Nå er førsteutgaven av «Spider-Man» på nett

Tegneseriegiganten Marvel legger ut arkivet.

(Dagbladet.no): I et forsøk på å kapre nye, nettkyndige lesere, legger tegneseriegiganten Marvel ut 2500 klassiske blader på nett, skriver BBC.

En tiendedel, altså 250 tegneseriehefter, skal kunne leses gratis i en introduksjonsperiode.


- Tegneserieindustrien tar endelig steget inn i cyberspace når Marvel som første aktør lanserer et internettarkiv, skriver David Colton hos
USA Today.

Bransjen har flørtet med nettets muligheter i årevis, men ingen har gått så grundig til verks som Marvel.

Med denne tjenesten gir de betalende abonnenter tilgang til eksklusive førsteutgaver av «Edderkoppmannen», «Hulken», «X-Men» og «The Fantastic Four», samt sjeldne samleobjekter som ikke lengre er å få tak i.


- Vi ville ikke sakke akterut i forhold til leserne våre, som i dag har alle teknologiske forutsetninger for å lese tegneserier i et digitalt format. Fanbasen vår er allerede på nett, dette virket som en naturlig vei å gå, forteller Marvels president Dan Buckley til USA Today.

Pionerer

Tegneserieforlaget ble grunnlagt i 1939, men har eksistert slik vi kjenner det, under navnet Marvel Comics, siden tidlig 1960-tall. For å ta opp konkurransen med DC Comics, som inntil da hadde vært en større aktør i bransjen, lanserte de flere nye superhelter - og anti-helter.

FØRSTEUTGAVE: «Amazing Spider-Man» kom 10. mars 1963. Nå kan den leses på Marvels nettjeneste. Faksimile: MARVEL
FØRSTEUTGAVE: «Amazing Spider-Man» kom 10. mars 1963. Nå kan den leses på Marvels nettjeneste. Faksimile: MARVEL Vis mer


DC hadde ifølge tegneserieekspert Peter Sanderson stagnert etter suksessen på 1950-tallet. Det skulle bli opp til Marvel å revitalisere sjangeren:

- Marvel på 1960-tallet var på sin måte tegneseriesvaret på fransk nybølge og andre utenlandske innovatører innen film: De var pionerer med nye metoder innen historiefortelling og karakterutvikling, og de tok opp mer seriøse temaer. I prosessen klarte de å beholde gamle lesere samtidig som de fikk mange nye, både barn, tenåringer og voksne. Blant denne nye generasjonen fans, var det mange som ville skrive og tegne serier selv. De lot seg inspirere av Marvels nye stil og utviklet samtidig estetikken videre, skriver Sanderson i en artikkel for IGN.com.

Kan ikke lastes ned

Marvel lar brukerne velge mellom flere formater, man kan enten lese rute for rute, side for side eller i vanlige dobbeltsider.

Tegneserieentusiaster vil imidlertid ikke kunne laste ned seriene for å printe ut eller ta dem fram i ro og mak senere, alt må leses på nettet.


- Marvel Digital Comics er optimalisert for å leses på dataskjermen og er ikke ment for å printes, står det å lese på hjemmesiden.

Også nye serier skal bli en del av internettjenesten, men først seks måneder etter de ankommer kioskhyllene.

- Dersom de legger ut sine månedlige utgivelser parallelt med papirutgaven, vil de ødelegge for både seg selv og for selgerne. Materialet eies av Marvel, og de kan gjøre hva de vil med det. I bunn og grunn er dette bare en ny form for opptrykk, sier tegneserieskaperen Peter David til USA Today.

Høy kvalitet

Tegneserier har i likhet med de fleste medierte kulturuttrykk ikke unnsluppet fildelerne de siste årene. Men til forskjell fra musikk og film, har ikke fansen funnet et format som fungerer.


- Rundt 90 prosent av hefter og bøker som selges i dag blir skannet og lagt ut på nettet innen 36 timer, forteller Chris Arrant, tegneserieanalytiker for Newsarama.com.

Likevel er Marvel sikre på produktet de kan tilby på nettet:


- Kvaliteten vår er langt høyere, biblioteket er enormt, og det vil aldri gå av moten. Dette er den lovlige måten å gjøre det på, sier Joe Quesada, sjefredaktør hos Marvel, til USA Today.

Rivalen DC Comics har også gjort noen av sine utgivelser tilgjengelige via MySpace.

LES OGSÅ:

RUTE FOR RUTE: Fra første nummer av «The Hulk».
SKUMMEL KAR: Førsteutgaven av «The Hulk» ligger også tilgjengelig hos Marvel.com. I en kort periode kan den leses gratis.
RUTE FOR RUTE: Fra første nummer av «The Hulk».