KOMMENTARER

Nå er gode råd dyre

Forsvarssjefen vil doble antall vernepliktige. Det er det gode grunner til, skriver Martine Aurdal om det fagmilitære råd.

Nå er gode råd dyre
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Forsvaret kan ikke forsvare oss mot en ytre fiende, ta imot allierte styrker og delta i internasjonale operasjoner samtidig. Vi oppfyller altså ikke minstekravet fra våre allierte.

Det er den tøffe virkelighetsbeskrivelsen bak forsvarssjef Haakon Bruun-Hansens nye fagmilitære råd (FMR).

Den sikkerhetspolitiske situasjonen er dramatisk forverret. Den amerikanske presidenten setter rene trusler bak kravet om at alle Nato-land må oppfylle målet om å bruke minst to prosent av BNP på forsvar. Vi har en Høyre-statsminister under sterkt press fra eget parti.

Alt dette gir forsvarssjefen gode vilkår for å be om mer penger framover. Han har gode råd. Men de er dyre. Får Bruun-Hansen bestemme, vil den neste Langtidsplanen for Forsvaret (LTP) overoppfylle toprosentmålet og nær doble antall vernepliktige.

Da gjeldende LTP ble vedtatt i november 2016, ble en mangeårig nedskalering av sektoren snudd til en opptrapping, og en storstilt modernisering av Forsvaret begynte. Store investeringer i nye kapasiteter ble prioritert, men det ønskede antallet av blant annet ubåter og fregatter ble redusert for å få råd til å drifte dem. I tillegg ble landmakten redusert.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer