- Nå er han tilbake på banen

Trond Giske ga Bokhandlerprisen til Erik Fosnes Hansen.

(Dagbladet.no): Det var en synlig stolt Erik Fosnes Hansen som i dag fikk Bokhandlerprisen for sin roman «Løvekvinnen».

Han får boka for sin første roman på åtte år, men der leserne har ventet en fortsettelse av «Beretninger om beskyttelse», var det altså romanen om en jente med unormalt sterk hårvekst som kom fra Fosnes Hansens skrivebord.

- Det er ekstra hyggelig å gi prisen til deg, Erik, fordi du virkelig fortjener den, sa Giske da han overrakte Nils Aas\' bronsestatuett til forfatteren.

«Løvekvinnen» er skrevet i et gammelmodig språk, men forfatteren selv er lei av å bli stemplet som gammeldags:

- Jeg er ikke enig. Jeg lever jo i min egen samtid. Dette litt rare stempelet enkelte setter på mine bøker, blir jeg aldri møtt med i utlandet, og jeg tror ingen ville reagert slik dersom jeg bøkene mine hadde vært oversatte, sier Fosnes Hansen til Dagbladet.

- Vil «Løvekvinnen» få en oppfølger?

- Alle fortellinger har en fortsettelse. Mer vil jeg ikke si på dette punktet.

Også Fosnes Hansens «Beretninger om beskyttelse» ble i sin tid belønt med Bokhandlerprisen.

PÅ FORNAVN MED PRISVINNEREN: Trond Giske overrakte Bokhandlerprisen til Erik - altså Fosnes Hansen. Foto: MARIA BØRJA
PÅ FORNAVN MED PRISVINNEREN: Trond Giske overrakte Bokhandlerprisen til Erik - altså Fosnes Hansen. Foto: MARIA BØRJA Vis mer

Bokhandlerprisen deles ut etter en avstemning for alle som jobber i norske bokhandler. Prisen ble delt ut første gang i 1948 under navnet «Takk for boken»-prisen, og gikk da til Sigurd Hoel.

FORNØYD: Erik Fosnes Hansen satt ved stas-bordet under Bokhandlerprisen i dag. Her går han forbi Anne Oterholm, leder i Norsk forfatterforening, og Per Christian Opsahl, leder i Forleggerforeningen, på vei opp til podiet.