BYTTER JOBB: Den profilerte statssekretæren i Kulturdepartementet, Knut Olav Åmås, blir ny direktør i Fritt Ord - åtte måneder etter at han ble statssekretær. Foto: Christian Roth Christensen/ Dagbladet
BYTTER JOBB: Den profilerte statssekretæren i Kulturdepartementet, Knut Olav Åmås, blir ny direktør i Fritt Ord - åtte måneder etter at han ble statssekretær. Foto: Christian Roth Christensen/ DagbladetVis mer

- Nå er jeg både glad og litt trist

Statssekretær Knut Olav Åmås blir ny direktør i Fritt Ord.

I går ble det klart at statssekretær Knut Olav Åmås går fra stillingen som stassekretær i Kulturdepartementet for å bli direktør i stiftelsen Fritt Ord.

- Nå føler jeg både glede og litt tristhet, og skulle gjerne hatt en litt lengre tid som statssekretær. Selv om jeg ikke er yrkespolitiker, og heller ikke har tenkt å være politiker resten av livet, er det en ekstremt privilegert og spennende jobb jeg nå forlater. Jeg har lært mer på de siste åtte månedene enn på de åtte åra før, og er glad for å ha fått være med på å dra i gang flere spennende politiske prosesser, sier Åmås til Dagbladet.

Begynner til høsten Han har i dag bedt Statsministerens kontor om å få fratre sitt embete, og saken skal opp i statsråd fredag om ei uke. Åmås håper å kunne starte i Fritt Ord til høsten, etter en eventuell karantenetid.

- Var det et vanskelig valg?
- Ja, det var fryktelig vanskelig, særlig siden det bare er gått åtte måneder siden jeg tiltrådte. Men grunnen til at jeg valgte som jeg gjorde er at Fritt Ord er den frieste og mest uavhengige institusjonen jeg vet om i det norske samfunnet, og jeg ser veldig fram til å lede den. Jeg håper å gjøre virksomheten til Fritt Ord viktigere for enda flere over hele Norge. Jeg ser ingen grunn til at Fritt Ord bare skal virke i Oslo.

- Søkte du på jobben?

- Nei, jeg ble kontaktet av Fritt Ord. I utgangspunktet hadde jeg ikke tenkt å gjøre noe annet, men valgte nå å ta denne sjansen. Dette er en jobb som samler opp i seg mye av det jeg kan, og en mer fri og uavhengig posisjon finnes det ikke, sier Åmås.

Beklager at han slutter Han får ros av kulturministeren, som sier i en pressemelding:

- Det har vært en stor glede å samarbeide med Knut Olav Åmås i disse månedene, og jeg beklager at han nå slutter hos oss. Jeg ønsker ham lykke til med nye og spennende oppgaver, sier kulturminister Thorhild Widvey.

Knut Olav Åmås ble utnevnt til statssekretær for kulturminister Thorhild Widvey ved regjeringsskiftet 16. oktober 2013.

Han tar over direktørjobben for Fritt Ord etter Erik Rudeng (68), som har vært direktør i stiftelsen siden 2001. Han går av med pensjon.