KRIMAKTUELL:  Flere hendelser i «Jeg kan se i mørket» er hentet fra den virkelige verden. Førsteopplaget er på 23 000 eksemplarer, og romanen kommer i august.
Foto: Lars Eivind Bones
KRIMAKTUELL: Flere hendelser i «Jeg kan se i mørket» er hentet fra den virkelige verden. Førsteopplaget er på 23 000 eksemplarer, og romanen kommer i august. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

Nå er Karin Fossum villig til å drepe

Men krimdronninga er livredd for å dø.

(Dagbladet): Etter to års opphold er Karin Fossum tilbake med ny bok. «Jeg kan se i mørket» er forfatterens mørkeste roman, ifølge henne selv.

Den handler om Riktor, sykepleieren fra helvete, og er ganske annerledes fra hennes tidligere bøker.

- Han er en ondskapsfull og farlig gjerningsmann. For de fleste som begår drap er det en engangshandling, men Riktor er en mann som kan gjøre det igjen, sier Fossum.

Kritiserer helsevesenet Den forstyrra Riktor jobber på Løkka sykehjem. Han finner stor glede og begeistring i å mishandle døende. Fossum har selv jobbet ti år i helsevesenet, og kjenner det fra innsida. Hun vet at mishandling av eldre skjer, og tror pleiere dreper av «kicket de får ved å se livet ebbe ut», snarere enn barmhjertighet. Selv gruer hun seg til å havne der.

- Jeg blir veldig opprørt. Det jeg har igjen nå, er min alderdom. Jeg må bare be til Gud for at det ikke dukker opp en gal pleier. Jeg blir redd og rasende. Jeg har en gammel mor, som fortsatt bor hjemme. Vi vet ikke hva som venter oss, sier Fossum.

Døden står sentralt i alle hennes bøker. Fossum tror alle kan begå drap, og selv er hun villig til å gå til det skrittet for egne barn. Samtidig opprører det henne at vi snakker for lite om dødstematikk.

- Jeg er kjemperedd for å dø. Det er problematisk at vi har minimalt med tilbud til døende. Det burde vært satt inn flere ressurser. Jeg har en far som døde i 1998, og det var mye vi måtte ordne selv. Død er så dramatisk at det ikke bør gå stille hen, sier Fossum.

Mer Konrad Sejer Bøkene om politietterforsker Konrad Sejer har gitt henne stor suksess. Bøkene om ham, har et totalopplag på 841 000 eksemplarer. I tillegg kommer bokklubbutgavene.

I «Jeg kan se i mørket» har Fossum byttet ut ham med betjent Randers. Tidligere har forfatteren tvilt på om det blir flere bøker om Sejer. Nå har hun bestemt seg.

- Jeg er helt sikker på at han dukker opp igjen. Slutten er viktig, og jeg vet hvordan den blir, men jeg usikker på om det blir to eller ti bøker til. Jeg jobber med ei ny bok nå, og merker at jeg kommer til å få bruk for en etterforsker, sier Fossum og smiler.

Ti filmproduksjoner I 2009 ble hun kåret til Norges beste krimforfatter av Dagbladet, og Fossum har mottatt en rekke priser.

NRK har laget tv-serien «Sejer» om den folkekjære betjenten. Nå ser det ut til at det også blir hele ti spillefilmer om bipersonen, som egentlig spiller hovedrollen i Fossums krimromaner.

Det svenske filmselskapet Tre Vänner har kjøpt filmrettighetene til ti av hennes bøker. To møter med selskapet er allerede unnagjort.

- De skal lage ti produksjoner, både til film og TV, hvis de får ut alle rettighetene. NRK har kontrakt på en av bøkene til 2018. Det er samme selskap som laget filmene til Camilla Läckbergs bøker. De ønsker et svensk-norsk samarbeid. Jeg ble veldig overrasket da de tok kontakt, jeg hadde ikke trodd noen ville gå på en filmatisering igjen, sier Fossum.

Mest sannsynlig blir «Varsleren» filmatisert først. Sommeren skal brukes til å samle en manusgruppe, og det er godt mulig at innspilling blir i begge landene.

Fossum skal være med i manusprosessen, men ønsker foreløpig ikke å ha noe med hvem som skal bekle rollene.

- Jeg har blandede følelser for å gi fra meg bøkene. Det er ikke uproblematisk. Det kan gå galt, men jeg ville ikke sagt nei, sier Fossum, som innrømmer at hun får en «betydelig sum» for rettighetene.