KOMMENTARER

Nå er klima­kampen total

Fred, frihandel og mindre økonomisk ulikhet er også en del av klimakampen. Hilsen FNs klimapanel.

Tegning: Finn Graff
Tegning: Finn Graff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

FNs klimapanel legger sin ære i å ikke framstå politiske. Slik er det med forskning. Den skal være nøytral, etterrettelig og kunnskapsbasert. Folk flest og politikere får ta stilling til hvordan de skal forholde seg til faktaene, slik de kommer fram. Slik må det også være - både for at forskningen skal ha noen verdi i det hele tatt, men også for at den skal ha noen form for troverdighet. I klimasaken har det vært helt avgjørende, siden den har vært sterkt omdiskutert, med pengesterke interessegrupper mot seg.

Reindyrka klimaskepsis er i dag i ferd med å bli et mer marginalt fenomen, selv om det gjør seg gjeldende i mange miljøer og land. Her i Norge er det bare noen få politikere i Frp som markerer seg på dette området, slik som Carl I. Hagen, møtende vara på Stortinget. Torsdag ikk han ut på Facebook mot FNs siste klimarapport om jordbruk og arealendringer, og proklamerte at han ikke lot seg lure. Spis kjøtt i protest, oppfordret han.

Det er stor konsensus rundt FNs klimarapporter. Begynnelsen på klimaendringene kan alle som vil se rundt oss allerede. Det er kanskje derfor klimapanelet denne uka har listet seg forsiktig inn på det politiske området. Vi er vant med at klimarapportene inneholder scenarier som viser hva som skjer med jorda ved ulike grader at temperaturstigning. I sin rapport denne uka, går de et skritt til. De befaler ikke noen politisk løsning på klima- og miljøødeleggelsene, men de viser hvordan ulik politikk vil påvirke utviklingen av klimaendringene. Blir verden slik, kommer klimaendringene til å bli sånn. Gjør vi det på denne måten, er dette hva vi kan forvente. Det kalles Shared Sosioeconomic Pathways (SSP), og er modeller som viser hvordan jorda vil påvirkes av klimaendringene gitt hvordan vi som verdenssamfunn utvikler oss framover.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer