ENDELIG SEIER: - Nå er jeg glad. Lagmannsretten setter et endelig punktum for denne saken. Nå krever jeg at Normann Records umiddelbart leverer fra seg Leif Justers lyd- og bildemateriale, sier Siri Juster, som er den folkekjære komikerens datter. Foto: Anders Grønneberg
ENDELIG SEIER: - Nå er jeg glad. Lagmannsretten setter et endelig punktum for denne saken. Nå krever jeg at Normann Records umiddelbart leverer fra seg Leif Justers lyd- og bildemateriale, sier Siri Juster, som er den folkekjære komikerens datter. Foto: Anders GrønnebergVis mer

- Nå er Leif Justers ukjente arv sikret

Datteren Siri Juster har kjempet i retten i seks år.

(Dagbladet): Siri Juster jubler over dommen i lagmannsretten.

Nå har hun etter seks år kamp sikret seg rettighetene over sin fars kunstneriske testamente.

Tilhører folket - Leif Juster tilhører det norske folk. Jeg vil ikke at et plateselskap skal tjene penger på hans lyd- og bildemateriale, sier den folkekjære komikeren og skuespillerens datter.

Siri Juster har kjempet i seks år for å få tilbake sin rettmessige arv fra Normann Records i Arendal.

Nylag avsa Agder lagmannsrett en knusende dom mot plateselskapet, som umiddelbart må levere fra seg det unike materialet.

Et endelig punktum Dagbladet møter den yngste av Leif Justers to døtre, Siri Laukholm Juster på 72 år. Hun bor landlig til i en kårstue på Ammerud utenfor Oslo sammen med dverghøna Dolly.

- Jeg har hatt over 300 høner, men den 16 år gamle Dolly er en eneste jeg har igjen, sier Juster.

Hun vifter med en bunke rettsdokumenter og presseoppslag. Det aller siste setter et endelig punktum for saken. I tillegg til å måtte levere fra seg lyd- og bildematerialet, må Normann Records betale saksomkostninger pålydende nærmere 450 000 kroner.

Krevde 600 000 I 2005 tok Edgar Normann i plateselskapet Normann Records i Arendal kontakt med Siri Juster og fikk låne over 100 ukjente lyd- og filmopptak fra Leif Justers revyer av datteren.

FOLKEEIE: Slik husker vi skuespiller og komiker Leif Juster - som en del av vår folkeeie. Foto: Dagbladet
FOLKEEIE: Slik husker vi skuespiller og komiker Leif Juster - som en del av vår folkeeie. Foto: Dagbladet Vis mer

- Da jeg ba om å få det tilbake, krevde han plustelig penger, fordi - som han sa - at han hadde brukt penger på å gå gjennom materialet, sier Juster.

Først krevde Norman Records rundt 40 000 kroner for påståtte utlegg.

- Deretter steg summen, som til slutt endte på 600 000 kroner - for noe som var mitt, sier Juster.

Trenerer saken Siri Juster har fått medhold i alle instanser: først i forliksrådet, deretter i tingretten - og nå i lagmannsretten. Saken har ingen ting i høyesterett å gjøre, og er dermed avsluttet.

- Ikke helt. Nå trenerer Edgar Normann saken og hevder han er blitt syk og ikke kan returnere materialet, sier Juster.

Dette er tull, mener hun, siden kona og daglig leder i selskapet, Grethe Normann, har ansvar for å gjennomføre rettens dom.

Politi og namsmann - Jeg har nå, via advokatfullmektig Christian Wadahl Uhlen i Gramart, sendt brev til motpartens advokat med krav om at mine eiendeler blir levert innen 22. november i år.

Hvis ikke det skjer, skrur Siri Juster tvinga enda hardere til.

- Da kobler vi inn politi og namsmann og på den måten får hentet ut min fars arv. Nå er jeg lei av alt.

Norske folks eie Siri Juster har allerede vært i kontakt med Nasjonalbiblioteket, som gjerne overtar arven etter Leif Juster.

- Jeg ønsker ikke å tjene penger på arven etter far, eller at noen andre skal gjøre det. Dette er det norske folks eie, slår hun fast.

Justers advokatfullmektig Christian Wadahl Uhlen bekrefter at saken nå er avsluttet i rettssystemet, og håper at Norman Records leverer fra seg materialet innen 22. november.

- Skal rydde opp Normann sier til Dagbladet at han ble utskrevet fra sykehuset fredag, etter å ha vært alvorlig kreftsyk, og at han derfor ennå ikke har bestemt seg for hvordan han skal håndtere saken videre.

- Jeg er alvorlig syk, men skal rydde opp så snart tingene er på stell. Siden jeg har nok med å bli frisk nå, har jeg satt alle andre anliggender, inkludert dette, på vent inntil videre.

- Kommer du til å innrette deg etter Justers krav og returnere materialet innen 22. november?

- Det brevet har ikke jeg fått. Hva jeg gjør for noe, må jeg se når jeg blir frisk, sier Normann.

SIRI OG DOLLY: Siri Juster bor på gård, men nå har hun bare en høne igjen, dverghøna Dolly. Foto: Anders Grønneberg
SIRI OG DOLLY: Siri Juster bor på gård, men nå har hun bare en høne igjen, dverghøna Dolly. Foto: Anders Grønneberg Vis mer