Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Making a Murderer»

Nå er «Making a Murderer»-saken pensum i USA

Utah-studenter lærer om drapsdømte Steven Avery og Brendan Dassey.

ANKLAGER: «Making a Murderer» er en av Netflix' største suksesser. Krimdokumentarserien tar for seg etterforskningen av og rettsprosessen mot drapsdømte Steven Avery og Brendan Dassey. Video: Netflix Vis mer Vis mer Vis ... Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jussprofessor Shima Baradaran Baughman ved Universitetet i Utah har denne våren satt opp et nytt kurs, hvor Netflix-suksessen «Making a Murderer» er pensum, melder BBC.

DRAPSDØMT: Steven Avery har brukt store deler av livet bak lås og slå. Først satt han uskyldig fengslet i 18 år for voldtekt og drapsforsøk, før han ble sluppet ut i 2003 på bakgrunn av DNA-bevis. I 2005 ble han dømt for drapet på Theresa Hallbach. Foto: Netflix
DRAPSDØMT: Steven Avery har brukt store deler av livet bak lås og slå. Først satt han uskyldig fengslet i 18 år for voldtekt og drapsforsøk, før han ble sluppet ut i 2003 på bakgrunn av DNA-bevis. I 2005 ble han dømt for drapet på Theresa Hallbach. Foto: Netflix Vis mer

Ved å bruke dokumentarserien som case, skal jusstudentene lære om det amerikanske rettssystemet ved blant annet å ta for seg den profilerte sakens etiske spørsmål, bruk av DNA, avhør, rettighetene til ungdomskriminelle og aktoratets juridiske ansvar.

Stor pågang

I løpet av semesteret vil studentene også analysere transkriberte dokumenter fra rettssaken, og få besøk av forsvarsadvokat Dean Strong, som representerte tv-seriens hovedperson, Steven Avery (55), sammen med makker Jerome Butin.

- Klassen fylte seg innen én time da registreringen åpnet. Enkelte av studentene mine har sett serien fem ganger, sier Baughman til BBC.

Hun tok initiativ til kurset for å gjøre jusstudiet mer spennende, forteller hun.

Kontroversiell sak

TV-serien «Making a murderer», som skildrer drapssaken og rettsprosessen mot Avery og nevøen Brendan Dassey (28), avdekket forhold i det amerikanske rettsvesenet som førte til debatt verden rundt. Saken er svært komplisert, og dokumentarserien, som tok ti år å lage, går langt i å antyde at Avery og Dassey er uskyldig dømt for drapet på fotografen Theresa Hallbach.

Avery ble i 1985 uskyldig dømt til 32 år i fengsel for seksuell vold og drapsforsøk. Han sonet 18 av dem før han ble frikjent på bakgrunn av DNA-bevis i 2003.

Etter noen få år i friluft ble han i 2007 dømt til livstid i fengsel for drapet på Hallbach, 31. oktober 2005.

DRAPSDØMT: Brendan Dassey. Foto: NTB Scanpix
DRAPSDØMT: Brendan Dassey. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Utspekulerte avhør

Dassey var 16 år da han ble siktet, og i en separat rettssak fikk han livstid i fengsel for drap, seksuelle overgrep og likskjending. Avhørsteknikkene brukt på Dassey har fått kritikk for å være manipulerende, og eksperter anser omstendighetene rundt Dasseys tilståelse som kritikkverdige.

Høsten 2016 ble drapsdommen mot Dassey opphevet, som følge av at tilståelsen ble vurdert som mangelfull. Mange trodde dermed at han skulle slippe ut, men i desember 2017 besluttet rettsvesenet at tilståelsen likevel er til å stole på, og opprettholdt dommen. Apparatet til Dassey forsøker nå å få saken prøvd for amerikansk høyesterett.

Ny sesong

Avery soner livstidsdom for drapet og er nå i prosessen med å få prøvd saken på nytt i USAs føderale ankedomstol. Han har tidligere fått avslag på en ny runde i retten.

Ifølge avisa Milwaukee Journal Sentinel er det 16. april premiere på en ny dokumentarserie som knytter drapet på Hallbach tïl seriemorderen Ed Edwards som døde kort tid før han skulle henrettes i fengsel i 2011.

En ny sesong av «Making a Murderer» er på trappene, men Netflix har ikke satt en premieredato.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!