LEDER

Oljefondet og oljeaksjer:

Nå er Norge på vei ut av olje

Når oljefondet nå selger ut deler av sine olje- og gassaksjer, er det Norges første, store skritt på vei ut av olje.

UT: Finansminister Siv Jensen kunngjorde i dag regjeringens beslutning om å trekke oljefondet ut av deler av sin portefølje av olje- og gassaksjer. Foto: NTB Scanpix
UT: Finansminister Siv Jensen kunngjorde i dag regjeringens beslutning om å trekke oljefondet ut av deler av sin portefølje av olje- og gassaksjer. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

«Oljefondet ut av olje». Det er en tittel med resonans, som allerede har gått sin seiersgang verden over. Det skaper en viss oppsikt når verdens største statlige investeringsfond ønsker å trekker seg ut av markedet som verdiene er blitt bygget på. Det var nemlig det Norges Bank, hvor forvaltningen av oljefondet (Statens pensjonsfond utland) ligger, ba regjeringen om å gjøre for litt over et år siden. Etter at en ekspertgruppe sa nei, har regjeringen nå likevel valgt å følge rådet - delvis. Det er svært gledelig.

Det betyr at regjeringen vektlegger prinsippet bak Norges Banks ønske høyere enn motargumentene. La oss ta dem etter tur. Norges Bank mente at staten er for sårbar for fall i oljeprisen. Årsaken er at vår felles formue er for tungt eksponert mot fossile ressurser. Det består av eierskap på 67 prosent i oljegiganten Statoil, inntekter fra statlige eiendeler i olje og gass på norsk sokkel, og oljefondets flere hundre milliarder kroner i olje- og gassaksjer.

Ekspertgruppen mente det har liten hensikt å følge rådet fra Norges Bank, fordi oljeaksjene i oljefondet utgjør en relativt liten andel av Norges oljeprisrisiko. Og fordi fondet får mindre å investere pengene sine i.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer