STORT UTVALG: Popcorn Time tilbyr mer enn noen av de lovlige streamingtjenestene, også en rekke norske produksjoner. Dette skjermbildet av appen ble tatt av Dagbladet i mars.
STORT UTVALG: Popcorn Time tilbyr mer enn noen av de lovlige streamingtjenestene, også en rekke norske produksjoner. Dette skjermbildet av appen ble tatt av Dagbladet i mars.Vis mer

Nå er pirattjenesten Popcorn Time mer populær enn «popcorn»

Mannen som registrerte den norske siden har ikke fått noen henvendelser om å stenge den.

(Dagbladet): Med sitt Netflix-liknende brukergrensesnitt gjør den det lettere enn noensinne å se film og tv-programmer uten å betale et rødt øre for det. Ikke rart pirattjenesten Popcorn Time, som de fleste mener er ulovlig å bruke, er blitt kalt filmbransjens mareritt.

Nå linker og klikker folk så mye på tjenestens forskjellige websider at de kommer øverst på lista når du søker på «popcorn» på Google, skriver Torrent Freak.

Tre piratsider øverst
Inntil nylig var det wikipediasiden for det populære filmsnackset som toppet søket.

Googler du «popcorn» her i Norge, får du Popcorn Time-sider registrert på domener i det indiske hav, Sverige og Norge før du kommer til hjemmesiden for snacksleverandøren Popcorn Compagniet.

Det er bare på de to førstnevnte du kan laste ned appen som gir deg tilgang til det enorme filmbiblioteket.

Den norske Popcorn Time-siden er en ren informasjonsside om tjenesten, som henviser videre til forskjellige utenlandske nettsider for nedlasting.

Ikke påtrykk for stenging Popcorn-time.no er registert på foreningen Imcasreg 19, som Oslo-mannen Morten Emil Eriksen står bak. Han sitter på 24 slike foreninger, som på vegne av et amerikansk advokatfirma registrerer internasjonale merkevarer på det norske domenet uten å ha noe med selve innholdet å gjøre.

- Det kreves et norsk organisasjonsnummer for å få en .no-adresse. Når selskaper sikrer sine merkenavn i forskjellige land ønsker de å slippe å opprette et selskap bare for dette formålet, forklarer Eriksen forretningsideen.

Han sier han stenger sider hvis han blir gjort oppmerksom på at de bryter lover eller regler i Norge.

- Har det vært noe påtrykk for å få stengt Popcorn Time-siden?

- Ingen ting. Du er den første noensinne som ringer meg om dette, sier Eriksen.

Vokser hurtig Popcorn Time bruker torrent-teknologi for å laste ned filmer, og presenterer og streamer dem i et brukervennlig grensesnitt. Den har blitt så populær at den ifølge de anonyme bakmennene vokser like hurtig som betal-tjenesten Netflix.

Styreleder Asle Vatn i Produsentforeningen Virke har appellert til myndighetene for å få sperret tilgangen til Popcorn Time i Norge, men norske bredbåndsleverandører krever en rettslig kjennelse for å stenge nettsider. I Danmark har filmprodusenter tatt til orde for straffeforfølging og bøtelegging av brukere.

Ifølge analyseverktøyet Google Trends er Norge blant landene som søker mest etter Popcorn Time, bare slått av Nederland og Danmark.

Den konkurrerende søkemotoren Bing, som Microsoft står bak, prioriterer pirattjenesten langt lavere når du søker på «popcorn». Der må du bla til side 2 før du finner Popcorn-time.no.