Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Joe Bidens supre tirsdag

Nå er presset på Bernie

Med litt hjelp fra høyere makter, har Joe Biden gjenoppstått.

COMEBACK: Joe Biden slo tilbake mot kritikerne som hadde avskrevet ham, og vant overraskende flere delstater hvor Bernie Sanders var favoritt. Foto: Tom Gralish/ AP / NTB Scanpix
COMEBACK: Joe Biden slo tilbake mot kritikerne som hadde avskrevet ham, og vant overraskende flere delstater hvor Bernie Sanders var favoritt. Foto: Tom Gralish/ AP / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

Joe Biden er tilbake. I nattens dramatiske supervalg, hvor en tredjedel av delegatene sto på spill, overgikk han alle forventninger ved å vinne flere delstater hvor Bernie Sanders var storfavoritt.

Det snakkes om en oppstandelse, men det var langt i fra et mirakel. Bidens snuoperasjon de siste dagene, kan han takke andre enn seg selv for. Han hadde god hjelp av høyere makter, vil Bernie-supportere påstå. Pete Buttigieg og Amy Klobuchar trakk seg og ga plass for partiets utvalgte blant moderate demokrater. Det snudde kampen.

Få har våget å avskrive den gamle sluggeren Joe Biden etter de første brutale nederlagene. Men han var nede for telling. Pengestrømmen var i ferd med å tørke opp, støttespillere trakk seg unna. Hadde Biden mistet grepet? Hans argeste konkurrenter er like gamle, men Biden virket langt mer preget av alderen. Han fomlet, forsnakket seg, glemte navn og lette etter ord, så sliten ut.

(Fortsetter under grafikken)

Mens Bernie Sanders holdt et fryktinngytende tempo som hadde tatt knekken på langt yngre kandidater, hadde Biden færre og mindre valgmøter. Han hadde knapt brukt penger eller satt fot i flere av de 14 delstatene før Supertirsdag.

«Sleepy Joe» er klar for aldershjemmet, sa bølla Donald Trump rett ut, men det var ikke fritt for at kommentatorer også brukte d-ordet.

Joe Bidens valgkamp så rett og slett ut til å krasjlande før den hadde tatt av, mens Bernie Sanders virket ustoppelig. I bakgrunnen ventet Mike Bloomberg med pengesekken for å plukke opp restene av Bidens velgere. Men all verdens penger kunne ikke kjøpe nominasjonen for mangemilliardæren fra New York. Han har brukt ufattelige 500 millioner dollar av egne penger på å teppebombe alle kanaler med politisk reklame uten å nå frem til velgerne.

Og så klarte Biden å reise seg før gonggongen. Først med seieren i South Carolina som var langt større enn ventet. I løpet av det neste døgnet trakk to konkurrenter seg fra nominasjonskampen og ga sin støtte til Biden. En etter en stilte kjente demokrater seg bak ham. Akkurat som Bernie-supportere hadde fryktet, samler det demokratiske partiet seg om sin utvalgte med hele maskineriet av erfarne og mektige aktører.

FORNØYD: Joe Biden, tidligere visepresident, nå presidentkandidat, var fornøyd med utfallet av "supertirsdagen". Reporter: Nicolai Eriksen. Video: Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer

Sjokkseieren i Minnesota er et bevis på hva slik politisk støtte kan bety. Med hjemmefavoritten Amy Klobuchar ute av kampen, var det ventet at Bernie ville vinne klart. Han vant staten suverent fire år tidligere. Men Klobuchar viste at hun har stålkontroll på velgerne sine. Selv i den liberale universitetsbyen Minneapolis stemte velgerne fram Biden.

Delstaten har ikke mange delegater, men seieren demonstrerte at Biden kan vinne midtvesten, hvor avgjørende slag sto i siste valg.

Biden vant dessuten Massachusetts som er Elizabeth Warrens hjemmebane, men også må regnes som Sanders bakgård, både geografisk og politisk. Og han gjorde det bedre enn ventet i California og vant Texas. Det siste kan støtten fra populære Beto O'Rourke ha bidratt til.

Etter nattens overraskende seire er han gjenoppstått og gjeninnsatt som favoritt. Men kampen er langt i fra over. I målingene er det en annen kurve som stiger nesten like raskt som Bidens. Det er pilen som måler sjansene for at ingen av kandidatene har det nødvendige flertallet på 1991 delegater innen partikongressen.

Velgernes usikkerhet speiles i at uvanlig mange bestemte seg de siste dagene og på selve dagen. Det tjente Biden på denne gangen, men tyder på at demokratiske velgere fortsatt er usikre på om de har kandidaten som kan klare det eneste som til syvende og sist betyr noe:

Å slå Donald Trump i november.

Hele Norges coronakart