KOMMENTARER

Nå er rasisme blitt personlig også for den britiske kongefamilien

Et historisk bryllup.

SYMBOLKRAFT: Meghan Markle tok med seg hele sin bakgrunn, sin afroamerikanske mor, sin feminisme og sin kultur da hun lørdag ble hertuginne av Sussex. Foto: AP / NTB Scanpix
SYMBOLKRAFT: Meghan Markle tok med seg hele sin bakgrunn, sin afroamerikanske mor, sin feminisme og sin kultur da hun lørdag ble hertuginne av Sussex. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Aldri før har et kongelig bryllup i kolonimakten Storbritannia vært en flerkulturell feiring med referanser til slaveri og borgerrettighetskamp. Skuespiller Meghan Markle fra Los Angeles har vært gift før og er tre år eldre enn prins Harry. Hun tok med seg hele sin bakgrunn, sin afroamerikanske mor, sin kultur og sitt feministiske engasjement da hun lørdag ble hertuginne av Sussex. Bryllupet ble slik en historisk begivenhet.

Prekenen var det definitive høydepunktet. Den britiske adelen så ut til å få det største sjokket i sine liv, da den amerikanske biskopen Michael Curry begynte å snakke. Han henvendte seg direkte til publikum, refererte til Martin Luther King jr. og slaveriet, han snakket om kjærlighetens kraft som kan overvinne fattigdom og som kan gjøre revolusjon. Stearinlysene vaiet og ansiktene til de britiske aristokratene var ubetalelige. Curry er den første afroamerikanske lederen av Den episkopale kirken og en kjent forkjemper for homofiles rettigheter, for flyktninger og mot rasisme og seksuell trakassering. Hans budskap om kjærlighet var kraftfullt og politisk. Dronningens stive lepper avslørte ingenting, men andre familiemedlemmer ble filmet fnisende, noen med åpen munn og sjokkert mine.

SNAKKIS: Pastor Michael Curry holdt en 13 minutter lang tale under vielsen. I sosiale medier er han blitt den store snakkisen. Video: AP Vis mer

Et gospelkor sang Stand by me – en vakker kjærlighetssang, gjort kjent gjennom den amerikanske borgerrettighetskampen. Også da paret kom ut på kirketrappa, ga musikken sterkere assosiasjoner til en gudstjeneste i Harlem enn til en britisk, kongelig vielse.

Brudens mor Doria Ragland er yogalærer og sosialarbeider. Hun kom alene til seremonien, i en vakker grønn kjole og med korte dreadlocks. Dattera har snakket åpent om rasismen både mora og hun selv har opplevd, erfaringer som har bidratt til å skape hertuginnens sterke engasjement. Nå er rasisme blitt personlig også for medlemmer av kongefamilien i den ypperste av alle kolonimakter.

MEGHAN OG HARRY: Prins Harry og Meghan Markle gifter seg i St. George's Chapel i Windsor Castle. Her sier de «ja» til hverandre. Video: AP Vis mer

Bruden gikk alene opp halve kirkegulvet, før hun ble møtt av sin svigerfar. Symbolikken er klar: Hun velger selv å gå inn i dette ekteskapet. Kjolen var designet av britiske Clare Waight Keller, den første kvinnelige designer som leder det franske motehuset Givenchy. Sløret hadde broderte blomster fra alle kanter i det britiske samveldet. På mottakelsen etterpå holdt Meghan tale til sin ektemann, istedenfor å bare sitte og ta imot hans ord.

PRINSESSE?: Her får du forklaringen. Video: CNN/ Emilie Rydning / Malene Storrusten Vis mer

De verdige, men tydelige markørene i Meghan og Harrys utradisjonelle bryllup, vekker begeistring langt ut over dem som vanligvis feirer slike begivenheter med tiara og champagne foran tv-en. Afroamerikanske kommentatorer sammenlikner symbolkraften i vielsen med valget av president Barack Obama og med Oprah Winfreys sterke tale på Golden Globe-utdelingen i januar, da hun som første svarte kvinne vant hedersprisen Cecil B. de Mille. The Guardian omtalte bryllupet som en «feiring av svart kultur», The Independents forside trakk fram at det var en feministisk, amerikansk skuespiller som nå er del av kongefamilien.

Flotte bilder fra en flott dag! ❤️💍😭 Vi gratulerer! 📷 NTB Scanpix

A post shared by Dagbladet (@dagbladet) on

Dessverre vil nok hertugparets bryllup også øke oppslutningen om monarkiet framover, den udemokratiske tradisjonen er avhengig av folkets velvilje for å fortsette. Men når vi først har kongelige, er det tross alt fint at de kan bli mer inkluderende. For som biskop Curry sa: Det er stor makt i ekte kjærlighet.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer