Nå er siste del av Kulturløftet klart

- Vi har fått gode, konkrete innspill, sier Hadia Tajik.

KLAR FOR FREMLEGGELSEN: Kulturminister Hadia Tajik skal førstkommende søndag legge frem Kulturløftet 3.   Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet
KLAR FOR FREMLEGGELSEN: Kulturminister Hadia Tajik skal førstkommende søndag legge frem Kulturløftet 3. Foto: Sondre Steen Holvik / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Det har fra tidligere vært kjent at Kulturløftet 3 skal legges frem av kulturminister, Hadia Tajik i løpet av august i år.  I 2005 var den rødgrønne regjeringens kulturmål at det statlige kulturbudsjettet skulle opp til 1 prosent av det samlede statsbudsjettet innen 2014. I 2009 ble Kulturløftet 2 oppdatert i forbindelse med stortingsvalget.  

Både Trond Giske og Anniken Huitfeldt har stått for å gjennomføre trinn 1 og 2, og Tajik har fått ansvaret videre, hvor hun førstkommende søndag klokken 12.30 skal presentere Kulturløftet 3. Akkurat hvor fremleggelsen skal finne sted er ennå uvisst.

- Jeg ser veldig frem til fremleggelsen på søndag, sier kulturminister Hadia Tajik til Dagbladet. I 2013-budsjettet er nesten ti milliarder, 0,96 prosent av statsbudsjettet, tilgodesett kultur.

Statsråden har vært på en lang turne og holdt innspillseminar i alle landets fylker, om hva som burde være en del av det tredje Kulturløftet. Det er kjent at Kulturløftet i stor grad vil bygge på Enger-utvalgets kulturutredning og at deres viktigste konklusjon er at lokal kultur må prioriteres.

- Nå har vi reist rundt i fylkene og møtt cirka 2000 enkeltpersoner som har hatt anledning til å gi innspill på møtene som har blitt avholdt. Vi har i tillegg fått om lag 370 gode, konkrete innspill skriftlig, hvor vi har prøvd å kna dette sammen til et nytt stort kulturløft, sier Tajik.

I kulturutredningen har det blant annet blitt sett på hva som bør videreføres og hva det bør satses mer på fremover. Så langt har de viktigste innspillene vært mer satsing på bibliotek og kulturskole.
Listen over kulturpolitiske serier for de rødgrønne inkluderer blant annet:

•    En nesten dobling av kulturbudsjettet siden 2005-nivået på 5,1 milliarder
•    Innføring av bokloven
•    Nytt Munch-museum
•    Nytt nasjonalmuseum
•    Innføring av kulturloven

Noen ytterligere informasjon vedrørende innholdet på selve fremleggelsen ønsker ikke kulturministeren å kommentere.