Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Skam:

Nå er «Skam» den mest sette serien noensinne i SVTs nettspiller

Den norske suksesserien slår enda en rekord. 

REKORD PÅ REKORD: Skam har gått sin seiersgang i en rekke land. Blant annet Sverige, Danmark, Island og USA. Nå har den slått alle rekorder i svenske SVTs nettspiller. FOTO: NRK
REKORD PÅ REKORD: Skam har gått sin seiersgang i en rekke land. Blant annet Sverige, Danmark, Island og USA. Nå har den slått alle rekorder i svenske SVTs nettspiller. FOTO: NRK Vis mer

(Dagbladet): «Skam»-suksessen vil ingen ende ta. Nå melder administrerende direktør i den svenske kanalen SVT, at «Skam» er blitt den mest sette serien noensinne i den svenske rikskringkasterens nett-tv-spiller.

- Tidligere har julekalenderen vært det programmet som har vært desidert mest sett på SVT Play. Men nå om dagen har «Skam» tatt plassen som det mest sette programmet noensinne, fortalte Hanna Stjärna, administrerende direktør i SVT, til Sveriges Radio.

Godt over 20 millioner ganger, har svenske seere startet strømming av serien fra SVTs nettspiller.

Nyheten kommer dagen etter at NRK meldte at de starter arbeidet med å blokkere «Skam» for utenlandske seere. Grunnen er en diskusjon om musikkrettigheter.

Krav fra musikkbransjen

Musikken til en lang rekke artister brukes i «Skam», men rettighetene har kun vært gjeldende for bruk i Norge og overfor nordmenn som bor i utlandet, eller er på reise. Suksessen til «Skam» har nå blitt så stor at IFPI mener at avtalen ikke lenger er gjeldende.

IFPI er foreningen for de internasjonale plateselskapene og deres datterselskap i Norge, og er en av musikkbransjens rettighetsorganisasjoner. De organiserer og sørger for at artister får betalt når musikken brukes og spilles på radio, film og tv, såkalte royalties.

- NRK har mottatt et krav fra IFPI Norge om geoblokkering av serien slik at den bare kan ses i Norge. Det kravet etterfølger vi, sa advokat i NRK Kari Anne Lang-Ree til Dagbladet, fredag.

- Avtalen vi har med IFPI dekker ikke internasjonale visningsrettigheter. Vi ønsker et godt forhold med dem og vi tar kravet på alvor. NRK skal sette oss ned med IFPI til uka for å se nærmere på hvordan «Skam» skal publiseres, sa hun.

Dette gjør at det kun er norske seere som kan se serien vias NRKs nettspiller, til stor frustrasjon fra hundretusenvis av utenlandske fans.

Suksessrik

Serien har gått sin seiersgang i mange land, inkludert Sverige, Danmark og USA. Seinest ble serien omtalt i en kinesisk propagandaavis, ifølge NRK.

I desember meldte NRK at tredje sesong av serien hadde slått alle rekorder for nettseing for NRK.

Ifølge NRK hadde sesong en 154 000 seere i gjennomsnitt, sesong to hadde 531 000 og sesong tre hadde 789 000 seere. 511 000 har sett siste episode av tredje sesong.

I høsten og vinterens episoder har seerne fulgt Isak (Tarjei Sandvik Moe) på veien mot å bli kjent med sin seksuelle legning, der kjekkasen Even (Henrik Holm) har spilt en sentral rolle.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media