Nå er skatten vår!

Det var en særdeles god dag i norsk filmbransje i går: Sju spillefilmer fikk tildelt 35 millioner kroner av Norsk Filmfond. Tegnefilmen om kaptein Sabeltann var en av vinnerne og blir en av norgeshistoriens dyreste produksjoner.

Aldri før har så mange norske spillefilmer fått statsstøtte på en gang, og resultatene kan du se allerede fra høsten. Dokumentaren «Smilet i øyet» fra rave- og housepartymiljøet med regi av Piotr Kuzinski har premiere i september.

Dyreste

Tre av prosjektene som har fått støtte er barne- og familiefilmer. «Ulvesommer», «Pelle Politibil» og «Kaptein Sabeltann». Når Pelle Politibil fra Bodø nå blir film, er det også slutt for opphavsmannen Åge Magnussen som Onkel Rikhard. Gard Eidsvold overtar rollen.

- Gard ligger nå i hardtrening for å lære seg bodødialekt, opplyser produsent Aage Aaberge i Yellow Cottage.

Og det skal gå hurtig i svingene for Pelle. Innspillingsstart er 3. juni og allerede andre juledag i år er det premiere. Filmen blir den første i Norge som spilles inn heldigitalt.

Aaberge er også produsent for «Kaptein Sabeltann». Med et totalbudsjett på 41,5 millioner rykker den rett inn på topp ti-lista over de dyreste filmene i Norge. I går fikk de støtte på fire millioner fra filmfondet, mens de tidligere har fått ni millioner fra det nå nedlagte AV-fondet. De er nå oppe i vel 21 millioner kroner i norsk, nordisk og europeisk offentlig støtte.

Stort marked

- I tillegg har vi 20 millioner sjøl. TV2, SF Sverige og SF Norge er de tyngste investorene, opplyser Aage Aaberge.

Tegnefilmer har lang produksjonstid. «Kaptein Sabeltann» har vært i gang et halvt år, og har halvannet år igjen.

- Det blir premiere i jula 2003, sier Aaberge.

- En ny «Flåklypa» fra Norge?

- Jeg har altfor stor respekt for «Flåklypa» til å si noe sånt. Men hovedregissøren, svenske Stig Bergquist, har jobbet for både Disney og Dreamworks. Han er anerkjent - og vil løfte det norske animasjonsmiljøet, spår Aaberge. Også «Kaptein Sabeltann» vil få et potensielt stort utenlandsmarked.

Lykke

Det var mange glade filmarbeidere i Norge i går.

- Vi har hatt to veldig dårlige år i bransjen, så dette er en gledens dag, sier Kjetil Hervik, leder i Norsk Filmforbund. De organiserer rundt 500 aktører i norsk filmindustri.

- Reklamebransjen har holdt liv i mange, men det har dessverre vært vanlig for våre medlemmer å måtte få seg helt andre typer jobber. Etter alle omleggingene i bransjen med ulike støtteordninger samlet i dette ene «superfondet», har det bygd seg opp en forventning om uttelling. Og den kom altså i dag, sier Hervik.