DYRE SPILL DRAR OPP: Med storselgere som «Guitar Hero: World Tour», til rundt 1700 kroner for totalpakka, økte også omsetningen av spill i fjor selv om det strengt tatt ikke ble solgt flere spill enn året før. Foto: ECKEHARD SCHULZ / AP PHOTO / SCANPIX
DYRE SPILL DRAR OPP: Med storselgere som «Guitar Hero: World Tour», til rundt 1700 kroner for totalpakka, økte også omsetningen av spill i fjor selv om det strengt tatt ikke ble solgt flere spill enn året før. Foto: ECKEHARD SCHULZ / AP PHOTO / SCANPIXVis mer

Nå er spill større enn musikk i Norge

Takket være de dyre spillene.

(Dagbladet.no): Dataspillbransjen har de siste årene vært i en vedvarende vekst, og i dag kunne NRK melde at salget av spill overgikk salget av musikk i antall kroner i Norge i fjor.

Ifølge ferske tall fra Norsk spill- og multimedialeverandørforening (NSM) ble det solgt spill for 668,5 millioner kroner i fjor. I disse tallene er ikke salget fra Microsoft, som har Xbox 360 medregnet, ettersom de ikke rapporterer til NSM.

Musikkbransjen omsatte for 701 millioner kroner i 2007, en nedgang på rundt 30 millioner fra året før, viser tall fra Ifpi.

Om denne nedgangen har fortsatt, mest sannsynlig som en følge av piratkopiering, er sannsynligheten overveiende for at spill nå omsetter for mer enn musikk i Norge - en trend som også gjør seg gjeldende i England.

Ikke solgt flere spill
Ifølge Alf Henrik Nordby i NSM ble det imidlertid ikke solgt flere spill i 2008 i forhold til i 2007.

- Det som ikke kommer fram i tallene, er antall enheter solgt. Det som er interessant her, er at det er solgt omtrent like mange spill begge årene, men at omsetningen har steget med 12,6 prosent, sier Nordby, og forklarer.

- I fjor så vi at over gjennomsnittet dyre spill som «Rock Band» og «Guitar Hero: World Tour» med sine trommesett og «Wii Fit» med balansebrettet solgte svært bra, noe som har bidratt til å dra omsetningen opp. I tillegg er de tre nye konsollene mer etablert enn for noen år siden, og det vil merkes ettersom prisen på spill til disse er litt høyere.

I pressemeldingen fra NSM skrives det også at Wii var den konsollen som solgte mest, med PlayStation 3 på andreplass. Men hvordan Xbox 360 ligger an i denne konkurransen kommer ikke fram, igjen fordi Microsoft ikke oppgir norske tall.

Familievennlig i jula
Faro Journalen skriver i dag at spill som «Singstar ABBA» til PS2 og «Littlest Pet Shop» til DS lå på salgstoppen i jula. Den «vanlige» spillkjøperen ble med andre ord skjøvet litt til side i julehandelen.

- PlayStation 2 hadde en boom i desember, fordi det er mange maskiner der ute, og foreldre som kjøper spillgaver til folk som kanskje ikke spiller så mye resten av året, sier Nordby.

Ifølge Faro Journalen begynner nå ting å vende tilbake til «normalen», med spill som «Need for Speed: Undercover», «Fifa 09» og «Guitar Hero: World Tour» høyt oppe på lista - men fortsatt er «Littlest Pet Shop» på toppen av VG-lista med 15 prosent ledelse over spill nummer to.