I GODT SELSKAP: Alicia Vikander er blant de nyinviterte medlemmene som etter planen skal representere kvinner og unge i Oscar-akademiet. Foto: NTB Scanpix
I GODT SELSKAP: Alicia Vikander er blant de nyinviterte medlemmene som etter planen skal representere kvinner og unge i Oscar-akademiet. Foto: NTB ScanpixVis mer

Nå er svenske Alicia (27) i godt selskap i Hollywood

Nesten halvparten av Oscar-akademiets nyinviterte medlemmer for 2016 er kvinner, mens fargede personer utgjør en nesten like stor andel.

Det opplyser Academy of Motion Picture Arts and Sciences, organisasjonen som deler ut de verdensberømte og høyst ettertraktede Oscar-statuettene.

Rekordhøye 683 nye stemmeberettigede medlemmer er invitert i akademiets såkalte Class of 2016, og de inkluderer blant andre «Harry Potter»-stjernen Emma Watson (26), den svenske Oscar-vinneren Alicia Vikander og artisten Mary J. Blige (45).

46 prosent av de nyinviterte er kvinner, mens 41 prosent er etniske minoriteter, opplyser akademiet. Mens 300 er amerikanere, er de øvrige 283 internasjonale medlemmer fra 59 ulike land.

Oscar-akademiet har de siste årene fått mye kritikk for manglende mangfold, særlig fordi de nominerte i stor grad har vært hvite, eldre menn.

– Med dette kullet fortsetter vi vår forpliktelse om å inkludere ekstraordinært talent som reflekterer de som jobber innen film i dag. Vi oppfordrer det kreative samfunnet til å åpne dørene på vidt gap og skape muligheter for alle som ønsker å jobbe i denne utrolige og sagnomsuste industrien, sier akademiets president, Cheryl Boone Isaacs, i en pressemelding.

Uansett vil det ta tid å skape virkelig mangfold blant Oscar-akademiets drøyt 6.000 stemmeberettigede medlemmer. Dersom alle de 683 nevnte personene takker ja til invitasjonen, vil andelen mannlige medlemmer synke fra 75 til 73 prosent, mens den hvite andelen vil gå ned fra 92 til 89 prosent.

(NTB)