- Nå er vi to gulinger!

En jublende glad Anh Vu tror at hun, sammen Trung Toan Tong og Maria Haukaas Storeng, kan skille seg ut som favoritt-trekløver i «Idol».

- Det er så kult at vi nå er to gulinger som kan vinne «Idol»! jublet 17 år gamle Anh fra Sandnes etter den knusende semifinale-seieren i går kveld. Hun la til:

- To gulinger mot én nordlending. Det kan bli interessant.

- Kaller du deg virkelig for guling?

- Jeg fleiper med det. Men egentlig har jeg ingenting imot uttrykket. Selv ikke dersom folk på gata bruker det mot meg som et skjellsord. Jeg er jo en guling. Og jeg er stolt av det. Jeg har mine røtter i Vietnam, sier Anh til Dagbladet.

Tårer i øynene

Det var juryformann Jan Fredrik Karlsen som lanserte «topp 3»-begrepet etter Anhs maktdemonstrasjon-framføring av Alicia Keys-låta «Fallin'». Først sa han:

- Jeg har tårer i øynene. Jeg klarer ikke snakke. Da han fikk ordet igjen etter at de to andre dommerne hadde skrytt Anh opp i skyene, sa Karlsen:

- Helt fantastisk. Du er blant de topp tre i hele konkurransen. Du kommer til å gå videre her i kveld, det er jeg helt sikker på. Hvis ikke skal vi sørge for at du gjør det!

- Hvis jeg skal tippe på hvilke tre han mente, må det bli Trung og Maria i tillegg til meg selv. Men jeg er slett ikke sikker på at jeg kan kjempe mot de to. Jeg var ikke engang sikker på å gå videre her i kveld. Det har vært flere eksempler på folk som har fått skryt av dommerne, men ikke er blitt likt av publikum, sa en lykkelig og skjelven Anh.

Måtte flykte

Foreldrene til Sandnes-jenta kom til Norge for over 20 år siden, etter å ha flyktet fra nord til sør under Vietnam-krigen.

- Mine foreldre er nordvietnamesere, men de var ikke kommunister. Så de måtte flykte under dramatiske omstendigheter med båt fra nord til sør. Derfra ble de sendt til Norge - og her er jeg nå. Jeg er superlykkelig! sier Anh.

Hun er stolt over at både hun og Trung - som begge er norske barn av engang bofaste vietnamesere - er blant de ti beste i «Idol».

- Det er stort. I kveld er jeg en stolt guling!

Kul rocker

Øystein Grønnevik jublet også over andreplassen og direkte finaleplass etter sin versjon av Leonard Cohens «Hallelujah».

- Jeg er helt skjelven! sa den ellers så kule rockeren. Etter å ha fått summet seg litt, vedgikk Øystein at han kanskje egentlig ikke passer inn i «Idol»-konseptet:

- Kameratene mine ler litt og sier: «Nå har vi sett det også - Øystein i 'Idol'». Mine store forbilder er jo Led Zeppelin og Bob Dylan. Men hvis jeg klarer å få dreid «Idol» i en litt mer rocka retning, har jeg jo oppnådd noe. Det hadde vært fett å få gjøre en låt med Charlie Watts på trommer og Keith Richards på gitar i finalen, humrer 25-åringen fra Rennesøy på Vestlandet.

FEM KUNNE JUBLE: Anh Vu og Øystein Grønnevik (foran) gikk rett til finalen, mens (bak, f.v.) Margaret Berger, Julie Tverrå Johnsen og Tini Flaat fikk en ny sjanse i form av et "wild card" dra dommerne.
TIL FINALEN: Anh Vu.