Nå er Wii dyrere enn da den ble lansert

Nintendo går motstrøms.

DYRERE ENN VED LANSERING: Mens andre produsenter av spillkonsoller tradisjonelt setter ned prisen en stund etter lansering, går Nintendo motsatt vei med sin Wii. Foto: TORU HANAI/REUTERS/SCANPIX
DYRERE ENN VED LANSERING: Mens andre produsenter av spillkonsoller tradisjonelt setter ned prisen en stund etter lansering, går Nintendo motsatt vei med sin Wii. Foto: TORU HANAI/REUTERS/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Da vi fikk en ny generasjon av spillmaskiner inn i stuene våre for noen år siden, sto valget mellom de dyrere, mer tekniske avanserte maskinene som Xbox 360 og PlayStation 3, og den billige og teknisk enkle Wii-konsollen.

Siden den gang har situasjonen endret seg temmelig mye. PlayStation 3 og Xbox 360 har begge vært gjennom flere prisfall, mens Wii har holdt holdt en stø priskurs uten et eneste kutt.

Nintendo har, i motsetning til Sony og Microsoft, tjent penger på hver konsoll som er solgt - men de trenger åpenbart mer inntjening på spillmaskinen.

Øker prisen
Som eneste konsollfabrikant gjennom historien har de nå ikke bare solgt maskinen til lanseringsprisen gjennom to år, men de har i Storbritannia faktisk tenkt å øke prisen, melder Edge Online. I Norge ble dette gjort allerede ved årsskiftet.

Grunnen til prisøkningen er dagens markedssituasjon, der vekslingsforholdet mellom yen og annen vestlig valuta har endret seg dramatisk.

- Hvis du ser på vekslingskursen på yen i forhold til pundet, har den endret seg mellom 30 og 40 prosent. Vi så nøye på Nintendos tall siste kvartal, og vekslingskursen har nærmest tatt livet av profittmarginen deres, sier den britiske spillanalytikeren Ed Barton til Edge.

12 prosent økning i Norge
Den siste tids finanskrise har ikke gått upåaktet hen i den ellers så robuste spillindustrien, og flere spillutgivere har vært tvunget til å øke prisene på dataspill.

Her i Norge ble prisen på Wii faktisk økt med rundt 12 prosent ut til butikkene allerede fra 1. januar i år. Noen butikker har beholdt prisen ettersom de hadde endel Wii på lager, mens de aller fleste har økt prisen noe.

- Foreløpig har vi ikke merket noe endring, vi har faktisk fortsatt problemer med å få nok maskiner. Det er vanskelig å si om prisøkningen hadde påvirket salget om vi hadde nok maskiner, det blir bare spekulasjon, sier Jens Eddie i Nintendo-importøren Bergsala.

Også Nintendo DS økte litt i pris ved nyttår, men salget på denne har ifølge Eddie ikke stagnert. Maskinen har faktisk gjort det svært bra over hele verden, den 6. mars passerte salget av maskinen 100 millioner enheter.

Xbox 360 billigst
Prisen for de tre største konsollene her i Norge er nå rundt 3500,- for en PlayStation 3, 2750,- for en Wii og 2300,- for en Xbox 360 Pro. Sistnevnte har i lengre tid vært det billigste alternativet, maskinen er også å få kjøpt for under 1700 kroner uten harddisk.

En Wii kostet ved lansering mellom 2500 og 2600 kroner. PlayStation 3 gikk for i underkant av 6000 kroner, mens Xbox 360 kostet mellom 2600 og 3400 kroner, avhengig av modell.

Microsoft har ikke økt prisen på sine maskiner. Nordisk Film, som har PlayStation i Norge, økte prisen på alle sine produkter - inkludert PlayStation 3 - med rundt seks prosent før jul i fjor. Prisen på PS3 er likevel langt lavere nå enn den var ved lansering.


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer