Nå får Diktkammeret seile sin egen sjø

Men diktguru Helge Torvund står stadig like stødig ved roret!

GURU GJENNOM 14,5 ÅR: Helge Torvund har vært diktlærer i Diktkammeret helt siden oppstarten i 2001 — og blir med videre når Diktkammeret fra førstkommende tirsdag skal klare seg uten Dagbladet. Foto: Morten Brun
GURU GJENNOM 14,5 ÅR: Helge Torvund har vært diktlærer i Diktkammeret helt siden oppstarten i 2001 — og blir med videre når Diktkammeret fra førstkommende tirsdag skal klare seg uten Dagbladet. Foto: Morten Brun Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 8. februar 2001 ble det skrevet internetthistorie i Norge, men òg litteraturhistorie. Da ble Diktkammeret sjøsatt på Dagbladet.no, med en alpeluekledt diktlærer ved roret. Han hadde blitt spurt om å ta jobben med å lese cirka 800 innsendte dikt i måneden, men så snart at ti ganger så mange dikt og kommentarer strømmet inn.  

I Litteratur-Norge var man på denne tiden engstelig for hva internett kunne gjøre med både opphavsrett og litteraturens kvalitet. Mange så på Diktkammeret med litt smale øyne: «Nuvel, de skriver og skriver der inne. Men er det noe bra, da?»   

— DET VAR HEILT VILT! Helge Torvund til Dag og Tid i jubileumsåret 2011. Faksimile: Dag og Tid
— DET VAR HEILT VILT! Helge Torvund til Dag og Tid i jubileumsåret 2011. Faksimile: Dag og Tid Vis mer

Noen var imidlertid våkne: Forfattersentrum valgte i 2003 å gi sin hyggelige hederspris Wergelands åre til Dagbladet, nettopp for avisas diktsatsning. Døra inn til den litterære varmen var åpnet. Flere av kammerets poeter var dessuten begynt å dukke opp på forlagenes høst- og vårlister. Diktkammeret var ikke «noe annet», «noe på siden», et sted hvor folk «tømte ut av seg alskens ufordøyde dikt». Tvert om viste det seg som et sted for både øvelse og eksperimentering, diskusjon og modning. At over 40 kammerpoeter på 14,5 år har gjort publiserte forfattere av seg, har sammen med diktlærerens faglige tyngde gitt Diktkammeret pondus og selvtillit — og igjen og igjen fornyet interessen og aktiviteten for kammeret. Tiårsjubileet i 2011 ble feiret med en storstilt og påkostet jubileumsbok, og i mars 2014 passerte Diktkammeret én million innlegg. Hvem skulle trodd at et diktforum kunne bli så populært?  

Så kom beskjeden om at Dagbladet så seg nødt til å legge ned Dikt- og Skolekammeret. Sistnevnte først: 1. desember var det stopp for elevenes eget diktforum, mens Diktkammerets utløpsdato ble utvidet fra 1. april til 1. september. Da Dagbladet stoppet finansieringen 1. april, tok poetene selv initiativ til folkefinansieringen som siden har gitt diktlærer og de andre involverte til noe smør på brødet mens de forsøkte å finne en arvtaker.  

FRAMLEIS EN SUKSESS: Vårt Lands oppslag i forbindelse med tiårsjubileet. Faksimile: Vårt Land
FRAMLEIS EN SUKSESS: Vårt Lands oppslag i forbindelse med tiårsjubileet. Faksimile: Vårt Land Vis mer

En særdeles glad nyhet var det derfor da en svært interessant kulturinstitusjon i vår ytret et sterkt ønske om å overta Diktkammeret. De har siden jobbet seriøst og langsiktig med å få finansiert byggingen av en ny og oppdatert plattform, men arbeidet tar tid, derfor vil kammeret fra 1. september bestå som en overgangsløsning, finansiert ved folkefondet.  

Det er denne midlertidige løsningen som fra 1. september kl. 00:00 vil drives på diktkammeret.no.  

DIKTKAMMERET HAR BARNEBURSDAG: Tom Stalsberg skrev dette oppslag om jubileet i 2011. Faksimile: Dagbladet
DIKTKAMMERET HAR BARNEBURSDAG: Tom Stalsberg skrev dette oppslag om jubileet i 2011. Faksimile: Dagbladet Vis mer

Diktkammerets datakyndige poet Øyvind Rangøy — som tidligere har utviklet forumets søkesystem på frivillig basis — har bygget det midlertidige Diktkammeret. Det skal likne mest mulig på «gamle» Diktkammeret, men Rangøy har gjort noen korrigeringer og tilpasninger for å styrke funksjonaliteten og gjøre overgangen mest mulig robust.  

Det er med vemod vi vinker farvel til Dagbladet, men det er med håp i stemmen vi sier «bli med oss videre» når Diktkammeret nå legger ut i nytt farvann. Vi både håper og tror dette Rangøy-skipet vil frakte oss trygt fram til flunkende ny og velfungerende havn!  

Les også: 

Dagbladet: «Poesi er litteraturens regndråper»: Diktkammeret ti år.

Diktkammerets skjebnehøst

• Diktkammeret har siden 2001 vært Dagbladets forum for dikt. Diktlærer Helge Torvund kommenterer utvalgte dikt, og en jury kårer hver måned et knippe finalister og én månedens poet.

• Av økonomiske grunner legger Dagbladet ned Diktkammeret, slik de la ned ungdomsforumet Skolekammeret 1. desember 2014. Diktkammeret skulle opprinnelig stenges 1. april, og finansieringen stoppet også da, mens forumet får leve på db.no/dikt fram til 31. august 2015

• En svært interessant kulturinstitusjon ønsker å overta Diktkammeret, men dette tar tid å avklare, så fra 1. september satser juryen med støttespillere på en midlertidig løsning. Les mer i diktlærer Helge Torvunds tilstandsrapport fra 27. juli.

• På initiativ fra brukerne er det åpnet for folkefinansiering (les hvordan det foregår). Diktlærer og jury stiller uansett opp disse månedene, men takker alle bidragsytere på det varmeste! Om det skulle være igjen penger i «Diktkammer-fondet» når nye Diktkammeret er oppe og går, overføres beløpet til institusjonen som skal drive Diktkammeret videre, som en gave og en takk for viljen til å redde forumet.

Vårt Land: Diktkammeret er framleis ein suksess, ti år etter oppstarten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer