Nå får Diktkammeret seile sin egen sjø

Men diktguru Helge Torvund står stadig like stødig ved roret!

GURU GJENNOM 14,5 ÅR: Helge Torvund har vært diktlærer i Diktkammeret helt siden oppstarten i 2001 — og blir med videre når Diktkammeret fra førstkommende tirsdag skal klare seg uten Dagbladet. Foto: Morten Brun
GURU GJENNOM 14,5 ÅR: Helge Torvund har vært diktlærer i Diktkammeret helt siden oppstarten i 2001 — og blir med videre når Diktkammeret fra førstkommende tirsdag skal klare seg uten Dagbladet. Foto: Morten Brun Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 8. februar 2001 ble det skrevet internetthistorie i Norge, men òg litteraturhistorie. Da ble Diktkammeret sjøsatt på Dagbladet.no, med en alpeluekledt diktlærer ved roret. Han hadde blitt spurt om å ta jobben med å lese cirka 800 innsendte dikt i måneden, men så snart at ti ganger så mange dikt og kommentarer strømmet inn.  

I Litteratur-Norge var man på denne tiden engstelig for hva internett kunne gjøre med både opphavsrett og litteraturens kvalitet. Mange så på Diktkammeret med litt smale øyne: «Nuvel, de skriver og skriver der inne. Men er det noe bra, da?»   

Noen var imidlertid våkne: Forfattersentrum valgte i 2003 å gi sin hyggelige hederspris Wergelands åre til Dagbladet, nettopp for avisas diktsatsning. Døra inn til den litterære varmen var åpnet. Flere av kammerets poeter var dessuten begynt å dukke opp på forlagenes høst- og vårlister. Diktkammeret var ikke «noe annet», «noe på siden», et sted hvor folk «tømte ut av seg alskens ufordøyde dikt». Tvert om viste det seg som et sted for både øvelse og eksperimentering, diskusjon og modning. At over 40 kammerpoeter på 14,5 år har gjort publiserte forfattere av seg, har sammen med diktlærerens faglige tyngde gitt Diktkammeret pondus og selvtillit — og igjen og igjen fornyet interessen og aktiviteten for kammeret. Tiårsjubileet i 2011 ble feiret med en storstilt og påkostet jubileumsbok, og i mars 2014 passerte Diktkammeret én million innlegg. Hvem skulle trodd at et diktforum kunne bli så populært?  

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.