Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nå får du Spotify på mobilen

Vi har testet programmet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er spesielt ett program mange har gått og ventet på til iPhone- og Android-telefonene de siste månedene.

Musikktjenesten Spotify har allerede i lang tid opparbeidet seg en betydelig brukermasse på pc og mac, men foreløpig har man ikke hatt muligheten til å ta med seg musikken utenfor husets fire vegger - eller der du måtte ha laptopen din tilgjengelig.

Da Spotify i natt slapp sin applikasjon til både iPhone, iPod Touch og Android, endret alt dette seg.

Smertefritt
Nå kan du nemlig høre på de mange millioner sangene som ligger inne i Spotify-basen uansett hvor du måtte befinne deg - selv om du skulle være på steder som ikke har nett- eller mobildekning.

Det siste forutsetter riktignok at du har laget, lagret og lastet ned spillelistene dine, men det skal vi komme tilbake til senere i testen.

For de aller fleste vil muligheten til å når som helst sette igang akkurat den låta eller albumet man vil høre være hovedpoenget med Spotify på mobilen, selv om du ikke har kjøpt eller på annet vis skaffet deg sangen og lagt den inn på mobilen.

Å laste ned selve Spotify-appen er en smertefri erfaring. Den lastes ned og installeres på noen sekunder, uten at du må betale en øre for selve programmet.

Må betale
Men dersom du er gratisbruker av Spotify og forsøker å logge deg inn, er det så langt du kommer. For å bruke Spotify på mobilen må du nemlig være såkalt «premium»-bruker, noe som koster deg 99 kroner i måneden (eller litt mindre per måned om du betaler for et helt år).

Dette er et smart trekk av Spotify, som til nå har opplevd at svært få av brukerne som nyter den reklamefinansierte gratislyttingen på datamaskiner ikke har vært villige til å dra fram kredittkortet.

Å ha Spotify på mobilen er en glimrende måte å få folk til å gjøre nettopp dette, noe som igjen kan sørge for at visa fra artistene som hittil har klaget på for lite utbetalinger fra Spotify nå kan få en annen lyd.

For de av dere som ikke har et mobilabonnement som inkluderer fri bruk av datastreaming, er det verdt å merke seg at Spotify raskt kan bli en dyr affære om du ikke er bevisst ditt eget forbruk. Mobiloperatørene skrur i disse dager heldigvis ned prisene på månedspris på mobildata, og om du vil bruke Spotify mye på mobilen kan det raskt lønne seg å sjekke ut disse alternativene.

Selvforklarende
Vel logget inn i Spotify-applikasjonen møtes du av en skjerm som viser deg hvilke spillelister du har. Om du har brukt Spotify på en datamaskin vil du kjenne igjen dine egne lister lagret der, uansett størrelse.

ALBUMOVERSIKT: Når du søker på en artist, lister den opp alle album, e.p.-er og singler med små coverbilder.
ALBUMOVERSIKT: Når du søker på en artist, lister den opp alle album, e.p.-er og singler med små coverbilder. Vis mer

Videre har du en skjerm som lar deg søke opp sanger, album og artister, samt en valgside.

Det hele er foreløpig svært enkelt, selvforklarende og greit. Her kan du søke opp og spille musikk, og ikke noe særlig mer enn det. Programmet reagerer lynraskt enten du befinner deg på trådløst nett eller på 3G-nettet, og gir deg resultater akkurat slik du er vant til.

Søket er riktignok ikke like «smart» som det burde være, slik det er på Spotify på datamaskiner. Om du skriver inn «radio» finner programmet en rekke band og låter, for eksempel TV on the Radio. Men den finner ikke for eksempel Radiohead, og hvis du skriver inn «radioh» gir den ingen søkeresultater overhodet. Det er heller ikke noe liste over siste søk, noe som kunne vært greit.

Når du setter igang en sang starter den umiddelbart, og mine erfaringer fra et par times test hjemme, på vei til jobb og på kontoret viser at avspillingen er svært stabil, uten antydninger til avbrudd (bortsett fra mellom to sanger som er kryssmikset, her kommer et lite opphold).

Uten å ha noe konkret kjennskap til oppløsning på musikkfilene, regner jeg med at det er det samme som Spotify på datamaskiner. Gjennom høretelefonene høres musikken mer enn bra nok ut i mine ører, i hvert fall - både på tyngre musikk og lettere elektronika.

Spille uten nett
Ekstrafunksjonene du kan ha lært deg å like på hovedversjonen av Spotify er imidlertid ikke på plass. På mobilversjonen får du ikke opp utvidet info om artistene, hvilke andre band de ligner på, topplister, sjangerbasert «radiospilling», såkalt scrobbling til last.fm og så videre. Dette vil forhåpentligvis komme i en senere versjon av Spotify på mobilen.

Det som imidlertid er nytt, og som vil glede mange mobilbrukere av Spotify, er den tidligere nevnte muligheten til å laste ned spillelistene til selve telefonen. Dermed kan du høre på musikk via tjenesten selv når du befinner deg på for eksempel et fly eller på en togtur uten stabil nettdekning.

For å gjøre dette må du være koblet til via wifi. På spillelisteskjermen markerer du enkelt og greit spillelistene du vil synke, og laster dem ned. Du kan maks ha 3333 låter lagret lokalt, og om spillelistene er store kan dette ta litt tid - det lønner seg med andre ord å tenke litt framover.

Vel lastet ned får du tilgang til sangene ved å spille av spillelisten i Spotify-programmet. Når filene er lagret lokalt tar det enda kortere tid før sangene starter, og også her er avspillingen helt problemfri.

Om du har lagret filene lokalt, kan de ligge på telefonen så lenge du vil - men hver 30. dag vil programmet gå online for å sjekke om du fortsatt er premium-abonnent for at du skal kunne fortsette å høre på dem.

SYNKING AV SANGER: Du kan laste ned spillelister lokalt på telefonen din. Dette kan ta tid om spillelistene er store, og du kan maks ha 3333 sanger lagret.
SYNKING AV SANGER: Du kan laste ned spillelister lokalt på telefonen din. Dette kan ta tid om spillelistene er store, og du kan maks ha 3333 sanger lagret. Vis mer

Eiere av iPod Touch kan riktignok ikke spille av musikk over 3G-nett, men har full tilgang over wifi - og kan på samme måte som iPhone-brukere lagre spillelister lokalt og ta med musikken ut av huset.

Spiller ikke i bakgrunnen
Som med alle andre iPhone-programmer er det et stort minus også med Spotify på iPhone (jeg har ennå ikke fått testet Android-versjonen): Programmet kan ikke kjøres i bakgrunnen. Dette er noe Apple selv har bestemt, og det betyr at når du hører på musikk kan du ikke gjøre noe annet med telefonen.

Heldigvis husker programmet hvor du er i sangen når du får en innkommende telefonsamtale. Straks du legger på må du bare starte opp programmet manuelt på nytt, men den hopper da rett inn der hvor du slapp.

Om du selv lukker Spotify-programmet for å gjøre noe annet på telefonen, må du imidlertid starte avspillingen helt på nytt. iPod på iPhone klarer kunststykket å fade ut når det ringer og fader rett inn igjen når du legger på, og det er her Spotify bør legge seg på sikt.

Mer på vei?
Jeg har i flere måneder testet betaversjonen av den norske Spotify-konkurrenten iWimp, som også skal lanseres til iPhone og Android en gang i nærmeste fremtid. Funksjonene på disse virker foreløpig å være svært like, bortsett fra Spotifys mulighet til å lagre spillistene lokalt - hva mobilversjonen av Wimp vil diske opp med gjenstår å se.

Etter noen times bruk er det ikke mye negativt man kan si om Spotify til mobilen. Programmet gjør akkurat det det skal, men foreløpig ikke så veldig mye mer.

Flere funksjoner vil garantert finne sin vei inn i programmet med tid og stunder, men slik det er nå er programmet så stabilt og velfungerende at vi har mer enn nok å fylle ventetiden med.

Om du ikke har en iPhone, iPod Touch eller Android, kan det være en trøst at Spotify fortalte til Dagbladet.no forrige uke at de jobber med å få ut programmet til andre mobile enheter også ... og her viser Spotify selv hvordan det vil se ut på S60-plattformen.

COVER: Når du spiller en sang, vises albumcoveret over hele skjermen. Men du kan ikke lese mer info om artisten og lignende mens du spiller av.
COVER: Når du spiller en sang, vises albumcoveret over hele skjermen. Men du kan ikke lese mer info om artisten og lignende mens du spiller av. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!