Nå får han gi gaven på 300 millioner kroner

Oslo bystyre sa ja til Christian Ringnes omstridte skulpturpark.

Etter lang behandlingstid i kommunen, gikk saken gjennom i bystyret i kveld - det siste møtet før kommunevalget 12. september. Saken ble støttet av et bredt flertall - bestående av Høyre, Fremskrittspartiet, Arbeiderpartiet og SV.

Planene om å opprette en skulpturpark i Ekebergåsen i Oslo har vært svært omstridt.  Fra kunstfaglig holdt har det kommet kritikk mot selve konseptet, at det skal være en kvinneskulpturpark. Folkeaksjonen for bevaring av Ekebergskogen har også hatt sterke innsigelser mot å gjøre inngrep i hovedstadens siste bynære skog.

Cirka 80 skulpturer skal utplasseres, i tillegg til at området opparbeides med vannspeil, turstier og transportveier. Christian Ringnes har satt av 300 millioner kroner i en stiftelse, som skal stå for innkjøp, opparbeiding - og vedlikehold av parken i femti år.

- Andebypolitikk
Marianne Sunde, leder for folkeaksjonen, er skuffet etter bystyrets vedtak - og kaller politikernes behandling for Andebypolitikk - et uttrykk hun låner fra en kritisk og satirisk kronikk fra professor Thomas Hylland Eriksen om saken i Aftenposten.

- Det er utrolig skuffende og nedslående å se at vi har politikere som ikke setter seg bedre inn i sakene de behandler, sier Sunde.

Hun varsler at folkeaksjonen vil anke saken inn for KOFA (klageorgan for offentlige anskaffelser) og til fylkesmannen. Partiet Rødt varslet også under behandlingen i bystyret at de vil klage saken inn for Fylkesmannen.

Folkeaksjonen, partiet Rødt og Venstre er nemlig i tvil om midlene som Ringnes har satt av til parken vil være nok til å dekke alle kostnadene. Oslo kommune vil da kunne pådra seg egne kostnader, og da kan ikke pengene fra Ringnes betraktes utelukkende som en gave, mener de.

- Siste ord i denne saken er dermed ikke sagt, sa Rødts representant Bjørnar Moxnes i sitt siste innlegg i bystyrebehandlingen.

Leder i bystyret, Stian Berger Røsland er fornøyd med at saken gikk gjennom behandling. Han tror eventuelle klagesaker vil bli raskt behandlet, og at arbeidene med parken vil kunne begynne allerede neste år.

- Denne saken fikk et svært bredt flertall i bystyret, understreker han.

- Høster fruktene
Christian Ringnes er selvsagt lykkelig over at bystyret sa ja til hans prosjekt.

- Nå får vi endelig høstet fruktene av en idé jeg fikk for mange år siden, og som vi nå har jobbet med konkret i fire år, sier Ringnes til Dagbladet.

Han fikk idéen i forbindelse med at han bestemte seg for å rehabilitere Ekebergrestauranten, som vil bli liggende i forbindelse med skulpturparken.

Nå håper han at parken kan stå ferdig våren 2014, kanskje høsten 2013. Ringnes håper det årlige antall besøkende i området vil øke fra dagens 40 000 til det dobbelte eller tredobbelte. Blir det gondolbane fra Bjørvika, vil det kunne bli langt flere. I bystyret i kveld ble det regulert inn en holdeplass for gondolbane på Ekeberg, men reguleringen for Bjørvika er ennå ikke klar.

Ringnes har tilbudt seg å finansiere gondolbanen.

- Men det blir på forretningsmessige vilkår, den må det koste penger å bruke. Altså ulikt slik skulpturparken skal være. Men hvis noen andre tilbyr seg å bygge gondolbanen, må de veldig gjerne gjøre det, sier Ringnes.