DEBATT

Debatt: Hebron

Nå får ingen lenger følge med på hva som skjer i Hebron

Hva befolkningen på Hebron opplever daglig forstår man ikke riktig før man ser det selv.

SOLDATER: Det første barna møter på vei til og fra skolen er soldater med maskingevær. Foto: Kristine Grønnestad
SOLDATER: Det første barna møter på vei til og fra skolen er soldater med maskingevær. Foto: Kristine Grønnestad Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Mens vår nye samlingsregjering legger opp til å styrke handel og turisme i forholdet til Israel, erklærer samtidig Israel norske observatører og ledsagere for sivilbefolkningen for uønsket i det okkuperte Hebron.

Det er en helt vanlig tirsdag morgen en høstdag i Hebron. Klokka er syv og byen er i ferd med å våkne. Vi nærmer oss den militære kontrollposten med nummer 56. Akkurat idet vi skal entre den massive svingdøren av jern, smetter en liten jente på tre-fire år forbi oss. Hun går rutinert bort til de to soldatene som står inne i sjekkpunktet i full mundur med maskingevær. Jenta rekker fram hendene for å vise at hun ikke har noen skarpe gjenstander med seg, før hun løper gjennom metalldetektoren.

Vi kommer ut i Shuhadagaten på andre siden av kontrollposten omtrent samtidig med henne. En flokk soldater med skarpladde våpen kommer gående mot oss, tunge militære kjøretøy dundrer forbi i den smale gaten. Den lille jenta stanser og tar hånden min, engstelig. Jeg løfter henne opp og bærer henne videre. Noen hundre meter lenger framme kommer vi til en ny kontrollpost. Soldatene som står der passer på at ingen palestinere går lenger enn hit. Gjør de det, blir de skutt. Framme ved kontrollposten setter jeg fra meg jenta og hun løper opp den gamle steintrappen. Hun snur seg og vinker til oss før hun smetter inn porten. Bak den ligger barnehagen hennes.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer