MGP 2021

«Nå får jeg mafiaen på nakken»

Glam, glitter og konfetti: MGP-sirkuset er i gang - vi anmelder de fire første låtene.

FEST OG FYRVERKERI: Slike bilder forbinder vi med Melodi Grand Prix. Her ser vi Ulrikke Brandstorp juble etter at hun vant MGP-finalen i Trondheim spektrum i fjor. Foto: Tore Meek / NTB
FEST OG FYRVERKERI: Slike bilder forbinder vi med Melodi Grand Prix. Her ser vi Ulrikke Brandstorp juble etter at hun vant MGP-finalen i Trondheim spektrum i fjor. Foto: Tore Meek / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Velkommen til 2021: Hva året vil bringe, vet vi lite om - men at det blir Melodi Grand Prix er helt sikkert. Den blir annerledes, men neste helg - og seks lørdager framover - får vi presentert 26 MGP-låter. Ti går videre til finalen, som går direkte lørdag 20 februar.

Aldri har det vært med så mange låter i en oppkjøring, men avskallingen er stor - før vi sitter igjen med én vinner. Dagbladet har hørt de fire, som skal presenteres førstkommende lørdag. Én av dem går videre til finalen.

COMEBACK: De ble stemt frem som europa-publikummets favoritter i forfjor og nå er de tilbake i «Grand Prix»-sirkuset. Video: NRK Vis mer

Anmeldelsene er basert på flere gjennomlyttinger av låtene, men framførelse og det visuelle uttrykket veier også mye i det totale inntrykket. Derfor så kan jo den endelige vurderingen justeres noe i forhold til bare lytteropplevelsen alene.

GØY PÅ LANDE: I en mannsalder har Jørn Lande presset stemmebåndene for tung-og metalrockens beste. Foto: Julia Marie Naglestad/NRK
GØY PÅ LANDE: I en mannsalder har Jørn Lande presset stemmebåndene for tung-og metalrockens beste. Foto: Julia Marie Naglestad/NRK Vis mer

Jorn: «Faith Bloody Faith»
Tekst/melodi: Åge Sten Nilsen, Jørn Lande, Eirik Renton, Kjell Åge Karlsen

Metalvokalist Jørn Landes «Faith Bloody Faith» er en klassisk skarpskåren heavyrocker hører med i denne bollen av blandet musikalsk drops som MGP er. Jørn Lande (52) er en traver og en anerkjent vokalist i norsk og internasjonal tungrock og metal-sammenheng.

Alle har hørt Jørn synge, garantert, for det er stemmen hans vi hører i fotballsangen «Alt for Norge» fra 1994.

«Faith Bloody Faith» er kjølig og stringent heavyrock, mer TNT enn Wig Wam, hvis dere skjønner. Den er «slemmere» og mindre «folkelig og melodiøs» enn «In My Dreams», som Åge Sten Nilsen og co. representerte Norge med i Ukraina i 2005.

Jørn har en helt suveren stemme, og langhåret bredbeint rock kler så absolutt en MGP-finale. Han er fra landet, men bor i byen - og er en tøff «metallmann».

BÆRRE LECHERT: Beate Lech har mange talenter - og hun kler forskjellige musikkscener, MGP også. Foto: Julia Marie Naglestad/NRK
BÆRRE LECHERT: Beate Lech har mange talenter - og hun kler forskjellige musikkscener, MGP også. Foto: Julia Marie Naglestad/NRK Vis mer

Beady Belle: «Playing with fire»
Tekst/melodi: Beate Lech

Beady Belle, eller Beate Lech (46) som hun heter, er en anerkjent vokalist, artist, låtskriver og produsent. Hun har et stort internasjonalt publikum, og har samarbeidet med verdensstjerner som artister som Jamie Cullum, Dee Dee Bridgewater, Joshua Redman og Jarle Bernhoft.

«Playing with fire» er et smykke som hviler og glitrer i halsgropa. Låta er sløy og pirrende, som minimalistisk pop med like doser R'n'B og elektronika.

Dette er funky, fresht og moderne, men også tidløst. «Playing with fire» er veldig mye av det som er fellesnevneren for artisten Beady Belle.

Beate Lech er en godt voksen, allsidig og moden artist, og det høres i denne lekne, lekre og lystig heliumballongen som stiger til værs godt hjulpet av hennes myke stemme.

OPPBLÅST?: Blåsemafiaen kan sine ting, men det pirrer ikke Dagbladets anmelder. Foto: Julia Marie Naglestad/NRK
OPPBLÅST?: Blåsemafiaen kan sine ting, men det pirrer ikke Dagbladets anmelder. Foto: Julia Marie Naglestad/NRK Vis mer

Blåsemafiaen: «Let Loose»
Tekst/melodi: Jørgen Lund Karlsen, Sigurd Evensen, Stig Espen Hundsnes, Benjamin Sefring, Caroline Teigen.

Blåsemafiaen er en anerkjent blåserekkene i Norge og Europa og består av Sigurd Evensen (27) fra Oslo på trombone, Stig Espen Hundsnes (32) fra Stord på trompet og Jørgen Lund Karlsen (27) fra Fredrikstad på saksofon.

Navnet Blåsemafiaen er beskrivende for et ensemble som lar hornene stå for det meste av praten her. Her har vi tunge og dels smektende programmerte rytmer til en blåserrekke som kan sitt håndverk.

Men selv om framførelsen er drivende, er innholdet av det som blir drevet framover, selv låta - melodien - svært ordinær, og til grensen kjedelig. Så mye blås og så lite luft, så stangende og stillestående. Oppblåst, tør jeg si - med fare for å få mafiaen på nakken.

Caroline Teigen, med artistnavnet Hazel, synger bra, men kan ikke gjøre gull av gråstein.

TALENTFULL: Stina Talling debuterer i MGP-sirkuset. Foto: Julia Marie Naglestad/NRK
TALENTFULL: Stina Talling debuterer i MGP-sirkuset. Foto: Julia Marie Naglestad/NRK Vis mer

Stina Talling: «Elevate»
Tekst/melodi: Bård Mathias Bonsaksen, Hilda Stenmalm, Stina Talling, Eirik Hella, Monika Engeseth

Stina (17) fra Bergen startet med Youtube-videoer i 2013 og har siden det hatt mye å gjøre ved siden av skolegangen - med mange millioner videoavspillinger.

Hennes største hit er vel kjent for de fleste: «Mer enn god nok» som hun var med på å skrive for Blime-kampanjen.

Vi snakker her om en ung og etter hvert smått erfaren artist. «Elevate» er en vakker og følsom ballade, atmosfærisk og uttrykksfull - noe som både stemmen og arrangementet understreker gjennom hele låta.

Bidraget har en tendens tidvis til å drukne i klang, og kommer aldri ordentlig opp til overflaten og i gang. Den er fin, men stillestående og litt kjedelig - til tross for at Stina synger godt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer