Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nå får kultserien ny versjon

Gjensyn med McNulty, Stringer Bell og «Bubbles».

TILBAKE PÅ GATA: Fans av «The Wire» kan snart nyte kultserien i en oppdatert versjon. Foto: HBO
TILBAKE PÅ GATA: Fans av «The Wire» kan snart nyte kultserien i en oppdatert versjon. Foto: HBO Vis mer

(Dagbladet): HBOs «The Wire» skildret Baltimores kriminelle miljøer, og politiavdelingene som avlyttet dem, i fem kritikerroste sesonger fra 2002.

Størrelser som Idris Elba og Dominic West fikk sine definitive gjennombrudd i den realistiske serien, som sammen med «The Sopranos» ofte får æren for at selskapet HBO ble tv-verdenens seriekonge.

Nå gjør HBO ekstra stas på en gammel serie, og lanserer den i en helt ny versjon.

Tiltenkt versjon På mange måter kan man si at den nye versjonen, som HBO i USA skal maratonsende i sin helhet i jula, er den tiltenkte versjonen av «The Wire», som bare ikke har blitt laget før nå.

Serien er nemlig omgjort fra det gamle, nesten kvadratiske tv-formatet 4:3 til widescreen-formatet 16:9, som så godt som alle nye flatskjermer produseres i. Kvaliteten på bildene er også oppgradert til HD-kvalitet. Det var opprinnelig ønsket fra skaperne, men slikt hadde ikke produksjonen råd til i 2001.

- I begynnelsen var «The Wire» et skikkelig lavbudsjettsprosjekt, og HBOs forventninger var beskjedne. Det kostet mer å filme i widescreen den gangen, og vi fikk beskjed om å filme i 4:3, forteller serieskaper David Simon i en bloggpost om HD-versjonen.

- Knakende god Journalist og krimblogger Asbjørn Slettemark synes nyheten om HD-versjonen er hyggelig, men tror ikke serien kaprer så mange nye fans.

- Dette er jo en fin unnskyldning til å se en knakende god serie på nytt, men «The Wire» var uansett aldri en serie laget for at seerne skulle nyte bildene på samme måte som for eksempel «Top of the lake», sier Slettemark.

«The Wire» ble aldri noen stor kommersiell suksess på tv, men har med tiden blitt en kultserie og solgt godt på DVD. I Norge traff serien spesielt bra.

- De traff en nerve i en periode da nordmenn begynte å bli opptatt av serier, og salget av samlebokser vokste voldsomt. Så er jo denne blandingen av politiserie, drama og krim en veldig godt fortalt historie, avslutter Asbjørn Slettemark.

HBO Nordic opplyser at den restaurerte versjonen blir tilgjengelig for norske seere også, men at tidspunktet ikke er helt avklart.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling