Nå får norske barn vite hva de har sunget den siste måneden

«The fox» i barnebokutgave er solide saker.

HER ER REVEN: Svein Nyhus' illustrasjoner spiller på scenene i musikkvideoen til «What does the fox say?». Faksimile fra boka
HER ER REVEN: Svein Nyhus' illustrasjoner spiller på scenene i musikkvideoen til «What does the fox say?». Faksimile fra boka Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Norske foreldre, besteforeldre og barnevakter: Stålsett dere. Nå må dere lære dere å rappe «Tjoff-tjoff-tjoff-tjoff-tjoffo-tjoffo-tjoff!». Ylvis-gutta har slått seg sammen med en av landets fremste barnebokillustratører, Svein Nyhus, og laget barnebok av monsterhiten «What does the fox say?».

Det kan framstå som det ultimate forsøket på å melke enn gigantsuksess. Men dette er faktisk skikkelige saker.

Tegningene kler teksten
Ylvis' tekst er i utgangspunktet en lett rølpete og tøysete barnebokparodi. I barnebokversjonen er det gjort lite annet enn å oversette teksten til norsk: «Hunden sier voff. / Katten sier mjau. / (...) Men én lyd / har ingen hørt: / Hva sier reven?»

LAGET MONSTERHIT: Vegard og Bård Ylvisåker etter opptreden på MTV EMA 2013 på Ziggo Dome i Amsterdam i helga. Foto: Endre Vellene
LAGET MONSTERHIT: Vegard og Bård Ylvisåker etter opptreden på MTV EMA 2013 på Ziggo Dome i Amsterdam i helga. Foto: Endre Vellene Vis mer

En og annen tekstlinje er forkortet eller fjernet, deriblant klisjeen «You're my guardian angel». De har tilpasset noen overganger og skrevet en ny avslutning. Slik har teksten blitt tettere, litt mindre parodisk, men like energisk. Linjer som «Ring-ding-ding-ding-dingeringeding» sikrer latterbrølene.

Svein Nyhus' tegninger kler tøyseteksten svært godt. Han viderefører den lett absurde stemningen fra musikkvideoen, samtidig som han har skapt et eget visuelt uttrykk for boka. Illustrasjonene ser rølpete og rotete ut ved første øyekast, men er gjennomtenkte ned til minste detalj (og dem er det mange av). De danser over boksidene. Fargepaletten i rødbrunt, blågrått og gyllengult roer ned inntrykket litt, og lar reven, som har fått den sterkeste fargen, tre tydelig fram.

Parodi på parodien
Noe av det morsomste ved boka, er hvordan oppslagene kommuniserer med scenene i musikkvideoen. Det starter med kostymefest på første side, komplett med drinker og partyhatter. Men i stedet for mennesker i dyremasker, får vi maskekledde dyr. Reven dukker først opp i fjerde oppslag, som en rødglødende stjerne i månelyset, med spinnville øyne og et lurt glis. Utover i boka øker det på med rever i alle størrelser og fasonger, ofte slipskledde på rekke, frosset i dansebevegeser vi gjenkjenner fra videoen. De andre dyra ikler seg revemasker, og reven kler seg ut som en ørn. Så kommer det nest siste verset, nytt for anledningen:

Nå får norske barn vite hva de har sunget den siste måneden

«Men når alt er mørkt og stille / og menneskene går hjem / og ingen lenger maser / da kommer reven frem. / Og sier...»

Et nikk til alt oppstyret - maset - rundt hitlåta og hva reven egentlig sier? Med Nyhus' referansemettede illustrasjoner blir boka ikke bare en barnebok basert på en barnebokparodi, men også en parodi på parodien.

Må syngeleses
Det er en merkelig opplevelse å lese ei bok der teksten så til de grader gir gjenlyd i hodet. Du vet hvordan det skal høres ut, men det er ikke nødvendigvis så lett å få til. Flere avsnitt må syngeleses, og mange er nokså vanskelige å lese uten at det stokker seg. Hvor mange «oo» og «ahi» skulle det være? Rytmen er ikke optimal hele veien. Og «Din pels er rød, / så nydelig, / som en engel i en drøm» høres ikke helt bra ut uten melodi.

Knapt noen vil lese denne boka i år, uten å ha «What does the fox say?» i bakhodet. Men boka vil stå i bokhylla lenger enn Ylvis vil ligge på hitlistene. Slik blir den et håndfast bevis på fenomenet. Og Svein Nyhus' solide illustrasjoner sørger for at den tåler å bli tatt fram også etter at et nytt youtube-fenomen har tatt over som første-snakkis.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer