Nå forandrer han NRK

Kringkastingssjefen tar store grep i nyhetsavdelinga

Endringer: NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen vil jobbe tettere på den operativt ansvarlige for NRKs nyheter . Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
Endringer: NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen vil jobbe tettere på den operativt ansvarlige for NRKs nyheter . Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.Vis mer

(Dagbladet): Den nye kringkastingssjefen Thor Gjermund Eriksen varslet i dag store endringer i hvordan NRK er organisert.

- Jeg ønsker en kortere og tydeligere linje mellom den operativt ansvarlige for nyheter og meg som sjefredaktør, sier Thor Gjermund Eriksen til nrk.no, som melder at nyhetsavdelinga på Marienlyst blir en egen divisjon med egen direktør fra 15. september.

Per Arne Kalbakk, som i dag er programdirektør i NRK, får oppdraget med å lede den nye divisjonen og får tittelen nyhetsdirektør.
Arbeidet med nyhetsdivisjonen startet da Thor Gjermund Eriksen overtok sjefsstolen etter Hans-Tore Bjerkaas.

Ifølge NRK skal endringen løfte fram nyheter som kjernen i NRKs oppdrag, og gjøre kringkastingssjefen mer operativ som direktør.
 
Nyhetsavdelinga i NRK har vært i hardt vær i år etter den behørig omtalte «romkvinnesaken», som ble omtalt som «aktiv forfalskning» og felt i Pressens faglige utvalg (PFU). Saken fikk også refs av Kringkastingsrådet.

Som NRK selv skriver blir de også oftere felt i PFU enn riksavisene og TV2 til sammen.

- Jeg oppfatter at nyhetsavdelingen tok romsaken veldig på alvor. Og jeg understreker at jeg er uenig med dem som mener at vi ikke har tatt presseetikken på alvor. Det er samtidig et faktum at vi har hatt for mange PFU-saker, sier Eriksen som understreker at omorganiseringa også handler om å få bedre arbeidsflyt og samarbeid på tvers av organisasjonen.