Partilederdebatt:

Nå går de på tomgang

Jonas er god, men irriterende avbrytende. Erna er presis, men slapp og tilbakelent. Og de var de beste i kveld. Kraftløse politikere fikk ingen hjelp av TV 2s dårlige debattformat.

Foto: NTB scanpix
Foto: NTB scanpixVis mer
Kommentar

TV 2 lovet oss svar på tre spørsmål under kveldens partilederdebatt fra Bergen:

  • Er det plass til bilen i et klimavennlig Norge?
  • Blir skolen bedre om den utvides med en og en halv time?
  • Bør vi slå sammen kommuner med 3000 eller færre innbyggere?

Vi ville svart «ja», «njææ», og «det spørs.» Eventuelt «det spørs», «det spørs», «det spørs.»

Litt bedre TV ble det av partilederne, selv om det tidvis var kaotisk og snakking i munnen på hverandre. Debattledelsen avbrøt gode resonnementer, og klarte sjelden følge opp gode og spisse angrep.

Men også i dag gikk det hardt for seg. Forståelig nok. Valgkampens siste fase er ikke uten dramatikk. Meningsmålingene spriker, men samtlige er oppsiktsvekkende. Kampen om både by og land er brutal, og holder, også etter kveldens forestilling, helt inn til valglokalene stenger på mandag.

Senterpartiet seiler foreløpig opp som valgets potensielle vinner. I TV 2s siste måling nærmer Vedum seg et historisk godt resultat, med 16,1 %.

MDG og bompengepartiet er jokere til å ta de to resterende pallplassene. Arbeiderpartiet risikerer, sammen med Fremskrittspartiet, å bli den store taperen.

Jonas Gahr Støre er fortsatt under press, og måtte gjøre en god debatt i kveld. Det samme gjelder regjeringspartiene, og spesielt Venstre og KrF, som begge vaker langt under sperregrensa på målingene.

Men dersom trendene fra skolevalget gjør seg gjeldende på mandag, ser det lysere ut for Ap. For tredje valg på rad ble nemlig AUF størst (26,6 %).

Miljøpartiene gjør det også skarpt. Grønn Ungdom (10,8 %), Unge Venstre (10,2 %) og Sosialistisk Ungdom (9,9 %) fikk til sammen nesten hver tredje stemme av ungdommen. Bare venstresida får flertall i skolevalget:

  • Regjeringspartiene fikk til sammen 33,6 % av stemmene.
  • En rødgrønn blokk med Grønn Ungdom på laget ville vunnet et solid flertall: 55,3 %.

Men nå over til vurderingen:

Jonas Gahr Støre, Arbeiderpartiet

Begynner debatten godt med et kort, konsist og logisk sammenhengende svar på en utfordring fra Siv Jensen om Ap’s holdning til den nye bompengeavtalen. Lanserer et litt mer haltende, men ganske effektivt angrep på regjeringspartienes sprikende klimapolitiske engasjement. De fire partilederne vifter med armene for å svare, men ingen av dem vil kunne være i stand til å servere et troverdig svar om at regjeringens arbeid om klimapolitikk er preget av harmoni.

Går løs på debatten om lengre skoledag med et godt og håndfast eksempel fra dagens Aftenposten- forside, hvor Joshua King uttaler seg kritisk om dyre fritidsaktiviteter. Dette vil Ap-lederen ha inn som et tilbud i tilknytning til skolen, og skaper dermed en forståelig ramme rundt partiets politikk.

Roter det litt til med unødvendige og påfallende mange avbrytelser av Trine Skei Grande når hun svarer ham. Tabbe. Lykkes bedre når han avbryter Vedum som forsøker å slippe til, med replikken: «Du sier jo det samme hele tiden.» Artig.

Blir litt borte i debatten om kommunesammenslåing, og det er kanskje like greit. Men her kommer det ganske klart fram hvorfor han taper stort i konkurranse med Senterpartiet om velgerne. Kommer seg helskinnet gjennom angrepene om holdning til sammenslåinger.

Erna Solberg, Høyre

Går i gang med et godt, men i overkant detaljrikt resonnement om bilens plass i samfunnet. Drar kortversjonen av pressekonferansen da hun la fram hele bompengeavtalen i regjeringen, og den blir litt for mye. Er av omstendighetene tvunget på defensiven, men kommer levende fra det. Parerer karakteristikken om kaos på en god måte, og allierer seg godt med Skei Grande og Jensen som forsvarere av regjeringens forlik.

Vil ikke debattere heldagsskole. Snakker heller om Høyres politikk: Kvalifiserte lærere og tidlig innsats. Lykkes tålelig greit, men forsvinner litt utover debatten, til tross for at skole er blant Høyres viktigste valgkampsaker. Tapte trolig ikke terreng i debatten, men var ikke på topp.

Kommunesammenslåing er god Høyre-politikk, og Erna Solberg er denne styringspolitikkens gallionsfigur sammen med kommunalminister Monica Mæland. Byr på et solid, godt begrunnet argument for sammenslåing. Ingen klarer å snakke med varme om kommunesammenslåing som Solberg, og det er i grunn godt gjort.

Siv Jensen, Fremskrittspartiet

Åpner med et angrep på Jonas Gahr Støre som hun får rett i ansiktet. Sliter i det hele tatt fælt i bompengedebatten, hvor Trym Aafløy fra FNB kan overby henne, og hvor hun blir skyteskive fra offensive klimapartier.

Mellomposisjonen er uvant og vanskelig for Frp. Hva vil Siv Jensen i skolepolitikken? Hun går i stedet til angrep på Arbeiderpartiets og SVs forslag om skolemat. Det kan virke som taktikken til Jensen i denne debatten var å angripe Ap for å forsøke å hente velgere derfra.

Offensiv og sterk i kommunesammenslåingsdebatten. Framhever kommunalt effektiviseringspotensial, som ganske sikkert går hjem hos hennes velgere. Påpeker også at sentraliseringen var sterk også under Senterpartiets tid i regjering. Løfter seg etter en veldig svak innsats så langt, riktig nok på et område som nok ikke henter så mange Frp-velgere ned fra gjerdet.

Audun Lysbakken, SV

SV-lederen er kjent som oneliner-ekspert i disse debattene, og begynner friskt. Med høyresiden og FNB får velgerne til sammen «forskjellspolitikken fra Downton Abbey og samferdselspolitikken fra Mad Max». Fungerer vel bare sånn passe, det blir litt sleivete i konkurranse med presise og engasjerte innlegg fra flere andre i panelet.

Er på hjemmebane i debatten om heldagsskole. Offensiv, men klarer ikke sette premissene slik at resten av panelet må følge etter. Vippes ikke av pinnen, men dominerer ikke.

Får inn et godt poeng i kommunedebatten: «Det er jo ikke størrelsen det kommer an på. Nå skal vi velge kommunepolitikere. Det er de som bestemmer om det blir gode eller dårlige tjenester der ute, ikke om kommunene er store eller små.»

Kjell Ingolf Ropstad, Kristelig Folkeparti

Det virker egentlig helt kunstig at KrF-lederen skal ha noen mening om bompengedebatten. Partiet har holdt seg helt unna kontroversen i regjeringen, og serverer i denne debatten en slags diplomat-versjon av regjeringens samferdselspolitikk. Provoserer ingen, overbeviser trolig like få.

KrF er mot heldagsskolen, og Ropstad har her muligheten til å markere et av partiets hjertesaker: familienes frihet. Snakker til menigheten, men lykkes nok måtelig utover det.

Benytter anledningen i kommunesammenslåingsdebatten til å løfte fram partiets landbrukspolitikk. Skryter av gjennomslag for lavere skatt for bønder, og prøver å angripe Senterpartiet. Dessverre for Ropstad blir ikke tråden plukket opp, og forsvant med det ut av debatten.

Gjennomgående spak.

Trine Skei Grande, Venstre

Venstre-lederen har et problem i bompengedebatten. Partiet har brukt ei drøy uke på krangle med Frp om bomavtalen i regjeringen åpner for å øke rushtidsavgiften i byene eller ikke – som er avgjørende for om Venstre i realiteten kan akseptere avtalen. Når hun møter i debatt med hele partifloraen, må hun forsvare regjeringens bomløsning etter angrep fra Jonas Gahr Støre. Det blir ikke helt troverdig.

Grande er nesten ferdigutdannet lærer, og snakker varmt om kunnskap i skolen gjennom faglig dyktige lærere. Hun har internasjonal forskning i ryggen på at faglig sterke lærere har mye å si for sosial utjevning i skolen. Men akkurat som hun ikke ble helt ferdig med utdanningen, får hun heller ikke avslutte det relativt korte resonnementet sitt før programlederen avbryter. Svakt av TV2.

Er god i debatten om kommunesammenslåing. Trekker fram nedslående tall om bemanning av psykologer og jurister i små kommuner. I denne saken er i alle fall harmonien mellom regjeringspartiene god, og de utflytter hverandre godt gjennom denne delen av debatten. Kommunesammenslåing, det kan i alle fall denne regjeringen være enige om.

Trygve Slagsvold Vedum, Senterpartiet

Melder seg på i bompengedebatten på en i overkant forutsigbar måte, hvor han trekker fram pendleravgiften og at politikken må gjelde for hele landet. Pendlerpoenget er relevant, men ganske oppbrukt. At politikken må virke for hele landet, har de andre i debatten allerede vært innom.

Er uvant slapp i debattens to første deler. Sparte kanskje krefter til debatten om kommunesammenslåing. Får i den endelig litt å jobbe med. Treffer godt fra starten med angrep på sammenslåing av Finnmark og Troms, og den utskjelte Viken-regionen. Følger opp derfra med en rekke poenger som har sikret partiet nær rekordhøy oppslutning, blant annet om beredskap. Vi har hørt dem før, men Vedum er presis og engasjert og når godt fram med argumentene.

Une Aina Bastholm, Miljøpartiet de grønne

MDGs talsperson legger an en moderat tone i innledningen om bilens plass i samfunnet. Gjør et skille mellom byene og ellers av landet, for å understreke at partiet ikke er mot byen som sådan. Partiet er på jakt etter større velgergrupper nå, helt åpenbart.

Setter premissene for debatten om bil og bom. Er for utslippskutt og reinere luft i byene, og for en bilpolitikk som gjør det mulig med lavutslippsbiler i distriktene. Understreker at svært mange, også MDGs velgere, trenger bilen, og avvæpner med det kritikerne som vil portrettere dem som fiender av bilen. Slo Skei Grande i «miljøduellen» i kveld.

Dominerer feltet og er svært god i denne delen av debatten. Etter en veldig god start i debatten om bompenger, blir hun borte både i skoledebatten, selv om hun på et punkt løfter den fra å være smal og detaljert, til å handle om skolens store samfunnsoppdrag. Får samme problem i kommunedebatten. Forsøker å melde seg på i sistnevnte, med et angrep på Senterpartiet «nedsnakking» av byene, men klarer ikke å lande poenget.

Bjørnar Moxnes, Rødt

Blir litt borte i bompengedebatten, der virker det ikke som Rødt ser seg tjent med å ta for mye plass. I skoledebatten er også Rødt nokså forsiktige, men serverer et poeng om leksefri skole. Det er ganske sikkert populært, og resonnementet hans om at lekser skaper forskjeller fordi de med god hjelp hjemmefra får mest nytte av det, passer godt til partiets profil. Men ellers oppsiktsvekkende tamt fra et radikalt parti.

Uten profitt i velferden som tema i partilederdebatten, blir Rødt veldig usynlige. Moxnes klarer likevel å få det inn som et poeng i debatten om kommunesammenslåinger, og gjennomfører det godt. Redder kvelden for hans vedkommende.

Trym Helge Aafløy, bompengepartiet FNB

Faller også denne gangen gjennom som politiker på dette nivået. Høres mer ut som en innringer til Holmgang enn deltaker i debatten. Tar knapt plass, men får sagt at han er imot den ytre bomringen i Bergen.

Taper nok litt på å være uerfaren i settingen, men Folkeaksjonen nei til mer bompenger trenger heller ikke mye tid på å få fram partiets politikk: Nei til bompenger.

SKOLEVALGENE: Kommentator i Dagbladet, Martine Aurdal, mener det er grunn til å tro at resultatet av skolevalgene vil gi ringvirkninger på selve valget. Video: Martine Aurdal Vis mer
Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.