VERDENSKJENT: Kunstprosjektet «Samtykke» av danske Emma Holten og fotograf Cecilie Bødker gikk verden rundt i 2014 og 2015. BIldene var et ledd i Emmas kamp om å ta tilbake kontrollen over egen kropp, etter at noen stjal intime nakenbilder av henne og spredte dem på nett. Foto: Cecilie Bødker
VERDENSKJENT: Kunstprosjektet «Samtykke» av danske Emma Holten og fotograf Cecilie Bødker gikk verden rundt i 2014 og 2015. BIldene var et ledd i Emmas kamp om å ta tilbake kontrollen over egen kropp, etter at noen stjal intime nakenbilder av henne og spredte dem på nett. Foto: Cecilie BødkerVis mer

Nå går Emma (25) til sak mot tysk tv-kanal: 
Viste de stjålne nakenbildene av henne som 17-åring

Den tyske tv-kanalen RTL brukte i juni stjålne nakenbilder fra da Emma Holten var 17 år uten å spørre om lov eller informere henne.

(Dagbladet): - Jeg oppdaget ved en tilfeldighet hva tv-kanalen hadde gjort, og ble fullstendig rystet. Det var ekstremt krenkende, og det første som skjedde var at jeg begynte å gråte, sier den danske redaktøren Emma Holten (25) til Dagbladet.

Nå tar den danske kvinnen juridiske skritt mot den tyske tv-kanalen RTL for oppreisning og erstatning.

- For meg handler dette om det prinsipielle, og det er likegyldig om de sier unnskyld. Målet er nå å sikre seg en rettslig presedens som gjør at ikke hevnporno kan brukes som underholdning ustraffet, forklarer Holten.

- Hardest mulig straff

Hun har tatt kontakt med advokater i både Tyskland og Danmark for bistand i saken. Å ta saken til Europadomstolen kan være en mulighet, forteller Holten.

- Jeg vet ikke hvordan denne saken vil utvikle seg, men jeg ønsker hardest mulig straff. En eventuell erstatningssum kan brukes i det videre politiske arbeidet mitt, sier hun.

Den danske kvinnen ble offer for et massivt nettovergrep i 2011 da private og intime nakenbilder av henne ble stjålet og spredt på Internett. Bildene var tatt fra hennes e-postkonto og Facebook-profil, og stammet fra da hun var 17 og 19 år gammel.

Ble syk

Marerittet ble et faktum da Emma skjønte at privatbildene ble spredt over hele verden. Hundrevis av personer sendte henne kommentarer og trusler. De skjelte henne ut og forsøkte å presse henne til å sende dem flere bilder.

Hun har selv sagt at hun ble fysisk syk av påkjennelsen det var å vite at bildene var der ute og aldri ville forsvinne.

«Jeg har brukt mye tid på å finne ut hvordan jeg skulle slutte å hate kroppen min. Jeg ga den skylden for ydmykelsen jeg gikk gjennom. Hvordan kan folk behandle meg på denne måten? Ville jeg noen gang klare å se på meg selv som et menneske igjen?», skriver hun om opplevelsen i kunstprosjektet hun senere lanserte i 2014.

Spurte ikke om tillatelse

Fotoserien «Consent» ble gjort i samarbeid med fotografen Cecilie Bødker. Gjennom en serie kunstneriske nakenbilder ønsket hun å ta tilbake makten over sin egen kropp.

Det feministiske prosjektet ble omtalt av en lang rekke internasjonale medier og spredt til millioner av mennesker over hele verden. Blant dem som intervjuet Emma i 2015 var den tyske tv-kanalen RTL.

FRAMGANGSRIK: Siden Emma Holten ble offer for grove nettovergrep i 2011 har hun blitt redaktør og foredragsholder. Foto: Cecilie Bødker
FRAMGANGSRIK: Siden Emma Holten ble offer for grove nettovergrep i 2011 har hun blitt redaktør og foredragsholder. Foto: Cecilie Bødker Vis mer

Men i juni i år brukte RTL nok en gang bildeprosjektet hennes. I programmet «The 10 Sauciest Internet Stories» presenterte de Emmas rystende historie, men i tillegg til å vise kunstbildene Emma selv hadde tatt, la kanalen også fram de omstridte nakenbildene fra da hun var 17 år.

- Langt over grensen

RTL spurte verken om lov til å bruke bildene eller informerte 25-åringen om at programmet skulle sendes. Kanalen får nå hard medfart i blant annet Die Welt og The Guardian.

- Jeg ser hundre prosent på dette som nok en krenkelse. Å vise bilder av en naken 17-årig jente uten samtykke for dramatisk effekt er så langt over grensen man kan komme, sier Holten til Dagbladet.

Hun tok kontakt med tv-kanalen på både Facebook og Twitter. Da opplevde hun at kommentarene ble slettet. Senere, etter at saken ble omtalt i media, fikk hun en beklagelse per e-post.

- Opplevdes voldsomt

- RTL sier de har sagt unnskyld, men det er ikke min opplevelse. I e-posten ber de om unnskylding for at de har kommet i skade for å såre meg, ikke for at de har brukt bildene.

- Jeg er allerede sårbar fordi man vet at bildene er der ute. Jeg kan ikke gjøre noe med at privatpersoner sprer dem, men jeg forventer noe annet av etablerte medier. De krenker meg nok en gang, og det oppleves som voldsomt, sier dansken.

Overfor The Guardian innrømmer en talsperson fra kanalen at det er blitt gjort to særdeles grove vurderingsfeil i arbeidet med programmet: For det første brukte programredaksjonen de stjålne bildene, for det andre informerte de ikke Holten om innslaget.

Innrømmer overtramp

- Vi intervjuet Emma Holten i en livesending i februar 2015. På det tidspunktet hadde hun gått offentlig med historien sin, og hun delte opplevelsene hun har vært gjennom med seerne og oss. Vi presenterte henne som en sterk og uavhengig kvinne som vet hvordan man skal forsvare seg. At vi ikke informerte henne om det nye innslaget i programmet «Die 10», og at vi viste «hevnbildene» er en klar overtredelse fra vår side, sier RTL i en uttalelse.

Dagbladet har lørdag ikke lykkes å få en kommentar fra RTL.

Siden 2011 er Holten blant annet blitt redaktør for magasinet Friktion. Hun reiser også rundt i verden og holder foredrag om feminisme og internettpolitikk.

NRK viste nylig dokumentaren «Skam deg, Emma» om historien til dansken.

SJOKKERT: - Jeg kan ikke gjøre noe med at privatpersoner sprer bildene, men jeg forventer noe annet av etablerte medier. De krenker meg nok en gang, og det oppleves som voldsomt, sier dansken til Dagbladet. Foto: Neel Munthe-Bruun 
SJOKKERT: - Jeg kan ikke gjøre noe med at privatpersoner sprer bildene, men jeg forventer noe annet av etablerte medier. De krenker meg nok en gang, og det oppleves som voldsomt, sier dansken til Dagbladet. Foto: Neel Munthe-Bruun  Vis mer