Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nå gjør Tajik det Huitfeldt aldri fikk gjort

Bokloven skal komme før sommeren.

LOVER BOKLOV: Kulturminister Hadia Tajik ønsker å få på plass en boklov før sommeren. Dermed fullfører hun jobben hennes forgjenger Anniken Huitfeldt startet, men aldri konkluderte i. Foto:Nina Hansen / Dagbladet
LOVER BOKLOV: Kulturminister Hadia Tajik ønsker å få på plass en boklov før sommeren. Dermed fullfører hun jobben hennes forgjenger Anniken Huitfeldt startet, men aldri konkluderte i. Foto:Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): I dag annonserte kulturminister Hadia Tajik at hun vil få på plass en boklov hun kan legge fram for Stortinget før sommeren 2013.

- Det blir boklov, vi setter i gang arbeidet nå, sier Tajik under pressekonferansen som pågår nå.

- Det er særlig to perspekiver som er vitkige: leserne og forfatterne. Med en god boklov vil forfatterne kunne slippe til på like vilkår. Det vil sikre forutsigbarhet i bransjen. For leserne vil det sikre både smal og bred litteratur.  Det er viktig for å sørge for at ingen enkeltaktører kan utnytte markedsmakten, sier Tajik.

En boklov vil legge føringer for fastpris på bøker, og vil trolig også regulere rabattordninger.

Aftenposten avslørte i forrige uke en kontrakt som viste at landets største bokhandlerkjede, Norli Libris, krevde hele 74 prosent rabatt av et lite forlag, for å selge ti bøker i sin netthandel.

Ønsket en ny utredning Beslutningen om at det nå vil bli en boklov, kommer i kjølvannet av tidligere kulturminister Anniken Huitfeldts arbeid med å en lov på litteraturfeltet.

I sin periode bestilte hun to utredninger, men i juni fortalte hun at hun ønsket en tredje. Årsaken var at hun mente at ingen av utredningene tok tilstrekkelig for seg ebøker.

- Vi har hatt to utredninger om litteraturpolitikk, men ingen av dem speilet i tilstrekkelig grad utviklingen med fastprissystem i et ebok-marked, sa Huitfeldt i juni.

Utålmodig bransje Det provoserte en utålmodig bokbransje, som mente Huitfeldt gjorde seg til latter fordi hun ikke handlet.

- Ebok-markedet er mikroskopisk i norsk målestokk nå. Om hun skal vente til e-bokmarkedet virkelig har satt seg, så blir det ikke noe boklov med det første, sa Dag H. Nestegard, redaktør i Bok og samfunn, til Dagbladet.

Tajik avblåste en tredje utredning i forrige uke, og oppgir nå at Departementet regner informasjonsgrunnlaget som tilstrekkelig for å ikke utrede ebokspørsmålet særskilt. 

- Vi har hatt to grundige utredninger på dette tidligere, som har vært gjenstand for omfattende diskusjoner. Nå er vi klare for å konkludere: vi vil ha en boklov. Så er det noen enkeltheter som gjenstår, men jeg vil legge fram et lovforslag før sommeren.

Enkelthetene berører særlig hvordan best regulere bokmarkedet, og hvorvidt det skal gjøres et skille mellom fag- og skjønnlitteratur.

Fornøyde forleggere Forleggerforeningen er svært fornøyde med nyheten fra Tajik.

- Fastprissystemet sikrer alle tilgang på en stor bredde av skjønnlitteratur og sakprosa. Det gir mindre usikkerhet for forfattere som er tidlig i sitt virke, og en tryggere konkurransesituasjon for bokhandlere på mindre steder. Fastpris gjelder kun nye utgivelser, og opphører etter dagens ordning i april året etter utgivelse, forklarer direktør i Forleggerforeningen, Kristenn Einarsson, i en pressemelding.