FILMLEIE I NORGE: Apple har i det stille aktivert muligheten til å leie film i Norge. Foreløpig er utvalget lite, men det vil mest sannsynlig vokse.
FILMLEIE I NORGE: Apple har i det stille aktivert muligheten til å leie film i Norge. Foreløpig er utvalget lite, men det vil mest sannsynlig vokse.Vis mer

Nå har Apple endelig fått ut fingeren

Åpner for norsk filmleie og -kjøp i iTunes.

I en årrekke har amerikanske iTunes-brukere kunne leie og kjøpe filmer og tv-serier fra Apple, enten de har gjort det via Apple TV-boksen eller direkte fra iTunes.

Dette har vært en så ettertraktet løsning at mange norske forbrukere har skaffet seg tilgang på innholdet ved å lure seg til en amerikansk iTunes-konto.

Nå peker alt mot at Apple endelig åpner for leie av levende bilder også i norske iTunes. I det skjulte er et knippe filmer av nyere og eldre karakter blitt lagt ut for leie eller kjøp for norske forbrukere. De er ikke synlige fra forsiden, men nås enkelt via søkefunksjonen.

Fra Apples hold, ved spørsmål om tjenesten og detaljer rundt lanseringen er kommentaren ikke overraskende «ingen kommentar».

Vi har bladd i utvalget som er av filmer, som ikke foreløpig kan sies å matche andre allerede eksisterende filmleietjenester som Headweb,Telenors Comoyo og Voddler - men så er heller ikke tjenesten offisielt annonsert ennå.

Lite utvalg - foreløpig Rundt 500 filmer kan leies i dag. Prisene varierer mellom 29 og 39 kroner for leie av henholdsvis eldre og nye filmer i standarddefinisjon. Vi har kun funnet én film som tillater streaming i HD, til 35 kroner. Hvorfor dette utvalget er så begrenset, er foreløpig usikkert. (Oppdatert: Det fungerer også med leie på feks. iPad, og her er HD-leie fullt mulig til 49 kroner (mot 39 i SD).

Når det gjelder kjøpefilmer er utvalget av rettighetsårsaker noe større. Her varierer prisene mellom 79, 99 eller 139 kroner for filmer i standardoppløsning og 109 og 169 kroner for HD.

Utvalget vil uten tvil øke raskt ved en (sikkert snarlig) lansering. Men de som forventer at nordmenn får tilgang på det samme utvalget av innhold som amerikanerne, vil imidlertid bli skuffet. Akkurat som med de andre tilbyderne av filmleie over nett i Norge, vil det mest sannsynlig også for iTunes være klare grenser for hvor langt filmselskapene vil strekke seg.

Det lille som er å finne er foreløpig et sterkt begrenset utvalg av hovedsaklig store titler fra de siste to tiårene, ingen av dem norske.

SKJULT: Filmtilbudet er gjemt unna i iTunes, men finnes lett via søkefunksjonen.
SKJULT: Filmtilbudet er gjemt unna i iTunes, men finnes lett via søkefunksjonen. Vis mer

Det er heller ingen tv-serier å oppdrive, noe som for mange har vært hovedgrunnen til å investere i en amerikansk iTunes-konto, der man gjerne får tilgang på ferske episoder dagen etter at de ble sendt på tv i USA.

Av hensyn til lokale tv-kanaler i Norge og deres avtaler med de amerikanske leverandørene, er et tilsvarende tilbud i Norge foreløpig usannsynlig.

Noen forsprang Selv om tilbudet foreløpig er skralt, er det likevel tydelig at Apple har noen klare fordeler i filmmarkedet over sine konkurrenter - noe hjelper det vel å være verdens mest verdifulle selskap. Blant annet tyder utvalget som foreløpig er tilgjengelig på at Apple sitter med avtaler som noen av konkurrentene ikke gjør.

Mens konkurrentene tvinger deg til å se en leiefilm innen 24 timer etter at du har leid den, kan du i iTunes vente med å se filmen i hele 30 dager etter at du har leid den. Når du først har begynt på den, må filmen ses ferdig innen 48 timer - også her er grensen 24 timer for konkurrentene.

En kanskje enda større fordel for iTunes ligger i muligheten brukerne har til å laste ned leiefilmene til en datamaskin, iPad eller iPhone. Mens man hos konkurrentene må være på nett og streame filmen, kan du i iTunes leie en film, laste den ned og ta den med på en flytur eller lignende. Dette er en funksjon flere av de andre aktørene i markedet ikke har fått tillatelse til.

I går sendte Apple ut en invitasjon til en pressesamling den 4. oktober, der det etter all sannsynlighet vil bli presentert en ny iPhone 5. Etter dagens filmoppdagelse er det også muligheter for at en norsk lansering av film på iTunes vil være på programmet - vi dekker begivenheten uansett.

FUNGERER: Vi har forsøkt å leie filmer, blant annet dokumentaren «Senna». Den kjører helt fint, men har - som de fleste andre filmene - bare engelske undertekster.
FUNGERER: Vi har forsøkt å leie filmer, blant annet dokumentaren «Senna». Den kjører helt fint, men har - som de fleste andre filmene - bare engelske undertekster. Vis mer