Nå har du tre minutter på deg til å gå på do, sette inn en pizza eller jekke en pils

Vi anmelder MGP-låtene.

SERBIA: Sanja Vu?i? ZAA
UKRAINA: Jamala
SVEITS: Rykka
SLOVENIA: Manuella
POLEN: Micha? Szpak
NORGE: Agnete
LITAUEN: Donny Montell
LATVIA: Justs
ISRAEL: Hovi Star
IRLAND: Nicky Byrne
GEORGIA: Nika Kocharov and Young Georgian Lolitaz
MAKEDONIA: Kaliopi
DANMARK: Lighthouse X
BULGARIA: Poli Genova
BELGIA: Laura Tesoro
HVITERUSSLAND: Ivan
AUSTRALIA: Dami Im
ALBANIA: Eneda Tarifa

Denne andre semifinalen har flere bedre bidrag enn den første for to dager siden. Det betyr at vi får en noe triveligere kveld, men også at det blir en tøffere konkurranse.

Men vi har har ingen grunn til å frykte for Agnete. Hun kommer, garantert, til å ta oss videre til finalen. Hun er blitt en så scenesikker artist og har en så overbevisende, annerledes og kraftfull ballade som blir umulig å forbigå - selv for gretne østeuropeere.

Det er lov å være patriotisk, og siden vi har heiet på Agnete hele tida, er det bare å fortsette. Ikke bare fordi hun er vår, men fordi hun er blant de beste - alt annet er bullshit. Derfor skal det bli spennede å følge med på finalen lørdag.

Nå strekker Europa seg helt ned til Australia, for andre år på rad er «Down Under» med, og de kommer med sterk ballade. Dami Im utfordrer Agnete, og det kan bli en tøff kamp i den øverste balladedivisjonen.

Av våre nordiske naboer møter vi bare Danmark, som slenger fra seg noe forglemmelig ordinært. Da blir bulgarske Poli langt mer spennede å følge, gjerne hele veien hjem en lørdags kveld.

Rockerne i Young Georgian Lolitaz med Nika Kocharov fra Georgia i spissen har ingen sjanse, men mitt rockhjerte banker i firedelstakt for denne gjengen.

Albania Låt: «Fairytale»
Artist: Eneda Tarifa

«Fairytale», den tittelen har vi vel hørt før ... Blås i det, for Albania sender ei dame som synger godt. Låta er moden, ungdommelig, pirrende og ulmende. Deilig pop, rett og slett.

Australia Låt: «Sound Of Silence»
Artist: Dami Im

Down Under deltar for annen gang i denne europeiske låtskriverkonkurransen. Dami Im har sommerfugler i stemmebåndet, flott vokalprakt som folder seg ut. Dette er en ballade som utfordrer vår egen. Se opp, folkens.

Hviterussland Låt: «Help You Fly»
Artist: Ivan

En potent langhåra «ramp av en brunette» med glimt mellom neserota, som sikkert slår an blant kjernepublikumet i Stockholm. Hviterussland gir Europa svulstig powerpop og gitarrock — tamt og tråkig utmeislet.

Belgia Låt: «What's The Pressure»
Artist: Laura Tesoro

Tenåring Laura Tesoro er energisk og annerledes enn det meste i MGP. Det belgiske bidraget er en rytmisk, energisk funky soulpoplåt à la 80-tallet, som har litt «Another One Bites the Dust» i seg.

Bulgaria Låt: «If Love Was A Crime»
Artist: Poli Genova

Velkommen tilbake, Poli, som var med i MGP-finalen for fem år siden. En låt som får blodet til å bruse. Spenstig popleken og utfordrende med tydelig retning. Topp fem-plassering.

Danmark Låt: «Soldiers Of Love»
Artist: Lighthouse X

Legg godt naboskap og kjærlighet til det danske broderfolket til side. Ikke for mye å rope hurra for. Tre roll on-deodoranter med ungdommelig duft som lukter greit, men pirrer ikke. Forglemmelig, energisk gladpop.

Makedonia Låt: «Dona»
Artist: Kaliopi

Veldig mye angloamerikansk kultur i MGP. Her er en låt som adresserer makedonsk opphav og tilhørighet med ditto lokal koloritt. Ikke trist og patostungt, men mye glede og lyst — uten at den fester seg.

Georgia Låt: «Midnight Gold»
Artist: Nika Kocharov

Nika Kocharov og bandet Young Georgian Lolitaz tar oss med til sitt rocklaboratorium. Dette liker jeg: energisk, kompromissløst med 80-talls synthrock referanser og skarpskårne gitarer. Likevel sjanseløst.

Irland  Låt: «Sunlight»
Artist: Nicky Byrne
Guttungen fra Westlife, Nicky Byrne, er blitt mann. Drivende og boyband-insisterende uten at det blir sukkersøtt. En voksen, likandes og catchy låt som får oppmerksomhet. Grei nok uten mye originalitet.

Israel Låt: «Made Of Stars»
Artist: Hovi Star

Israel sender en småandrogyn emo-dude som har med seg en patosballade. Men pass på, for den folder seg ut som en vakker og nydelig orkesterballade med skikkelig crescendo — med trøkk og troverdighet.

Latvia Låt: «Heartbeat»
Artist: Justs

Latvia gjør alt de kan for ikke å kvalifisere seg til finalen lørdag — og greier det uten anstrengelser. «Heartbeat» er et sjarmløst, hamrende og gudsjammerlig popskvalder som forsøker på være innovativt. Grusomt.

Litauen Låt: «I've Been Waiting for This Night»
Artist: Donny Montell

Feststemt låt, men energien får aldri skikkelig utløp. Glad, ungdommelig og moderne — og det er tilløp til frieri, men ingen oppskrift på langt liv eller finaleplass. Donny var med i 2011, dette er et comeback uten overbevisning.

Norge Låt: «Icebreaker»
Artist: Agnete

Patriotisme eller ikke. «Icebreaker» fikk terningkast 5 før finalen i Oslo Spektrum. Agnete har en stemme og en utstråling som gir oss finalebillett. Balladen er mektig, kompleks — og ikke minst annerledes. Topp fem-plassering.

Polen Låt: «Color Of Your Life»
Artist: Michal Szpak

Nå har du tre minutter på deg til å gå på do, sette inn en pizza, jekke en pils eller rett og slett la deg implodere. En flott ung mann med en hårprakt jeg misunner, som synger en pusepen, urtråkig ballade.

Serbia Låt: «Goodbye»
Artist: Sanja Vucic ZAA

Jo visst er Sanja teatralsk der hun står på scenen. Opptredenen er i grenseland mellom det fyrige og det livsfarlige. Hun stråler, og låta bæres av kraft og storveies MGP-fylde. Hun svever på orkesteret og strykerne.

Slovenia Låt: «Blue And Red»
Artist: Manuella

Sorry, Slovenia, skulle så gjerne likt dette. Låta har elementer av streit amerikansk poprock. Er det litt Shania Twain Manuella ønsker å være? Men på veien ut forsvinner låta i et stampende og uforløst mas.

Sveits Låt: «The Last Of Our Kind»
Artist: Rykka

Hvorfor er det ofte slik at forventninger til budbringeren ikke korresponderer med innholdet? Sveits svinger seg ned fra alpene med en ballade like stillestående som den er kjedelig. Flatt og sjarmløst. Slitestyrke som en morken strikk.

Ukraina  Låt: «1944»
Artist: Jamala

Jamala er en artist med troverdighet, som behersker sjangerne soul, jazz, funk, folk og elektronika. Men slik hun koker sammen dette brygget, en vokalutblåsning om elendighet, får jeg ikke tak på. Mer Cosmopolite enn MGP.