Nå har hun fått nok av Munch-rotet

Hadia Tajik vil rydde opp i museumskrigen, men stiller tøffe krav.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

— Staten vil stille opp for Munch, sier kulturminister Hadia Tajik til Dagbladet.

Det er ikke mange kulturkonflikter som har vært så fastløste som den om Munch-museet. Konflikten har gått på både lokalisering og organisering av museet.

Oslo kommune må bli enige Tidligere i år var kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) nødt til å trygle kulturminsteren om statlig hjelp. Han sendte en søknad til kulturdepartementet hvor han ba om økonomisk støtte og organiseringshjelp av både Munch-museet og det nye Deichmanske hovedbibliotek.

Dagbladet kan i dag bringe nyheten om at Hadia Tajik vil hjelpe. Og hun tar grep.

- Jeg er forventningsfull, og utålmodig etter å få lov til å bidra til at et nytt Munch-museum blir reist i Oslo, sier Tajik til Dagbladet.

Arkitektkonkurransen om det nye Munch-museet ble utlyst under daværende kulturminister Trond Giske. Konflikten tilspisset seg ytterligere under Anniken Huitfeldt. Det er først nå en kulturminister, med staten på laget, sier ja til å bidra med pengestøtte og organiseringshjelp til et nytt Munch-museum.

Stiller krav Men for at staten skal bidra, stiller Tajik tøffe krav til Oslo kommune.

- Før vi kan bidra, må Oslo kommune sende inn en fullverdig søknad. Den søknaden vi har fått nå mangler flertall. Den har ikke demokratisk forankring i Oslo kommune, og i tillegg så mangler den noen rent tekniske detaljer som tomtekostnader og infrastruktur. Det må de få på plass.

Hvor et nytt museum skal ligge, vil Tajik fortsatt ikke ta stilling til.

— Jeg tror det siste debatten om lokaliseringen av Munch-museet trenger, er at det dukker opp en person til som gir uttrykk for veldig sterke meninger om lokalisering. Det jeg gir uttrykk for er at staten veldig gjerne bidrar til er at museet blir bygget. Det eneste vi trenger nå, er at Oslo kommune henvender seg til oss med en søknad som det går an å behandle, sier hun.

Tajik vil ikke si hvor mye penger det kan være aktuelt for staten å bidra med.

Les intervju med Hadia Tajik i dagens papiravis.

BLIR DET LAMBDA?: Kulturminister Hadia Tajik sier ja til Munch-hjelp fra staten. Men først må Oslo kommune bli enige om hvor et nytt museum skal ligge. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet 50 ting
BLIR DET LAMBDA?: Kulturminister Hadia Tajik sier ja til Munch-hjelp fra staten. Men først må Oslo kommune bli enige om hvor et nytt museum skal ligge. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet 50 ting Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer