MED TROND: Revygruppen Tre Kæll i Fredrikstad der Trond Kirkvaag var med som regissør for Pål Nielsen, Øivind Johannessen og Atle Jenssen i forestillingen «Tre kæll - mer enn hjerne». Foto: Tor Arne Dalsnes
MED TROND: Revygruppen Tre Kæll i Fredrikstad der Trond Kirkvaag var med som regissør for Pål Nielsen, Øivind Johannessen og Atle Jenssen i forestillingen «Tre kæll - mer enn hjerne». Foto: Tor Arne DalsnesVis mer

Øivind Johannessen er død, 67 år gammel:

Nå har Raymon hengt sixpencen på stumtjeneren for godt

En utmerket representant for den folkelige, norske humortradisjon

Meninger

Takk Raymon for at du ikke hørte på alle som mente du gjorde Østfold og Fredrikstad dummere enn dummest. Takk for at du ei heller hørte på oss tabloide duster fra rikspressen, men fortsatt med ditt. Fortsatte med det du var best til, det å utvikle og lage en troverdig, klein, morsom og folkelig figur. Takk for at du var trofast mot din karakter, til Raymon.

Det er nemlig ikke mange forunt å klare å skape en karakter som "nesten alle gjenkjenner". Det gjorde du, Øivind Johannessen, fra Plankebyen, der nede like ved Sarpsborg. En by satiremagasinet KOnK hadde et meget spesielt forhold til ettersom de trykket den vesle bildevignetten, Harry Kure, Sarpsborg Fotballklubb, tar corner. Nok om det. Prekæs.

Vi som vokste opp på bygda, som er så gamle at vi lukter egg og mugg, som først lo av Arve Opsahl, Leif Juster, Arvid Nilsen, Kari Diesen og ikke minst, Carsten Byhring - deretter Wesensteen - skal ikke si vi slo oss på lårene av alt det du gjorde, Raymon.

Men vi forstår godt at du skapte latter og god stemning med denne karikerte raringen. Han var lett å like, men også å mislike. Han var lett å kjenne igjen også. Vi har sett slike karakterer på bygda, i by og tettsteder. Takk Raymon for at du var en meget god representant for den folkelige, norske humoren, den med lange og gode tradisjoner i dette litt humørløse og meget selvgode landet.

Men, Øivind Johannessen, dette var da altfor tidlig. Du skulle straks ha rundet 68 år, og skulle holdt det gående, med Raymon, fram til vi alle hang rundt fyrstekakene på aldershjemmet. Slik ble det ikke.

Nå er sixpence hengt på stumtjeneren for godt, men vi minnes mannen fra den fantastiske gamlebyen i Fredrikstad. En aristokratby som mange av oss først og fremst forbinder med fotball, og da hedersspillere som Arne Pedersen, Bjørn Borgen, Per Snæbbus Kristoffersen, Kula Halvorsen (fred over redningen og minnet), Per Egil Ahlsen og langskuddet fra cupfinalen i 1984. Dere husker vel skuddet fra cirka 35 meter?

Johannessen banket også inn noen verbale langskudd, han som først gjorde seg bemerket i Østfold som Elvis-imitatoren King Kong, men som gradvis ble rikskjent som Raymon, en karakter skapt av Ragnar Pedersen. Raymon som ble tatt under vingene til Norges aller fremste komiker, uansett tid, sted og rom, Trond Kirkvaag. Det sier vel det meste.

Raymon med oppsynet, sixpence og snekkerbuksa, de store øyene, halvåpen munn, og replikkene som gikk hjem hos folk flest. Og er det noe det er mest av i hele verden, og takk for det, så er det folk flest. Raymon ga oss lun latter, men det var også rom for litt ettertanke i denne naive byoriginalen.

Øivind Johannessen var ifølge Fredriksstad Blad aktiv helt fram til den siste, blant annet sammen med veterangitaristen Svein Finjarn.

Johannessen sa til nevnte lokalavis for tre år siden dette om oppveksten i Gamlebyen, ved siden av butikken Delikatessen, nabogården med fristelser av blant annet nystekte fiskekaker: De var bælgo'e! Oppskriften til Jamissen var fra 1930-tallet, jeg handla mye der selv etter at jeg flyttet som 20-åring.

Øivind har også flere ganger uttalt at han tidlig begynte å lage tullestemmer blant annet på Gudeberg skole, stemmer som blant annet utviklet seg i den retningen som Raymon ble elsket – og litt hatet for.

For seks år siden gikk blant annet gründer og industridesigner Bård Eker ut mot «Raymon» i Dagens Næringsliv. Eker ment Johannessen hadde skapt en fordom om fylkets innbyggere.

– Raymon har gjort oss en bjørnetjeneste. Folk fra Østfold er ikke som ham, selv om vi har samme dialekt. Vi tenker ikke som Raymon, sa Eker til avisa.

Vel, vel. Nå som Raymons liv har passert i revy lyser vi fred, skål og latter over de gode minnene etter Øivind Johannessen, han som siden 1996 også var med i revytrioen 3Kæll.

Vi skal selvsagt ikke glemme at Johannessen i 2004 fikk Justers ærespris, den største utmerkelsen som er mulig å få innenfor faget revy. Prekæs!