DIKTKAMMERETS ANKER OG HJERTE: Helge Torvund kunne nylig se Diktkammeret, der han siden oppstarten i 2001 har vært diktlærer, passerte én million innlegg. 27 000 av dem har han selv skrevet. Vi tar av oss alpelua! Foto: ASCHEHOUG
DIKTKAMMERETS ANKER OG HJERTE: Helge Torvund kunne nylig se Diktkammeret, der han siden oppstarten i 2001 har vært diktlærer, passerte én million innlegg. 27 000 av dem har han selv skrevet. Vi tar av oss alpelua! Foto: ASCHEHOUGVis mer

Nå har vi passert én million!

Hvem skulle tro at et diktforum kunne bli så populært?

(Dagbladet): Dagbladets diktforum Diktkammeret åpnet i februar 2001. I løpet av disse årene har det fostret månedspoeter som perler på en snor, flere titalls utgitte poeter, mange hete diskusjoner, et par bøker — og altså: én million innlegg! 

Forfatter Helge Torvund har vært med som diktlærer fra starten av Diktkammeret. Han har skrevet en lang rekke diktleksjoner, og passerte ikke minst utrolige 27 000 innlegg nylig. 

— Ante du i dine villeste fantasier hvor stor responsen ville bli da du sa ja til oppdraget som diktlærer?

— Då me starta opp såg eg nok meir for meg eit kortvarig engasjement, og at innsendte innlegg ville ligga på det nivået som hadde Dagbladet førespegla meg: kring 800 innlegg i månaden. At det skulle ta av slik og stabilera seg på kring 5—6000 innlegg i månaden, overraska alle involverte. Og at det skulle vare så mange år, nei, det var me ikkje i stand til å forestille oss.

— Hva er styrken ved Diktkammeret?

— Eg trur at noko av bakgrunnen for suksessen til Diktkammeret er at ein tek dei skrivande på alvor, anten dei er nybyrjarar, folk som diktar sporadisk og treng ein stad å få kritikk og respons, eller det dreier seg om folk som har arbeidd lenge med dikt og er på nivå med, eller i ferd med å kome på nivå med, poetar som etablerte forlag gir ut. Eg har meir og meir innsett kor mykje diktskrivinga kan bety uansett kor ein er i utviklingsprosessen. I andre samanhangar vil ein ofte sette skilje, og det kan det vera gode grunnar til, men på Diktkammeret prøver ein å møte alle der dei er.       

Poeten Rekved i byen mener Diktkammeret har vært en katalysator for mange til å våge å legge ut tekster.

— Ta det store spranget og (sitat Torvund) «våge seg ut i ord». Mens andre skrivesider på nett har dukket opp og blitt lagt ned, har Diktkammeret vært en stabil faktor. År etter år. Jeg tror vi er mange her som ellers hadde skrevet for skrivebordsskuffen, som ikke er utgitt, men som har glede av respons og kommentarer. Det er veldig fint å kunne «lufte» stoffet utenfor pc-en.

I perioder har poeten bare lest dikt i kammeret:

— Og så kan man, når det passer slik, komme tilbake og teste stoff, få tilbakemeldinger eller bare være sosial og kommentere selv.

Han mener alfa og omega er diktlæreren, som «med sitt voldsomme engasjement må sies å være en særdeles unik variant av rasen poet. Ikke bare i antall innlegg, men summen av kvalitet i alle ledd». Rekved i byen både oppsummerer og spår:

— Diktkammeret har forløst gode forfattere og kommer til å gjøre det igjen. 

Poeten sosol75 fikk med diktet «Glemselen» den høyst tilfeldige æren av å skrive innlegg nummer 1 000 000.

— Jeg ønsker ingen spesiell oppmerksomhet. Jeg er ikke mye her inne, dette kom helt overraskende på meg, skriver poeten.

Vi gratulerer uansett, både sosol75, Rekved i byen og alle andre poeter som har bidratt og bidrar til at Diktkammeret er den vitale trettenåringen det er!

Les også saken som ble skrevet da Diktkammeret fylte ti år.

Og ikke minst: Send inn ditt dikt!

DIKT I DAGBLADET Diktkammeret (startet 2001) er Dagbladets diktforum for skrivende i alle aldre.
Skolekammeret (startet 2003) er forumet for elever til og med videregående skole.
• Diktlærer Helge Torvund kommenterer utvalgte dikt i Diktkammeret, mens Kristian Rishøi har samme rolle i Skolekammeret. 
• Hver måned kårer juryen — som består av Torvund, Rishøi og Maria Børja — de beste diktene. Alle disse trykkes i Dagbladet (med forbehold om lengde). Én finalist fra hvert forum blir også kåret til månedens poet.
• Les også: Helge Torvunds leksjoner

DIKTKAMMERET I BOKFORM:
Mange kammerpoeter har etter hvert debutert i bokform, og det er laget tre bøker om og av kammerne:
«Diktkammeret. Å skriva poesi» av Helge Torvund (Samlaget 2001)
«Faen ta tyngdekrafta. Vinnere fra videregående» (Gyldendal 2008)
«Å våga seg ut i ord — Diktkammeret ti år»: jubileumsutgave (Samlaget 2011)