VERDENSARV: Oldtidsbyen Pompeii ved Napoli i Italia er verdens mest besøkte arkeologiske utgravningssted. Foto: Rolf Fiske/Dagbladet.
VERDENSARV: Oldtidsbyen Pompeii ved Napoli i Italia er verdens mest besøkte arkeologiske utgravningssted. Foto: Rolf Fiske/Dagbladet.Vis mer

Nå haster det med å redde Pompeii

Pompeii ødelegges av regnskyll og smuldrer vekk.

Etter mange ødeleggende skybrudd og store nedbørsmengder i den antikken byen Pompeii i Sør-Italia, har italienske kulturmyndigheter besluttet å bruke 2 millioner euro på akutt renovering, opplyser nyhetsbyrået AP.

Beslutningen ble fattet i Roma etter et hastemøte mellom den italienske kulturminister Dario Francheschini og arkeologiske eksperter som nå er svært bekymret for den berømte, romerske byen som ligger 23 kilometer fra Napoli. 

Romerbyen holder rett og slett på å synke i grus, og voldsomt regnvær har gjort flere skader.

Berømt vulkan Pompeii ble som kjent begravd da den nærliggende vulkanen Vesuv hadde et utbrudd den 24. august 79. Det vil si; byen og innbyggerne ble rammet av jordskjelv, før vulkanutbruddet som varte i to dager.

Pompeii ble ikke dekket av lava, men begravd under seks meter med askeavfall. Det er derfor så mye av byen er bevart som et enestående vitnesbyrd om livet i Romerriket.

Byen smuldrer Hastemøtet kom i stand fordi flere bygninger i den unike byen i løpet av de siste dagene er i ferd med å falle sammen.

Søndag falt det en stein fra Venusbuen, som allerede er avsperret for turister og besøkende.

Senere samme dag ble det oppdaget, at en 3,5 meter lang del av Nekropolis-muren ved Porta Norcera rett og slett var smuldret bort. Mandag kollapsede nok en mur.

KRISE: Steiner og biter ligger på bakken. Deler av den berømte muren er rett og slett falt sammen ved Porta Nocera-åpningen i Pompeii. Italienske kulturmyndigheter møtes for å igangsette hastetiltak. Foto: AP Photo/Salvatore La Porta
KRISE: Steiner og biter ligger på bakken. Deler av den berømte muren er rett og slett falt sammen ved Porta Nocera-åpningen i Pompeii. Italienske kulturmyndigheter møtes for å igangsette hastetiltak. Foto: AP Photo/Salvatore La Porta Vis mer

Kollapsene skyldes flere perioder med intens, voldsomt regnskyll. Det italienske klimaet har de siste åra blitt stadig hardere for den italienske kulturarven.

Voldsommere regn Ifølge nettstedet climateadaptation.eu som ligger under EU-kommisjonen og som samler all forskning om klimaendringer, ligger sør-Italia veldig utsatt til for nedbørsendringer.

Det overraskende er at antallet regndager faktisk er redusert de siste 50 åra - med 14. Problemet er bare at det regner langt mer ekstremt og voldsomt.

Særlig var det krise i slutten av november. Det som italienske medier omtalte som «en apokalyptisk storm», ga store oversvømmelser.

NEDBØR SOM TRUER: Det regner ikke flere dager enn før, men det regner voldsommere. Oldtidsbyen Pompeii i Italia trues og regnvær og klimaendringer. Foto: Rolf Fiske/Dagbladet.
NEDBØR SOM TRUER: Det regner ikke flere dager enn før, men det regner voldsommere. Oldtidsbyen Pompeii i Italia trues og regnvær og klimaendringer. Foto: Rolf Fiske/Dagbladet. Vis mer