Anmeldelse: «Hver gang vi møtes» på TV 2

Nå imponerte du, Freddy!

Det var Ingebjørg Bratlands kveld i «Hver gang vi møtes». Vi anmeldte låt for låt.

INGEBJØRGS KVELD: Ingebjørg Bratland (i midten) var hedersgjest i det tredje «Hver gang vi møtes» på TV 2 i kveld. Foto: TV 2
INGEBJØRGS KVELD: Ingebjørg Bratland (i midten) var hedersgjest i det tredje «Hver gang vi møtes» på TV 2 i kveld. Foto: TV 2 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

TV: Ingebjørg Harman Bratland var hedersgjest i det tredje programmet i årets «Hver gang vi møtes». 32-åringen er født i Vinje i Telemark, og startet med kveding som femåring. Læreren hennes var Ellen Nordstoga. I 2013 ga hun ut albumet «Heimafrå» med hennes sønn Odd. Det ble Spellemannpris på første forsøk!

Ingebjørg røper at hun er veldig sjølkritisk og at hun forkastet tre plater før hun ble fornøyd. Men i 2014 solodebuterte hun endelig med «Berre meg», som ble Spellemann-nominert. I kveld ble hun tolket av de seks andre artistene, og vi anmeldte låtene fortløpende.

Nå imponerte du, Freddy!

Freddy Kalas: «Olav Olav» (Odd Nordstoga / Trad.)

Nå overrasket du både meg og sikkert også resten av tv-seerne, Freddy. Så enkelt kan alle fordommer man måtte ha mot utøvere av såkalt festmusikk viskes elegant bort!

Freddy viser seg nemlig fra en helt annen side enn vi har sett og hørt ham før. Her er det ikke plass til verken tull eller tøys, tvert imot imponerer han med en nydelig stemmebruk på grensa til kveding (som Ingebjørg nettopp har forklart at det heter når du utøver folkesang). Han anstrenger seg virkelig for å gjøre en hederlig tolkning av denne opprinnelige regla fra Setesdal fra Nordstoga-samarbeidet «Heimafrå», og synger bedre enn jeg har hørt ham noen gang før. Det rocka kompet mykes opp av fele og banjo, og resultatet er folkrock av beste merke. Så får det heller være at han har misforstått teksten, og særlig tekstlinja «Olav Olav, kyre di er daud! / kyre heve kalva og kalven er raud», ganske kraftig. Her kan du uansett ha kalva en «alternativ» hit, Freddy!

Nå imponerte du, Freddy!

Isah: «Stjernene» (Ingebjørg Bratland)

Isah har valgt en mye spilt sang fra Ingebjørgs første album med nesten bare egne låter, «Månesinn» (2015). Han ønsker å mikse sin afrikanske bakgrunn og det norske, og lykkes et godt stykke på vei.

Han har valgt en kombinert r’n’b- og rapvariant, med afrikansk tromming og en sangteknikk som av og til, sikkert utilsiktet, kan minne om Zambia-fødte Admiral P. Han har også skrevet om verset Lars Vaular har bidratt med på en seinere versjon av «Stjernene». «Beklager stemmen», sier Isah. Men han sikter neppe til det som etter min mening er et problem her, nemlig en ukritisk bruk av autotune som dessverre skjemmer denne ellers veldreide og velmente versjonen.

Nå imponerte du, Freddy!

Karoline Krüger: «Ingen som du» (Espen Lind / Ingvar Hovland)

«Ingen som du» er fra Ingebjørgs solodebut «Berre meg» (2014), som i hovedsak består av viser preget av hennes bakgrunn fra folkemusikken - ikke minst sangteknisk.

Karoline setter seg bak pianoet og drar sangen inn i sitt eget «For vår jord»-univers. I motsetning til forrige lørdag, der hun var diskodronning, er hun i atskillig tryggere farvann her – om ikke like spennende. Hun presenterer «Ingen som du» som en enkel og «snill» pianoballade, og nå er det Ingebjørg som får sangen sunget til seg – hun som aldri føler seg god nok. Sangen starter rolig og bygger seg gradvis opp til en streit poplåt, og hun synger jo så fint. Likevel kunne jeg nok ønsket meg et mer spennende og «krevende» arrangement litt lenger unna originalen.

Nå imponerte du, Freddy!

Kristian Kristensen: «Bror» (Martin Sjølie / Ingebjørg Bratland)

Kristian overrasker ingen her, og det er et stort pluss. Som de to første lørdagene henter han også denne sangen over i sitt unike popunivers.

Det gjør ikke hans versjon av «Bror» mindre interessant, sjøl om jeg venter litt på at han snart skal slå seg mer løs i andre retninger. Men han trengte ikke å gjøre det her, for dette er bunnsolid! Som sist setter han seg ned med kassegitaren, og umiddelbart etablerer han den lune stemningen som er blitt et varemerke. Det er velarrangert. Han har valgt en sang til de tre brødrene til Ingebjørg, fra en ny «bror» til ei «selvkritisk kjerring», som han lattermildt omtaler Ingebjørg som. En flott start på del to, fra en artist som dyrker særpreget sitt.

Nå imponerte du, Freddy!

Bjørn Eidsvåg: «Fordi eg elskar deg» (Bob Dylan / Bjarte Hjelmeland)

Eidsvåg synger Bratland synger Dylan! Jeg har ikke hørt ham tolke His Bobness før, men her gir han seg i kast med hans store kjærlighetssang fra 25-årsjubilerende «Time Out of Mind» – i Bjarte Hjelmelands gjendiktning.

Ingebjørg tolker den flott, og med stor innlevelse, på «Månesinn». Den er spilt inn av mange andre også, ikke minst Adele på hennes «19» (2008). Et spesielt spennende valg er det derfor ikke, og det hadde kanskje vært bedre – og riktigere - å tolke en av Ingebjørgs egne sanger i stedet for å tolke hennes tolkning. Enda mer overraskende er det at han gjør så lite med den. Her hadde han alle muligheter til å snu og vende på en «ihjelspilt» sang, men i stedet velger han minste motstands vei. Det blir i overkant enkelt og rutinepreget – og ganske kjedelig.

Nå imponerte du, Freddy!

Emma Steinbakken: «Oslonatta» (Geir Hvidsten / Ingebjørg Bratland)

Enda en låt fra «Månesinn», en Oslo-skildring fra en nyinnflyttet ung kvinne som synes byen er litt skremmende. Den handler om ensomheten du kan føle når du kommer til en ny plass.

Emma har skrevet den om litt, og det er jo innafor i dette konseptet. Men hvorfor oversetter du en sang om din norske favorittby til engelsk? Jeg vil mene at sangen mister litt av identiteten sin. Men Emma legger i hvert fall mye inn i «Night in Oslo», og vokalen er god. Hun kan faktisk minne litt om svenske Laleh. «Det er en helt ny låt», sier Ingebjørg. Da er det kanskje litt for lite igjen av originalen.

Neste lørdag er det Emma som er hedersgjest.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer