GÅRSDAGENS VINNER OG TAPER: Kjell Ingolf Ropstad og Knut Arild Hareide. Foto: Nina Hansen
GÅRSDAGENS VINNER OG TAPER: Kjell Ingolf Ropstad og Knut Arild Hareide. Foto: Nina HansenVis mer

KrFs veivalg:

Nå kan det være over og ut for Røde Knut

Det er fortsatt tre mulige utfall av KrFs skjebneuke, men for Knut Arild Hareide ble gårsdagen en skikkelig blåmandag.

Kommentar

Noen mandager er blåere enn andre. Spesielt når helga har vært av det hyggeligere slaget, øker sjansene for at mandagen bli tøff. I går var det avholdsmannen Knut Arild Hareides tur til å ha en mandag blåere enn de fleste.

Det så i utgangspunktet bra ut. I helga hadde KrF-lederen fått smake på gledesrusen, etter overraskende gode fylkesårsmøter i Agder, Hordaland og særlig Møre og Romsdal.

Men i går gikk Hareide på smell etter smell etter smell. Først vant han med bare et ekstra delegat i Akershus, så tapte han med én stemme i Vestfold, før flertallet også i Oslo tippet i blå retning.

Der de store fylkeslagene langs kysten var regnet som blå bastioner, var analysen av de tre fylkene som skulle samles mandag mer vaklende.

I Oslo KrF, som har hatt en medlemsvekst på 44 prosent siden Hareides tale, har den yngre generasjonen, med blant annet den toneangivende ideologen og bystyrerepresentant Erik Lunde i front, vært mer åpen for Arbeiderpartiet enn den eldre garde.

I det tradisjonelt blå Vestfold viste Tønsberg Blads gjennomgang i forkant et splittet fylke, men rødt flertall. Så ble tidligere stortingsrepresentant Anders Tyvand syk. Akershus har på sin side vært regnet som et av de rødere KrF-fylkene, selv om partiet på fylkestinget har varaordføreren i en Høyre-ledet koalisjon. Hvor rødt det ville være var likevel mer usikkert.

Da fasiten ble gjort opp i går, endte det med 5–4 til de røde i Akershus og 4–3 til de blå i Vestfold og Oslo. Det er minst tre færre delegater enn håpet for den røde fløyen, og gir en foreløpig stilling på 94-87-1 før det siste ekstraordinære fylkesårsmøtet, Østfold KrFs på Jeløy utenfor Moss.

Ekstra surt for Hareide var det at alle avstemningen var forholdsvis jevne. Ikke minst fordi det gjør det vanskelig ikke å tenke at oppspillet til gårsdagens fylkesårsmøter kan ha hatt innvirkning på resultatene, kanskje til og med vært med å tippe det siste mandatet i alle tre fylkene.

På Eidsvolls plass foran Stortinget og i Stavanger og i Bergen ble det demonstrert mot Erna Solbergs invitasjon til å forhandle om abortlovens paragraf 2c og bestemmelsen om tvillingabort. Bråket fungerte ypperlig for å underbygge KrF-erenes opplevelse av at venstresida ikke forstår dem.

Demonstrasjonen passet særlig godt for Høyre og parlamentarisk leder Trond Helleland, som benyttet anledningen til å understreke at Solbergs utspill hadde støtte i partiets stortingsgruppe. Det gir «en historisk mulighet for endring av abortloven», som det har blitt gjentatt og gjentatt på KrFs fylkesårsmøter.

Nå er forventningene til abortgjennomslag på høyre side av midtstreken så høye at Erna Solberg ikke kommer unna minst å trenere saken med en kommisjon som skal vurdere spørsmålet. Disse forventningene kan også være det som tipper flertallet i retning regjeringsdeltakelse framfor Grøvans tredje vei.

For de rødes blåmandag til tross, det er fortsatt tre mulige utfall på fredag: Sondering med dagens regjering, sondering med en Støre-ledet koalisjon eller fortsatt opposisjon.

Før kveldens møte i Østfold viser den foreløpige opptellingen 94-87-1 i favør dem som heller vil gå inn i dagens regjering framfor å felle den. Den 95. blå delegaten er de allerede sikret i fylkesleder Brynjar Høidebraaten, som uansett vil dra fra Østfold til landsmøtet.

Hareide har lovet ikke å bruke sin dobbeltstemme for å tippe et uavgjortresultat. Og velger opposisjonstilhenger Ingunn Karijord fra Møre og Romsdal å stemme blankt, er 95 i teorien nok for å ta partiet i sin retning.

Trolig vil de blå hente enten fire eller fem delegater i Østfold i kveld, og ende med hele 98 eller 99 delegater, når det i kveld telles opp etter alle er valgt.

Derfor er det mest sannsynlige nå et flertall for å sondere med dagens regjering. Og at Erna Solberg fortsetter som statsminister. Men alt kan fortsatt skje. Så lenge opposisjonstilværelsen fortsatt ligger på bordet, har ingen alternativer reint flertall. Og også Hareides alternativ kan vinne, om nok delegater endrer mening før eller i landsmøtet.

Det kan for eksempel skje fordi Hareides framtid som partileder settes enda mer på spissen, ved at hans avgang ved tap går fra spekulasjoner til en uttalt og uunngåelig konsekvens. Det er en rekke av de valgte delegatene, både i fylkenes delegasjoner og i de sentralt valgte organene, man kan se for seg kan tippe i rød retning om valget står mellom å frede Knut Arild eller Sylvi Listhaug, som byråd i Bergen Dag Inge Ulstein formulerte det.

Denne usikkerheten forsterkes av at avstemningen på landsmøtet etter alle solemerker skal foregå skriftlig. Altså hemmelig og anonymt. Det gjør det lettere for dem som vil det å avvike fra hva de har meldt på forhånd. Debatten om dette i partiet er enda ikke over, men tradisjonelt har rettighetene til dem som ønsker skriftlig votering vært sterke i partiet.

Opp i det hele er Rogaland, det eneste fylket som ikke har valgt delegatene sine «representativt», en eneste stor x-faktor. Skulle landsmøtet ende med å vedta et annet retningsvalg på grunn av de fire delegatene Rogaland «skylder» rød side, vil det gjøre det langt vanskeligere å samle partiet rundt retningsvalget.

At KrFU sender fem røde delegater, som på ungdomspartiets landsmøte, helga før Hareides tale, ikke engang stemte over om å samarbeide med Ap og Sp, vil trolig bare før til mer, ikke mindre, konflikt og uenighet.

Det finnes flere mulig utfall av Rogaland-suppa. Rogalandsdelegasjonen kan bli kjepphøy om det skulle gå bra i Østfold i kveld. Men det er lite trolig, i hvert fall så lenge de ikke får garantier om et åpent valg i retur. Eventuelt kan delegater i andre fylker finne på, når det går mot valg, å vurdere om de istedenfor bør finne måter å kompensere. Bråk bli det uansett.

Det har generelt vært en svingende «valgkamp» om KrFs ekstraordinære landsmøte helt siden Hareide satte den i gang med sin tale til partiets landsstyre. Flere ganger i uka har det føltes som sjansene har tippet i ulike retninger. Fra rød til blå til usikkerhet og tilbake.

Med fire dager igjen ser det hele ut til å ha tippet i blå retning igjen. Men ingenting er sikkert. Nå får vi se om Hareide har noen siste kort i ermet, eller om det er over og ut for Røde Knut.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.