SLUTT PÅ Å LURE NETFLIX? Mange nordmenn lurer Netflix-serverne til å tro at de kontakter streamingtjenesten fra USA, for å få et bredere tilbud av TV-serier og filmer. Nå strammer Netflix inn på vilkårene sine. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
SLUTT PÅ Å LURE NETFLIX? Mange nordmenn lurer Netflix-serverne til å tro at de kontakter streamingtjenesten fra USA, for å få et bredere tilbud av TV-serier og filmer. Nå strammer Netflix inn på vilkårene sine. Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer

Nå kan du bli kastet ut av amerikansk Netflix

Selskapet lanserte nye vilkår i dag.

(Dagbladet): Mange nordmenn har etterhvert skjønt at dersom man lurer streamingtjenesten Netflix til å tro at man er i USA, øker tilbudet på filmer og TV-serier betraktelig.

Mange gjør dette ved å installere såkalte virtuelle private nettverk (VPN), som narrer serverne til å tro at du kontakter tjenesten fra USA.

Innskrenker vilkårene Men selv om mange brukere er glade for denne «lureløsningen», er ikke filmstudioene like fornøyde med at Netflix ikke klarer å holde avtalene de inngår. Mye tyder på at Netflix derfor har eksperimentert mye med å finne løsninger som gjør at brukere ikke lenger kan lure systemet.

I begynnelsen av januar ble for eksempel mange bekymret da det kunne se ut som om selskapet hadde funnet en løsning på å blokkere VPN-brukere. Likevel har de fleste hatt tilgang på den amerikanske versjonen siden da.

Nå kan det se ut som om Netflix gjør nok et forsøkt på å stoppe triksingen.

Reddit-brukeren CrypticGraig har nemlig fått med seg at selskapet har oppdatert sine vilkår for å bruke tjenesten.

I de nye vilkårene, som også er oppdatert på den norske Netflix-siden, står det spesifikt at selskapet kan komme til å stenge tilgangen til brukere de mistenker er et annet sted enn de har oppgitt.

- Kan avslutte eller begrense bruken din Under punkt 6 a står det skrevet:

«Du kan kun se filmer eller TV-serier via Netflix-tjenesten i det landet der du registrerte kontoen din, og kun i områder hvor vi tilbyr tjenestene våre og har lisensiert disse filmene eller TV-seriene. Innholdet som er tilgjengelig for visning vil variere etter geografisk område. Netflix vil bruke teknologiske løsninger for å verifisere din geografiske plassering».

Og 6 h lyder følgende:

«Vi kan avslutte eller begrense bruken din av tjenesten vår uten kompensasjon eller varsel om du etter vår vurdering (i) overtrer noen av disse vilkår for bruk eller (ii) bruker tjenesten på en ulovlig eller upassende måte».

Netflix' sjefer har foreløpig ikke kommentert de nye vilkårene.

- Et vilkår som ikke burde være der Torgeir Waterhouse, direktør for internett og nye medier i IKT Norge, sier til Dagbladet at Netflix lenge har prøvd å finne løsninger for at det ikke skal være mulig å se innhold som egentlig ikke er tilgjengelig for brukerne.

- Det innholdet Netflix har betaler de masse penger for å få lov til å selge videre til brukerne sine, og det selges på geografisk basis. Det klareres for ulike land. Så lenge rettighetshaversystemet er lagt opp på den måten, er det det handlingsrommet Netflix og andre tilsvarende tjenester har, forklarer han.

Han er ikke overrasket over at Netflix nå innskrenker vilkårene.

- Det de i realiteten sier er at det er noen vilkår for at brukere skal benytte seg av deres tjenester. Det er ikke noe nytt, slik er det med alle tjenester og tilbud. At det kan få konsekvenser for brukerne å lure systemet er ikke grensesprengende, sånn må det være, sier han.

Waterhouse reagerer derimot på presiseringen om at brukere kun kan benytte seg av tjenesten i land hvor Netflix er tilgjengelig.

- Det som er interessant er at de nye vilkårene sier at du bare kan bruke tjenesten i de områdene hvor de tilbyr den. Det betyr at hvis du betaler for Netflix, men for eksempel er på ferie i et land der Netflix ikke er tilgjengelig, så får du ikke lov til å bruke tjenesten. Det svekker tilliten til Netflix, og er et godt eksempel på et vilkår som ikke burde være der, sier han.

Han mener at det egentlig er rettighetshaverne som har et problem, noe han også har skrevet flere debattinnlegg om.

- Det er et alvorlig signal. Folk sier at de har lyst å betale for en tjeneste som de også kan få ved å ikke betale for den, men tjenesten er ikke tilgjengelig for de som vil betale. Det er et eksempel på at rettighetshaverne er i utakt. Når man ønsker å betale for innhold, men ikke får lov, så bør det ringe noen bjeller, sier han.