UBELEILIG: Få ting er mindre beleilig for deg som skal fly hjem rett før nasjonaldagen enn at bunaden din ender opp som feilsendt bagasje eller blir gjenstand for tyveri. 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
UBELEILIG: Få ting er mindre beleilig for deg som skal fly hjem rett før nasjonaldagen enn at bunaden din ender opp som feilsendt bagasje eller blir gjenstand for tyveri. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Nå kan du ha bunaden i håndbagasjen

Men sølvtøyet må du være obs på!

(Dagbladet): Nasjonaldagen nærmer seg med stormskritt og for mange innebærer det litt planlegging. Ikke minst av hvordan du som skal fly hjem før den store dagen, skal frakte den dyrebare bunaden med alt som hører til.

Det er få ting som passer dårligere enn at bagasjen feilsendes eller bli offer for tyveri tett på 17. mai. For deg som engster deg før avreise, har medieansvarlig ved Oslo Lufthavn, Joachim Westher Andersen, gode nyheter.

Ifølge ham kan du nemlig fint ta med deg det kostbare plagget i håndbagasjen for å ha full kontroll selv.

- Vær forberedt før sikkerhetskontrollen - Du må gjerne ta med hele bunaden og bunadssmykkene inn i flyet som håndbagasje, men det kan lønne seg å være litt forberedt før du skal gjennom sikkerhetskontrollen.

Søljer, knapper og smykker vil nemlig gi utslag i metalldetektoren. Andersen råder deg derfor til å samle bunadssmykkene i en smykkepose eller i et smykkeskrin.

- Vis fram smykkene til sikkerhetskontrolløren når du forteller at du har med bunad i håndbagasjen. Da unngår du at vesken din blir gjenstand for ekstra kontroll av sikkerhetspersonellet og unngår venting, sier han.

Dersom du likevel har mulighet, råder Oslo Lufthavn deg til å sende bunadssmykkene som innsjekket bagasje.

- På den måten går reisen enklest mulig for alle feststemte reisende, forteller Westher Andersen.

Når det kommer til bunadskniver eller andre skarpe festsmykker, er hovedregelen til Oslo Lufthavn at de må sendes som innsjekket bagasje eller spesialbagasje.

- Har du dårlig tid og vil være helt sikker på at bunaden ikke skal bli et problem, bør du sende bunaden og alt tilbehør som vanlig innsjekket bagasje. Det er sjeldent at innsjekket bagasje blir feilsendt, slik at den må ettersendes eller i verste fall forsvinner eller blir stjålet.

Kaker i sikkerhetskontrollen?
Når det gjelder bløtkaker kan ikke reisende ta med seg disse gjennom sikkerhetskontrollen, ettersom krem er klassifisert som flytende væske.

- Kaker egner seg heller ikke så godt i innpakket bagasje, men her skal passasjeren selv få vurdere hva de gjør. Vårt beste råd er å la vertskapet på ankomststedet stå for bakingen, avslutter en smilende Andersen.