SIER JA TIL TV UTEN NRK: Kulturminister Trond Giske vil nå tillate folk som eier tv uten tv-signal å slippe unna NRK-lisensen. Foto: Knut Falch / SCANPIX .
SIER JA TIL TV UTEN NRK: Kulturminister Trond Giske vil nå tillate folk som eier tv uten tv-signal å slippe unna NRK-lisensen. Foto: Knut Falch / SCANPIX .Vis mer

Nå kan du ha tv uten å betale lisens

Giske gir monitor-ja.

(Dagbladet.no): Fram til nå har du måttet betale NRK-lisens om du har en tv i huset, selv om du ikke får inn tv-signaler hjemme.

Dette har blant annet Forbrukerombudet reagert på, ettersom de fleste moderne tv-er kan brukes som datamonitorer for blant annet pc-bruk.

Ombudet har nå fått positivt svar fra Kultur- og kirkedepartementet på sitt krav om endring i krinkastingsregelverket. Dermed kan tv-eiere som bruker sin tv som monitor få mulighet til å slippe lisenskravet, melder de på sin hjemmeside.

- Endelig kan forbrukere som ikke får inn tv-signaler, benytte tv-en som monitor uten at lisensen må betales, sier forbrukerombud Bjørn Erik Thon.

NRK vil fra nå måtte foreta en konkret vurdering av om husstanden kan motta fjernsynssignaler. For å søke om fritak, stilles det ifølge departementet enkelte krav:

Oppsigelsen må være skriftlig, du må gi NRK Lisensavdelingen den informasjonen som er nødvendig for å vise at du ikke kan motta tv-signaler og oppsigelsen må sendes innen begynnelsen av neste termin, altså før 1. juli 2009.
Allerede er det opprettet Facebook-grupper for hvordan man skal gå fram for å slippe tv-lisensen, og NRK vil mest sannsynlig oppleve et stort antall henvendelser i tiden som kommer.

- Den teknologiske utviklingen innebærer en økt risiko for omgåelse. Jeg vurderer derfor å fremme et forslag om hjemmel i kringkastingsloven for kontroll av abonnementsregistre mot NRKs register over lisensbetalere, skriver Giske i brevet til Forbrukerombudet.

Les hele brevet fra Kultur- og kirkedepartementet til Forbrukerombudet.