Nå kan du ikke få pris hvis filmen din ikke er mangfoldig. Det er et angrep på den kunstneriske friheten

Britenes filmpris velger feil grep for å få flere minoriteter i inn i de nominerte filmene.

STRENGERE REGLER: BAFTA-prisens statuett er en gyllen maske. Den kan du nå nektes å få hvis filmen din ikke følger visse mangfoldskriterier.
STRENGERE REGLER: BAFTA-prisens statuett er en gyllen maske. Den kan du nå nektes å få hvis filmen din ikke følger visse mangfoldskriterier.Vis mer
Kommentar

Noen har allerede kalt grepet dristig. Andre, og denne kommentaren tilhører den leiren, vil kalle det en politisk tvangstrøye for britiske filmskapere, der hensynet til kunstnerisk frihet blir møtt med likegyldighet fra de som burde føle seg kallet til å beskytte den.

Det er snakk om beslutningen om at de britiske BAFTA-prisene, øyfolkets svar på Oscar, fra nå av ikke skal kunne gå til filmer som ikke har gjort en innsats for å være mangfoldige, og inkludere grupper i samfunnet som er underrepresenterte på film. Dette skal beviselig være gjort på minst to av fire måter, for eksempel gjennom hvilke temaer eller rollefigurer filmen handler om eller hvilke publikumsgrupper den henvender seg til. Hvis ikke, kan filmen ikke bli nominert. Dette er neste steg etter et kontroversielt grep fra det britiske filminstituttet fra 2014, da det ble bestemt at en film måtte gjøre en innsats for å representere seksuelle eller etniske minoriteter, eller kvinner, for å kunne få støtte fra Storbritannias store lotterifond.

Hensiktene er de beste. Men her trekkes det en tykk strek som aldri burde vært tegnet.

For det første: Det er bred enighet om at filmbransjen bør bli mer mangfoldig. Blant de mest sette engelskspråklige filmene er det markant færre roller for kvinner enn for menn; blant de Oscar-nominerte skuespillerne har det de siste to årene ikke vært noen som ikke har vært hvite — selv om skuespillere med minoritetsbakgrunn har stått for sterke prestasjoner som absolutt ville fortjent å bli nominert.

For det andre: Filmpriser som BAFTA skal premiere kvalitet — og det er i utgangspunktet overhodet ingen sammenheng mellom kvalitet og mangfold. Sagt litt hardt: En film om hvite, heterofile menn kan være god eller dårlig; akkurat det samme gjelder for en film om lesbiske innvandrere. Det er ingen av de skisserte gruppene som fortjener å få sin historie festet til filmlerretet mer eller mindre enn den andre. Det som teller, er om filmskaperne og skuespillerne klarer å skildre følelser og eksistensielle kvaler, fortelle sin historie levende og teknisk godt. Ingen skal straffes for å velge et bestemt motiv, eller en bestemt verden.

Det sørgelige er at det er tiltak som kan gjøres, og som ikke ville virke undertrykkende eller utdefinerende. Når BAFTA går bort fra regelen om at stemmeberettigete medlemmer må anbefales av to eksisterende medlemmer for å bli med, er det et grep som kunne bidratt til en jury basert på meritter, ikke den typen kjennskap og vennskap som ofte innebærer en lik bakgrunn. Det er mulig å gjøre tiltak for å gjøre bakken oppover litt mindre bratt for filmskapere med minoritetsbakgrunn, for å gi dem flere muligheter. Det ville føre flere av dem inn i BAFTAs søkelys - uten at andre ville behøvd å bli dyttet ut av det.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.