KOMMENTARER

Kommentar klassisk ballett og dans

Nå kan du ikke lenger begynne på en skole som heter Balletthøyskolen. Er det et problem?

Tåspissdansen har mistet hegemoniet. Kanskje kan de dermed bli mer seg selv.

DISIPLIN OG FRIHET: En klassisk skolert ballettdanser har en særegen kroppslig kompetanse. Her Yolanda Correa i Nasjonalballettens oppsetning av «Don Quixote». Foto: Erik Berg / Den norske opera og ballett.
DISIPLIN OG FRIHET: En klassisk skolert ballettdanser har en særegen kroppslig kompetanse. Her Yolanda Correa i Nasjonalballettens oppsetning av «Don Quixote». Foto: Erik Berg / Den norske opera og ballett. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Snart er det ikke lenger mulig for landets danserspirer å begynne på noe som heter Balletthøyskolen. Utdanningen for klassiske ballettdansere i Norge, som ligger innunder Kunsthøyskolen i Oslo, skal gå fra å hete «Avdeling Balletthøyskolen» til å hete «Avdeling Dans». Det gjøres for bedre å gjenspeile at skolen har studenter i mye mer enn klassisk ballett, deriblant moderne dans og koreografi. Grepet er trolig presist og fremtidsrettet. Samtidig sier det noe om et bristende hegemoni og en institusjon som begynner å se på seg selv på en litt annen måte.

Ordet «ballett» ble lenge ble brukt om danseformer som er svært forskjellige fra den klassiske balletten: Jazzdans har blitt kalt jazzballett, moderne dans moderne ballett. Dels hadde nok dette å gjøre med at bruken av ordet «ballett» markerte at det var snakk om en kunstform og ikke en fritidssyssel; noe som skjedde på en scene og ikke et dansegulv. Så var det også hendig å låne noe av tyngden til den klassiske balletten; den mest tradisjonsrike og formaliserte av danseformene. Ettersom de andre sjangrene har blitt mer etablerte, er det ikke lenger nødvendig å bruke den klassiske balletten som paraply. Likestillingen innad i institusjonen virker som et naturlig steg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer