Nå kan du kjøpe Alan Turings notater fra Enigma-tida

Viser hvordan mannen bak «The Imitation Game» egentlig tenkte.

NOTATBOK PÅ AUKSJON: Benedict Cumberbatch (foran) spiller Alan Turing i «The Imitation Game». Nå er Turings notatbok fra tida filmen handler om lagt ut på auksjon. Foto: FILMWEB
NOTATBOK PÅ AUKSJON: Benedict Cumberbatch (foran) spiller Alan Turing i «The Imitation Game». Nå er Turings notatbok fra tida filmen handler om lagt ut på auksjon. Foto: FILMWEB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet:) Historien til matematikeren Alan Turing har fått fornyet aktualitet gjennom Morten Tyldums kritikerroste film «The Imitation Game», som nylig ble nominert til hele åtte Oscar-priser.

Turing er kjent for å ha lagt grunnlaget for teoretisk datateknologi og kunstig intelligens, og ikke minst for å ha ledet arbeidet med å knekke den tyske marinekrypteringsmaskinen Enigma under andre verdenskrig.

Det siste er tema for Tyldums film, der hovedrollen som Alan Turing spilles av Benedict Cumberbatch.

Sjusifret sum Arbeidet foregikk ved den britiske etterretningstjenestens base ved Bletchley Park.

Nå er en av Turings notatbøker fra tida ved Bletchley lagt ut for salg. Det britiske auksjonshuset Bonhams regner med å selge det sjeldne manuskriptet for minst én million pund, eller «en sjusifret sum», når det skal under hammeren i New York 13. april.

Manuset skal stamme fra 1942, og er på 56 sider.

- Det matematiske innholdet gir ekstraordinær innsikt i hvordan en av det tjuende århundrets største tenkere arbeidet. Det er rett og slett en av de mest ekstraordinære gjenstandene jeg noen gang har fått æren av å håndtere, sier Bonhams-spesialist Cassandra Hatton i en pressemelding.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.