Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nå kan du kjøpe Kindle i Norge

Amazons lesebrett blir globalt.

TIL NORGE: Amazon-sjef Jeff Bezos tilbyr nå lesebrettet Kindle til norske kunder. Foto: SCANPIX
TIL NORGE: Amazon-sjef Jeff Bezos tilbyr nå lesebrettet Kindle til norske kunder. Foto: SCANPIX Vis mer

||| (Dagbladet.no): Mens norske forlag nøler med å kaste seg ut i ebok-eventyret, kommer nå den amerikanske nettbokhandelen Amazon med sitt lesebrett Kindle til Norge og mer enn 100 andre land.

Dagbladet.no har tidligere skrevet om hvordan man må utvise mye kreativitet for å skaffe seg en Kindle til Norge, men uten å få den trådløse nedlastingen av bøker og annet lesestoff direkte til lesebrettet slik amerikanske eire får.

Til Norge om to uker
Men nå blir det andre boller. På Amazons nettsider reklameres det nå med en ny, internasjonal utgave av Kindle 2, som lar deg laste ned bøker trådløst dirkete til lesebrettet via 3G, Edge eller WiFi.

Verken Edge eller WiFi er tilgjengelig på den amerikanske utgaven av Kindle 2. Trådløs nedlasting til Kindle er gratis for deg som bruker, hvilket må bety at Amazon har gjort avtaler med norske mobilleverandører.


Den dårlige nyheten for norske kunder er at bøkene er 1,99 dollar dyrere enn for amerikanske kunder. Det er foreløpig mer enn 290.000 av dem tilgjengelig, mens det er uklart om eller når norske boktitler vil dukke opp på Kindle.

Med en pris på 11,99 dollar (vel 68 kroner) ligger bøkene imidlertid langt under det mange i den norske forlagsbransjen håper og tror det skal være mulig å ta for ebøker.

- Overraskende
På vei inn i et møte sier Gyldendals Bjarne Buset, talsmann for de store norske forlagens ebok-satsing, til DB.no at lanseringen av Kindle i Norge kom like overraskede på ham som på alle andre.

- At Kindle kommer er utmerket. Det kom litt brått på, men det er et spark bak.  Nå er det desto viktigere at ikke Kindle skyller over og tar hele det norske markedet, men at vi har en konkurrerende løsning på betingelser den norske bransjen kan leve med.
Buset er skeptisk til Kindles lukkede modell, der det er tette bindinger mellom Kindle og Amazons Kindle-butikk.

- Kindle er en veldig god løsning for kunden, som viser at det er flott å lese bøker på skjerm. Men et paradoks med Kindle er at den er så lukket. Den norske løsningen skal være mest mulig åpen, og Kindle blir trolig det eneste apparatet våre titler ikke kan leses på. Det er Kindles problem, ikke vårt. Vi kan ikke binde kundene inne på den måten.

Buset er ikke overrasket over at Amazon kommer, bare over tidspunktet:

- Dette er elefantenes dans. At en stor internasjonal aktør kan komme og ta hele markedet, er noe vi har jobbet ut fra. Men det var overraskende at de kom så fort.

Buset flagger at Bokdatabasen verken kan eller vil konkurrerere med Amazon på pris:

- En ebok kan selvsagt ikke koste like mye som en papirbok. Men vi har fem millioner lesere i norge, og kan ikke drive forleggeri som konkurrerer med den brutale krigen om markedsandeler på ebok i USA. Amazon bruker krigskostnader for å skaffe seg markedsandeler, det kan ikke vi gjøre.

- Et reelt alternativ
Forfatter og ebok-ekspert Eirik Newth synes Amazons inntog i Norge er spennende:

- Nå får vi endelig dette trøkket i markedet som noen av oss har ønsket oss. Så dette blir viktig. Til nå har jo alle gravitert mot Bokdatabasen, fordi det har vært det eneste store alternativet.

Newth tror Amazons lansering kan skape bevegelse blant de små forlagene, som i motsetning til Aschehoug, Gyldendal og Cappelen Damm ikke er inne på eiersiden i Bokdatabasen:

- Til nå har alle måttet forholde seg til Bokdatabasen, og de mindre har fulgt de store. Det skal bli interessant å se om de små forlagene, Kagge og de andre, er like interessert når det nå kommer et reelt alternativ som vi vet fungerer veldig bra, sier Newth.

Kindle 2 i internasjonal utgave koster 279 dollar, eller snaut 1600 kroner, og er tilgjengelig fra 19. oktober. Vær klar over at toll og norsk moms kommer i tillegg. Kindle 2 leveres med amerikansk strømadapter, så du vil trenge en overgang for å lade den.

Les Dagbladet.nos test av Kindle 2 her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling