KOMMENTARER

Nå kan du kjøpe Sæterbakkens samlede - til «bare» 95 300 kroner

Dikterens verk blir både bejublet og kritisert.

POPULÆR: Stig Sæterbakken har oppnådd kultstatus. Foto: BJØRN SIGURDSØN / NTB SCANPIX
POPULÆR: Stig Sæterbakken har oppnådd kultstatus. Foto: BJØRN SIGURDSØN / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Ikke uventet er interessen for Stig Sæterbakken og hans forfatterskap blitt stadig større etter at han døde i januar 2012. Cappelen Damm har utgitt nye utgaver av de fleste bøkene hans, dessuten de etterlatte notatene «Ikke noe av dette handler om meg». Selv har jeg hatt æren av å bidra sammen med en rekke andre skribenter til boka «Alt menneskelig», redigert med fin hånd av Audun Lindholm. To filmer om Sæterbakken har sett dagens lys. Det skrives stadig artikler om forfatterskapet, og siste ord er neppe sagt. Mest interessant er essayet «Imot Sæterbakken» av forfatterens tidligere elev Kenneth Moe, utgitt i bokform på Pelikanen Forlag.

Den som har lett etter bøkene til Sæterbakken antikvarisk, har ikke hatt noen enkel jobb. Svært lite fins for eksempel på nettstedet antikvariat.net. Det tyder på at det som kommer inn i bruktbutikkene, går ut igjen med det samme. Men det fins et unntak, for den som har mye risikovillig kapital, for å uttrykke det slik. I vår dukket en samling unike klenodier opp til salgs, utlyst gjennom Norlis Antikvariat. I alt 32 artikler ble tilbudt samlet til en pris på 90 000 kroner.

MUSIKKASSETT: Dette gullbelagte fotografiet pryder musikkassetten «Hellig Stank». Den ble utgitt i 50 eksemplarer, hvorav ti med bladgull. Et av disse er til salgs.
MUSIKKASSETT: Dette gullbelagte fotografiet pryder musikkassetten «Hellig Stank». Den ble utgitt i 50 eksemplarer, hvorav ti med bladgull. Et av disse er til salgs. Vis mer

I mangel på tilslag, lyste antikvariatet samlingen ut på ny, denne gangen for 75 000 kroner. Til den prisen ble den solgt til Bryggen Antikvariat. Nå er den utlyst på ny av Bryggen, gjennom en 38 siders eksklusiv katalog der hver artikkel presenteres i detalj. Denne gangen er samlingen oppdelt, det vil si hver bok eller artikkel selges for seg. Samlet pris på alt sammen er denne gangen 95 300 kroner. Hva inneholder samlingen? Omtrent samtlige bøker, de fleste med dedikasjon. Flere håndskrevne brev og originalmanuskripter. En oppgave fra universitetet. En rekke fotografier av forfatteren opp gjennom åra. Pluss lydkassetter med demoer, fotos og manus fra perioden med bandene Sæterbakken spilte i. Det eneste som synes å mangle er kriminalboka «Saken Gunnar Brask», som Sæterbakken utga som 15-åring.

Man ville tro at Nasjonalbiblioteket var interessert i noe av dette, men det vil vise seg. Samlingen i seg selv vil være spennende for de mange som i framtida kommer til å skrive om dikteren. Den gir en spennende oversikt over hans særdeles omfattende karriere. Man kan selvsagt stusse over prisen på bøkene. Den har utvilsomt sammenheng med Sæterbakkens kultstatus og hans valg om å tre ut av livet for egen hånd. Også bøkene til Jens Bjørneboe og Tor Ulven er meget høyt prissatt på bruktmarkedet.

DEBUTBOKA signert, pris 7500 kroner.
DEBUTBOKA signert, pris 7500 kroner. Vis mer

Mens Sæterbakken er blitt bejublet høyt og lavt, har Kenneth Moe valgt å være en motstemme. Hans essay advarer mot mørket i Sæterbakkens verk. Moe opplever under lesningen et sug som bare fører nedover, ikke opp i lyset. Det han savner, «er noe som argumenterer imot selvmordet». Man minnes dansken Poul Borum, som i kjølvannet av den unge lyrikeren Michael Strunges død skrev boka «Allting: En antiselvmordsbog» (1987). En advarsel, og en oppfordring til å velge livet. Les Moes essay, det er i likhet med Borums bok skrevet i dyp kjærlighet.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer