Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bokhylla.no

Nå kan du lese 270 000 bøker gratis på nett. Men noen bestselgere mangler

Noen forfattere ønsket ikke å være med på Nasjonalbibliotekets gigantprosjekt.

GRATIS BØKER: Direktør for Nasjonalbiblioteket, Aslak Sira Myhre markerer ferdigstillelsen av bokhylla.no sammen med kulturminister Trine Skei Grande Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
GRATIS BØKER: Direktør for Nasjonalbiblioteket, Aslak Sira Myhre markerer ferdigstillelsen av bokhylla.no sammen med kulturminister Trine Skei Grande Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag har Nasjonalbiblioteket blitt ferdig med å digitalisere hele den norske litteraturarven, og dermed fullført nett-tjenesten Bokhylla.no. Her kan du nå helt gratis lese rundt 270 000 norske bøker, skrevet til og med år 2000.

- Dette betyr at folk i Norge har direkte tilgang til kulturarven sin, sier nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre.

Det er drøyt fem år siden Nasjonalbiblioteket signerte en avtale med Kopinor, som ga Nasjonalbiblioteket rettigheter til å tilgjengeliggjøre rundt 250 000 bøker digitalt. Kopinor representerer de som har rettigheter til bøkene, som forfattere og forleggere.

I tillegg har Nasjonalbiblioteket gjort tilgjengelig rundt 20 000 bøker som ikke lenger er opphavsrettslig beskyttet.

«Sult» og Frp-politiker på topp

Aslak Sira Myhre sier at Norge er første land i verden som har klart å komme til enighet med rettighetshaverne om å gjøre så mye av litteraturen tilgjengelig.

- Dette er unikt. Det er en helt spesiell avtale med rettighetshavere som gjør det mulig, sier Sira Myhre.

Bokhylla.no ble opprettet som et prøveprosjekt allerede i 2009, og har gjennom Nasjonalbibliotekets digitaliseringsarbeid gradvis fått flere titler.

NASJONALBIBLIOTEKAR: Aslak Sira Myhre. Foto: Dino Trto / Dagbladet
NASJONALBIBLIOTEKAR: Aslak Sira Myhre. Foto: Dino Trto / Dagbladet Vis mer

Nasjonalbibliotekets statistikk viser at siden oktober i fjor har flest lesere valgt Knut Hamsuns klassiker «Sult».

Deretter kommer mer ukjente titler, deriblant en bok om slektsforskning og en strikkebok fra 50-tallet.

En annen bok mange er interesserte i, er en bok av statssekretær Torkil Åmland (Frp), «Reformasjon - Guds plan for Norge».

Sistnevnte bok skal ha blitt mye lest i etter at den ble nevnt i et Facebook-innlegg.

- Det er bra at folk selv går inn og sjekker hva han skriver, istedenfor å stole på det som står på Facebook. Bruken av tjenesten er i tråd med det vi har tenkt, klassisk dannelse og kunnskap, slektsforskning og hobbyer, og fakta om aktuelle saker, sier Sira Myhre.

Mangler bestselgere

​Men bestselgerne mangler: Rundt 4000 titler er unndratt tjenesten. Dette dreier seg i stor grad om titler fra de store, kjente forfatterne. I tillegg kommer noen fagbøker.

Flere bøker fra forfattere som Jo Nesbø, Vigdis Hjorth og Lars Saabye Christensen er dermed ikke å finne på Bokhylla.no.

- Er ikke det en svakhet?

- Forlag og forfattere har trukket disse bøkene for å unngå at folk skal bruke denne tjenesten i stedet for å kjøpe boka. Jeg skulle ønske bøkene var der slik at man, for eksempel, kunne forske på forfatterskapet til Vigdis Hjorth og få oversikten over bredden i det. Men det er uansett ikke vanskelig å få tak i en bok av Vigdis Hjorth eller Jo Nesbø i butikken, sier Sira Myhre.

- Forfatternes ønske

Kari Spjeldnæs, forlagsdirektør i Aschehoug, ønsker ikke å kommentere titlene fra forlaget som ikke er å finne på Bokhylla.no.

- Jeg vet at det er et fåtall titler fra oss som ikke er med, rett og slett fordi forfatterne ikke ønsker at de skal ligge der. Det er alt jeg kan si, sier Spjeldnæs.

Forlagene Cappelen Damm og Gyldendal har foreløpig ikke besvart Dagbladets henvendelser.

Nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre sier at tjenesten ikke nødvendigvis er ment for lesere som ønsker å lese bøker fra perm til perm.

Han mener den egner seg spesielt for å finne bøker som ikke er tilgjengelige andre steder, eller finne bøker du ikke visste om.

- Det hender jeg leser høyt for ungene om kvelden fra bøker jeg finner her, hvis vi ikke har bøkene sjøl. Men den egner seg også godt hvis du vil gå «hyllelangs», litt som å gå i bokhandelen. Du leter etter en bok, og så finner du fem andre bøker om temaet samtidig, sier Sira Myhre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!