Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nå kan du snakke til nettleseren

Last ned superkjappe nye nettlesere her. Gratis.

firefox
firefox Vis mer

Jeg har de siste dagene testet ut siste versjon av nettleseren Firefox, og kan ikke si annet enn at jeg er imponert.

Den er faktisk merkbart raskere enn forrige versjon, og utrolig mye raskere enn versjonen jeg har av Internet explorer (versjon 8) på min pc. Det går rett og slett flere ganger så fort å laste en nettside i Firefox.

Og programvaren er helt gratis, så det er ingen grunn til å ikke oppgradere.

Rundt seks prosent av de som leser Dagbladet.no har faktisk allerede tatt siste versjon av denne nettleseren i bruk. Firefox tar nå stadig større markedsandeler mot Internet Explorer.

Men også Google Chrome vokser, selv om den ikke er like populær som Firefox.

Googles nettleser Chrome, som er sammenlignbar med Firefox i hurtighet. Hvem av dem som er raskest er vanskelig å si, men begge er så raske at du kan velge den du trives best med selv.

Både Chrome og Firefox har åpen kildekode, slik at alle utviklere som vil kan bygge videre på programmet. Dermed er det en liten skog av tilleggsprogrammer du kan laste ned til disse nettleserne. Vil du for eksempel ha en enkel stavekontroll på norsk, finnes du den til Firefox her. Fremdeles gratis.

Ønsker du flere tilleggsprogrammer finner du dem her.


Ønsker du et annet utseende til nettleseren din, finnes det også flere hundre å velge mellom her.

Goolge Chrome har en tilsvarende løsning med en rekke utvidelser for sin nettleser her.

Slik skifter du tilbake til Googles søkemotor Søk på nett handler i hovedsak om Google, de leverer de beste søkeresultatene på de fleste emner du søker på. I de nye nettleserne kan du søke direkte i url-feltet, altså der adressene til sidene du er inne på står. Altså der du har www.dagbladet.no nå.

Men om du har fått en annen søkemotor enn google som standard i nettleseren, kan det være litt jobb å få byttet tilbake. Den enkleste løsningen er kanskje å laste ned google toolbar, som fungerer både for Firefox, Chrome og Internet Explorer.

Bare trykk på denne linken, og velg Installer Google-vertøylinjen.

Snakk til nettleseren Google har lenge hatt språkoversettelser i sin nettleser, men nå har de tatt det helt ut.

Vis mer

For noen uker siden ble Google Translate tilgjengelig for iPhone. Den forstår over 50 språk, og du kan skrive på et språk og få den til å oversette noenlunde korrekt til de andre språkene. Men den klarer mer. Du kan faktisk snakke til telefonen, og få den til å snakke tilbake på det språket du har valgt. Denne funksjonen fungerer ikke mellom alle språk, men de største språkene er inne.

Men denne teknologien har de nå også puttet inn i nettleseren Chrome. Dermed kan du snakke til nettleseren, og den skriver det du sier. Har du en mikrofon på pc-en kan du teste det ut her.

Og når du har det skriftlig kan du altså oversette det til hvilket språk du vil. Men vær altså obs på at den ikke forstår alle ord og vendinger og at det på ingen måte er helt perfekt foreløpig. Men likefullt veldig imponerende.

Last ned Firefox 4.0 her
Last ned Google Chrome her
Last ned Google Translate for iPhone her
Last ned Google Translate for Android her
Last ned Google Toolbar her
Last ned Norsk ordbok for Firefox her
Forsøk å snakk til nettleseren din her (krever at du har siste versjon av Google Chrome)

PS: Nå klokka 15 er det over 2000 som har gått inn på linken til Firefox, 300 på Google Chrome, og noen hundre som har lastet ned addons til Firefox og Google Toolbar.

GOOGLE CHROME:  Nå kan du faktisk snakke til den.
GOOGLE CHROME: Nå kan du faktisk snakke til den. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media