Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nå kan du snart kjøpe nye norske ebøker

Endelig har forfatterne og forleggerne blitt enige.

KOMPROMISS: Anne Oterholm, leder i Forfatterforeningen, er fornøyd med å endelig ha kommet fram til en kompromissavtale med Forleggerforeningen, om royalty på ebøker. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
KOMPROMISS: Anne Oterholm, leder i Forfatterforeningen, er fornøyd med å endelig ha kommet fram til en kompromissavtale med Forleggerforeningen, om royalty på ebøker. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Har du lurt på hvorfor det finnes så få blodferske norske bøker tilgjengelig i ebokformat?

Mange oversatte bøker kan du lese på mobilen eller lesebrettet straks etter lansering, men nesten alle norske ebøker er minst et halvt år gamle.

Det vil forandre seg snart, for nå har endelig Forfatterforeningen og Forleggerforeningen kommet fram til en avtale om royalties for nye ebøker. Forhandlingene har pågått siden før jul.

Kompromiss
- Det har tatt tid, altså. Dette kompromisset ble inngått helt på tampen, og det ble nokså dramatisk på slutten. Hadde vi ikke fått til dette, ville det vært brudd i forhandlingene nå, sier Anne Oterholm, lederi Forfatterforeningen, til Dagbladet.

Hun legger vekt på at det er et kompromiss de har kommet fram til, men mener at det ikke er forfatterne som har beveget seg mest.

- Alle forhandlinger som ikke er ferdige, oppleves ofte som tøffe og vanskelige. Vi trenger denne avtalen for å få erfaring med salget av nye ebøker. Det er klart at det er en økonomi i dette som er usikker. Vi går inn i et landskap med mange ukjente, og må ta noen sjanser, sier Per Christian Opsahl, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

26 prosent
Avtalen innebærer at forfatterne får 26 prosent av fastprisen på hver solgte ebok, inntil 800 solgte eksemplarer. Etter at så mange er solgt, får de 30 prosent per bok.

Avtalen for backlist, altså bøker der fastprisperioden har utløpt, ble klar i juni i fjor. Den starter på 28 prosent per bok, men der er det forlagenes nettoinntekt som danner grunnlaget for regnestykket, og ikke fastprisen. Dermed avhenger forfatternes inntjening av hvor store rabatter bokhandlerne har fått av forlagene.

- Når vi nå skal bruke fastprisen som grunnlag for royalty på nye bøker, er det en stor seier for oss, sier Oterholm.

Vil få fart på salget
Hun håper at den nye avtalen kan være med på å få fart på det norske eboksalget, som foreløpig har vært nokså labert.

SNART NYE BØKER: Foreløpig er få nye, norske bøker tilgjengelig i Bokskya, den norske ebokløsningen som ble lansert tidligere i år. Nå har bransjen endelig fått den økonomiske avtalen på plass.
Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
SNART NYE BØKER: Foreløpig er få nye, norske bøker tilgjengelig i Bokskya, den norske ebokløsningen som ble lansert tidligere i år. Nå har bransjen endelig fått den økonomiske avtalen på plass. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Vi følger jo også med på salget av ebøker i Norge, og synes det går nokså tregt. Hvis dette kan være med på å få forlagene litt kjappere på banen, så er det fint, sier hun.

Nå finnes det i alle fall ikke lenger noen juridiske hindringer for å gjøre årets nye bøker tilgjengelig for lesebrett. Den nye avtalen varer foreløpig ut 2012.

Per Christian Opsahl håper at flere av årets nye bøker vil utgis i ebokformat.

- Jeg tror vi kan forvente at det vil komme nye bøker, om ikke med en gang, så i alle fall over sommeren, sier han.