Nå kan du snart ta en mastergrad i dataspill

- Voksne spillere har høyere krav til kvalitet.

 VIL HA BEDRE SPILL: Her er ungdom og voksne samlet på verdens nest største datatreff på Hamar, The Gathering. Nå vil Høgskolen på Gjøvik og den norske filmskole på Lillehammer bidra til å heve kvalitetene på dataspill her til lands. 
Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix
VIL HA BEDRE SPILL: Her er ungdom og voksne samlet på verdens nest største datatreff på Hamar, The Gathering. Nå vil Høgskolen på Gjøvik og den norske filmskole på Lillehammer bidra til å heve kvalitetene på dataspill her til lands. Foto: Thomas Winje Øijord / ScanpixVis mer

(Dagbladet): Nå kan mang en guttedrøm gå i oppfyllelse. Høgskolen på Gjøvik og den norske filmskole på Lillehammer har nemlig gått sammen, og vil åpne et masterprogram for utvikling av dataspill i Norge.

Det var NRK Hedmark og Oppland som først omtalte saken.

- På Gjøvik har de kunnskapen på det tekniske og vi har lang fortellertradisjon. De beste utdanningene i USA på fagfeltet har også blitt til ved lignende samarbeid. Dette blir veldig spennende, sier dekan på filmskolen i Lillehammer, Thomas Stenderup til Dagbladet.

Vil heve kvaliteten Han forteller at de har jobbet med dette prosjektet i ett år og har hentet mye inspirasjon fra utlandet. Det er først og fremst finansieringen som gjenstår, og de håper at eksterne aktører vil vise interesse. De har en målsetting om at utdanningen skal være klar i 2015.

- Generasjonen som vokste opp med dataspill begynner å bli voksne. Flere av dem spiller forstatt, men nå stiller de høyere krav til kvalitet. Vi har tett dialog med spillbransjen, og ønsker å være med på å heve kvaliteten, sier Stenderup.

Det finnes lignende spillutdanninger på lavere nivå i Norge, men Høgskolen i Gjøvik og filmskolen i Lillehammer håper å gi spillbransjen i Norge et løft ved innføring av masterutdannelse.

Stenderup forteller at flere nordmenn har dratt til utlandet for å ta en slik masterutdannelse, så etterspørselen er der allerede. Nå håper de å kunne beholde de største talentene i Norge.

- Vil tiltrekke spilltalentene - Vi ser for oss at man må ha en relevant bachelorgrad og at man må vise til relevant arbeid. Vi ønsker å være åpne med tanke på opptakskrav, men jeg tror det vil bli kamp om plassene. Vi vil tiltrekke oss de største talentene, sier han.

Det er planlagt seks forskjellige linjer, og det vil bli rundt 18 studieplasser på masterprogrammet.

- I likhet med film så er ikke spill noe man kan lage alene, så vi tenker at det skal være grupper på tre stykker på hver linje, forteller Stenderup.